נהלים מדירים

חיילות מעידות: הסתירו אותנו כדי לשלב חרדים

המרכז הרפורמי לדת ומדינה מגבש עתירה נגד הדרת חיילות בצה"ל, בעקבות תלונות של חיילות על יחס מפלה כלפיהן שנובע מהתחשבות בחיילים חרדים

חיילות צה''ל. צילום: הדס פרוש, פלאש 90חיילות צה''ל (צילום אילוסטרציה). צילום: הדס פרוש, פלאש 90

אשה שבשירותה הצבאי היתה מדריכת חי"ר בבקעת הירדן, סיפרה שכאשר היא וחברותיה באו לבסיס שבו משרתים חיילי הנח"ל החרדי – כדי להדריך חיילים לא חרדים – הן נאלצו להסתתר. "למעשה, הבריחו אותנו פנימה: הג'יפ הביא אותנו ממש עד הכניסה לכיתה שבה היינו צריכות ללמד, כדי שחלילה לא נצטרך לצעוד ואז יראו אותנו חיילים חרדים", העידה האשה.

נשים אחרות, ששירתו בתפקידים אחרים, סיפרו על מקרים דומים. לדוגמה, מדריכה בחיל הרפואה אמרה שבאחד הימים ב-2015 נאסר עליה להיכנס לחדר האוכל, מפני שבאותה עת התארחו בו חיילים חרדים. "זה מצב מכעיס מאוד... הפחיתו ממני ומערכי והפרידו את הבנות מהבנים – במקום למצוא פתרון אחר", אמרה.

שיר אפרים, ששירתה ב-2015 וב-2016 בלשכת הגיוס בתל השומר, אמרה שבימי גיוס של חיילים חרדים "נאסרה עלינו הכניסה למתחם, וקיבלנו מהמפקדים מטלות שלא קשורות לתפקיד".

שלוש הנשים האלה ואחרות חתמו על תצהיר המפרט אירועים דומים בפני עורכות דין מטעם המרכז הרפורמי לדת ומדינה, המגבשות עתירה נגד הדרת חיילות בצה"ל. בתצהירים מתוארים מקרים שבהם נאסר על חיילות להיכנס לאזור שבו שירתו,

'פקודת השירות המשותף' לא חלה על חיילים חרדים, ולכן הכללים פרוצים לחלוטין

שהגעתן לבסיס הוסתרה או שנאסר עליהן להשתמש במתקנים כמו חדר האוכל והשירותים בבסיסים צבאיים שונים.

עורכת הדין ריקי שפירא רוזנברג מהמרכז הרפורמי לדת ומדינה אמרה ל"הארץ": "מהתלונות שקיבלנו מחיילות עולה כי צה"ל נוקט מדיניות מפלה ומדירה כלפי חיילות לצורך שילוב חיילים חרדים. העובדה ש'פקודת השירות המשותף' לא חלה על חיילים חרדים גורמת לכך שהכללים פרוצים לחלוטין, ובשם שילוב חרדים בצבא מותר לעשות כמעט הכל. החלת כללים שונים ביחס לחיילים חרדים גורמת לפירוש מחמיר של הפקודה ביחס לחיילים דתיים שאינם חרדים. ברגע שאפשר לסלק חיילות ממתחמים בבסיס לטובת החרדים, מדוע שיהיה אסור לעשות זאת ביחס לחיילים דתיים שאינם חרדים?"

מצה"ל נמסר בתגובה: "נוהלי שילוב החרדים בצה"ל מכילים עקרונות שמטרתם שמירה על אורח חייהם תוך התחשבות בזכויותיהן של אוכלוסיות אחרות, בדגש על הנשים. כמו כן, מקרים החורגים מהנהלים מתוחקרים ומטופלים בהתאם".

לכתבה ב"הארץ"



איך תוכל לפעול?