צניעות או צביעות
נשים חרדיות: ההפרדה באוטובוסים, לא מדאגה לצניעות
יותר ויותר נשים בחברה החרדית פועלות נגד ההפרדה ומסבירות כי ההקפדה עליה נובעת משיקולים של כבוד, פוליטיקה וכסף
01/11/2011 14:42
תגיות: הפרדה מגדרית · קווי מהדרין · יעל נבון · "קולך" · חדשות 2
פעילות ארגוני נשים יושבות בחלק הקדמי של אוטובוס הפרדה. צילום: שירן דדון, פלאש 90
ההפרדה בין גברים לנשים – באוטובוסים, בקופות חולים ובמדרכות ברחוב – מקוממת חלקים הולכים וגדלים בציבור הדתי, גם נשים. בכתבה בחדשות 2 מתארת דנה וייס את מאבקן של נשים דתיות בהפרדה. היא מלווה, למשל, את דבורה ברמן, שעברה לגור בבית שמש כדי להיות חלק מקהילה דתית ולספק חינוך הולם לילדיה.
ברמן מצאה את עצמה במאבק עם אנשי הקהילה החרדית הקיצונית בעיר, שגרים מעבר לרחוב וכל מפגש אתם מלווה במתח רב. הם מתנגדים לבית הספר לבנות שבו לומדת בתה וקוראים לסגור אותו; מציבים שלטים שקוראים לנשים ללבוש לבוש צנוע; ומקפידים על הפרדה בין נשים לגברים באוטובוסים. כשברמן מתיישבת בחלק הקדמי של האוטובוס לירושלים, חרדים שיושבים בו גוערים בה. "זה כואב לי שיהודי אחר מתייחס אלי ככה. שאני סוג ב', שאני לא יכולה לשבת איפה שאני רוצה", אומרת ברמן.
"אנחנו חושבים שזה לא הלכה. זה דיכוי של נשים", אומרת הפעילה הרפורמית ענת הופמן, שמנהלת ויכוח עם נשים חרדיות שיושבות במקומות המיועדים להן בירכתי האוטובוס. כשהופמן אומרת שהחוק קובע שכל נוסע יכול לשבת באוטובוס לפי רצונו
יעל נבון, חרדית: אני נגד זה. זה דבר מטופש שלא צריך אותו – כל הנושא של ההפרדה מיותר
אומרת אחת מהן: "החוק בישראל לא מעניין אותנו. יש חוק של התורה". אבל לדברי הופמן, אותן נשים שהסבירו בלהט שהן בעד ההפרדה, פונות אליה ואל פעילים אחרים ומבקשות שיעזרו להן להיאבק נגד ההפרדה.
בכתבה מצולם גם גם סופרמרקט חרדי, שבו יש שעות נפרדות לגברים ולנשים, ומתוארות חנויות נוספות שבהן ההפרדה היא לפי שעות, או באמצעות וילון החוצץ בין נשים לגברים. בשכונות של אוכלוסייה אולטרה-חרדית פועלות אף מרפאות נפרדות לנשים ולגברים.
לאחרונה מורגשת מגמה חדשה בחברה החרדית: נשים חרדיות שמתנגדות להפרדה באופן פעיל. אחת מהן היא יעל נבון, המפעילה את דף הפייסבוק "חרדים נעים להכיר". "אני נגד זה, אני אגיד שזה דבר מטופש שלא צריך אותו – כל הנושא של ההפרדה מיותר", היא אומרת.
בראיון שמתקיים בלב מאה שערים מוסיפה נבון: "כל ההפרדה באוטובוס זה משחק, זה לא אמיתי, זה לא מגיע מדאגה כנה לצניעות. זה מגיע מדאגה כנה לשם, לכבוד, לפוליטיקה, לכסף... אנשים שרוצים לשמור על הצניעות שלהם ימצאו יפה מאוד את הדרכים. הם לא צריכים עזרה מאף אחד".
לצפייה בכתבה באתר "בחדרי חרדים"