מנגנון מורכב
מחקר של מרכז טאוב: הגמ"חים משמשים להלבנת כספים
לפי ממצאי המחקר, חרדים עשירים מחו"ל מעבירים לגמ"חים כסף שחור במסווה של תרומה. לאחר שההלוואה נגבית, הכסף חוזר לחו"ל כתרומה
15/03/2016 18:29
תגיות: גמ"חים · הלבנת הון · איתן רגב · מרכז טאוב · יעקב ליצמן · משה גפני
חברי הכנסת משה גפני, יעקב ליצמן, מנחם אליעזר מוזס, ישראל אייכלר ואורי מקלב בישיבה של סיעת יהדות התורה (צילום אילוסטרציה). צילום: יח''צ
שר הבריאות, יעקב ליצמן, ויו"ר ועדת הכספים, משה גפני, הקימו לאחרונה קול זעקה בדיון בוועדת החוקה בכנסת, בראשות ניסן סלומינסקי. הדיון עסק בהצעת חוק שיזמה רשות המסים, המבקשת לאפשר לה לחדור לכל חשבונות הבנק הפרטיים בישראל כדי לאתר מעלימי מס ומלביני הון.
בכתבה ב"TheMarker" נכתב כי מחאתם של אנשי יהדות התורה מעוררת תהייה, שכן לכאורה רמת ההכנסה של רוב בוחריהם אינה מחייבת אותם בתשלום מס. איתן רגב, חוקר במרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל, ניסה למצוא תשובה לתהייה. לפני כשנתיים בדק רגב כיצד מצליחים החרדים – קבוצת האוכלוסייה הענייה ביותר בישראל – לקנות דירות. הוא מצא כי החוב החרדי הולך וגדל, כנראה בשל הצורך לממן את עלויות הדיור, עד שהוא מגיע לרמות בלתי סבירות.
בחברה החרדית נהוג להסתמך על גמ"חים (גמילות חסדים) – מוסדות הנותנים הלוואות ללא ריבית לנזקקים. הגמ"חים ניזונים מכספי תרומות והשימוש בהם גבר בשנים האחרונות, כנראה בגלל עליית מחירי הדיור. כתשעה אחוזים מהחרדים קיבלו הלוואות
בקרב החרדים העניים ביותר, אחוז הנעזרים בגמ"ח הוא 15%
מגמ"ח כזה או אחר. בקרב החרדים העניים ביותר, אחוז הנעזרים בגמ"ח הוא 15%. בעזרת גמ"חים מגייסים חרדים את ההון העצמי הדרוש כדי לקבל משכנתה מבנק מסחרי.
מרבית כספי הגמ"ח, לפי המחקר של רגב, מגיעים מתרומות של חרדים עשירים בחו"ל. אבל לא תמיד מדובר בתרומות. "מרבית המרואיינים מסכימים כי עיקר הכסף מקורו בהלוואות שמתקבלות במסווה של תרומות וכי הגמ"חים הם עסק לכל דבר", טוען רגב. "יש בהם פעילות ענפה של הלבנת כספים, ומרבית הכסף שמוזרם אליהם (שהוא כסף שחור) מגיע כהלוואות מיהודים בחו"ל".
מנגנון הלבנות ההון של הגמ"חים, לפי המחקר, כולל תרומות של יהודים עשירים המפוצלות בין גמ"חים רבים בישראל כדי להסתיר את הסכום הכולל. בפועל, התרומה היא הלוואה שהגמ"ח מעמיד.
לאחר גביית ההלוואה, הסכום מוחזר לארצות הברית. גם בדרך חזרה לשם הוא מפוצל לסכומים קטנים ומוצג כתרומה לארגוני צדקה אמריקאיים. ארגוני הצדקה מחזירים את הכסף למלבין ההון המקורי, למשל באמצעות הזמנת שירותים במחיר מנופח. הכסף עובר דרך עשרות גופים, ולעתים מאות מתווכים.
לכתבה ב"TheMarker"