יותר מ-1,600 זוגות
ישראל מובילה עולמית בנישואים בזום במדינת יוטה
על פי נתוני מדינת יוטה, ישראל מובילה בקרב המדינות הזרות המשתמשות בערוץ הנישואים האלטרנטיבי שהיא מציעה. אחריה ברשימה נמצאות הפיליפינים, סין ורוסיה
18/09/2024 12:23
תגיות: נישואי יוטה · אריה דרעי · הרב אורי רגב
חופה, צילום: TheYoYoMan, flickr
בכל חודש מאות זוגות ישראליים מתחתנים ב"נישואי יוטה" – נישואים אזרחיים שמתקיימים במדינת יוטה שבארצות הברית באמצעות התוועדות מרחוק. על פי הנתונים ביוטה, ישראל מובילה בקרב המדינות הזרות המשתמשות בערוץ נישואים אלטרנטיבי זה.
שירה חופש ואלכסיי קבישצ'ר סיפרו למאקו מדוע בחרו להתחתן בנישואי יוטה: "לא יכולנו וגם לא רצינו להינשא ברבנות. בקורונה השמים היו סגורים ובעצם היינו בלי פתרון, עד שמצאנו את נישואי יוטה... הזכות לנישואים מוכרת כזכות בסיסית באמנות בינלאומיות שגם ישראל חתומה עליהן. לא ייתכן שבאותה מדינה יהיו זוגות שיוכלו להינשא בלי שמרימים גבה על הבחירה שלהם לממש את הזוגיות שלהם בדרך זו, ומצד שני יהיו זוגות שאין להם שום דרך להינשא", אמרו בני הזוג.
האפשרות להינשא בהתוועדות מרחוק פותחה ביוטה בימי מגפת הקורונה. רשות האוכלוסין בחנה את חוקיות הטקס בסוף 2020, ולאחר שהשתכנעה שהוא נעשה כדין נרשמו הזוגות הראשונים כנשואים על בסיס תעודת הנישואים האמריקאית. אבל שר הפנים אז, אריה דרעי, הורה להפסיק את הרישום.
עמותת חדו"ש – לחופש דת ושוויון פנתה לרשות האוכלוסין וליועץ המשפטי לממשלה בדרישה לרשום זוגות שהתחתנו בנישואי יוטה, אך לא נענתה. חדו"ש הגישה עתירות מינהליות בשם הזוגות שרישומם במרשם האוכלוסין הישראלי נתקל בסירוב.
לא ייתכן שבאותה מדינה יהיו זוגות שיוכלו להינשא בלי שמרימים גבה על הבחירה שלהם, ומצד שני יהיו זוגות שאין להם שום דרך להינשא, אמרו בני זוג שהתחתנו בנישואי יוטה
עתירותיה של חדו"ש התקבלו, אך משרד הפנים עמד בסירובו והגיש ערעור על פסקי הדין לבית המשפט העליון. במרץ 2023 דחה בית המשפט העליון את הערעור של המדינה וקבע כי רשות האוכלוסין חייבת לרשום זוגות שהתחתנו בנישואים מקוונים בחו"ל.
על פי נתונים שנמסרו לחדו"ש, במחצית הראשונה של 2024 התחתנו בנישואי יוטה 1,510 זוגות שבהם שני בני הזוג ישראלים. בנוסף התחתנו 140 זוגות שרק אחד מהם הוא ישראלי. בתקופה זו הזוגות הישראליים היו כמעט 15% מסך הנישאים במדינת יוטה. אחרי ישראל מדורגות הפיליפינים, סין ורוסיה, שגם בהן זוגות בוחרים בנישואי יוטה בשל המגבלות שהן מטילות על חירות הנישואים.
"אנחנו גאים בחלקנו בקירוב ישראל ליעד של נישואים אזרחיים", אמר הרב עו"ד אורי רגב, מנכ"ל חדו"ש. "חירות הנישואים היא אחת מחירויות היסוד המובנות מאליהן בכל דמוקרטיה נאורה, ואף חלק גדול מהציבור היהודי בישראל תומך בה. זה חלק ממאבק על ערכיה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, בהתאם להבטחת מגילת העצמאות לחופש דת ומצפון ולשוויון זכויות ללא הבדל דת. ממשלות ישראל, ובמיוחד הממשלה הנוכחית, פועלות להנצחת הכפייה הדתית תוך כניעה נמשכת לסחטנות המפלגות הדתיות, שלא ויתרו על חזון מדינת ההלכה".
לכתבה במאקו