עד שיאמר רוצה אני
מכות, אזיקים, חטיפה – גם סרבני גט סובלים מאלימות
נשים מסורבות גט סובלות מצוקה במשך שנים, אבל בדרך לשחרר אותן מבעלים סרבנים בתי הדין הרבניים פונים לעתים – לפי עדויות – לפעולות אלימות שחוצות קווים אדומים
07/01/2018 13:50
תגיות: אלימות · סרבני גט · בתי הדין הרבניים · ניו ג'רזי · אמסטרדם · עגונות
הפגנה נגד בתי הדין הרבניים (צילום אילוסטרציה). צילום: מרים אלסטר, פלאש 90
איומים ברצח, בעיטות בצלעות, כפיתה באזיקים, אגרופים בפנים ופעולות אלימות נוספות היו מנת חלקו של גבר שסירב לתת גט לאשתו ונסע לניו ג'רזי. ברוס קורמן, סוכן אף־בי־איי מיוחד, תיאר את ההתעללות בסרבן הגט בתצהיר שהגיש לבית המשפט בניו ג'רזי. לפי התצהיר, סרבן הגט נחטף וחוטפיו יצרו קשר עם הוריו, המתגוררים בירושלים, ודרשו מהם לשלם 100 אלף דולר בתמורה לשחרורו.
סרבן הגט הוא אזרח ישראלי, שבעקבות סכסוך עם אשתו בנוגע למשמורת על ילדיהם נמלט לארצות הברית. הוא נחטף שם על ידי כנופיה, שנשכרה כדי לגרום לו לתת גט לאשתו. "ידיעות אחרונות" מדווח בתחקיר נרחב כי בבדיקה של הפרשה התברר כי לבכירים בבתי הדין הרבניים בישראל היה קשר עם הכנופיה בארה"ב. אנשי הכנופיה נידונו לאחרונה לעונשי מאסר ממושכים בארה"ב. איש הקשר הישראלי – הרב אריה רלב"ג – נעצר לאחר אירוע אחר שבו היה מעורב. הרב רלב"ג לא הועמד לדין לאחר שהעיד נגד שותפיו.
נשים מסורבות גט אינן יכולות להינשא או לפתוח במערכת יחסים חדשה, כל עוד הן נשואות על הנייר. לגברים, גם אם הם נשואים, מותר על פי ההלכה לנהל מערכת יחסים עם אשה נוספת.
בתי הדין הרבניים בישראל החלו בשנים האחרונות לנקוט יד קשה נגד סרבני גט, אבל לא פעם דווקא הפעולות הקיצוניות הננקטות יוצרות תסבוכת הלכתית. חברי כנסת מנסים לקדם חקיקה שתסייע לשחרור נשים מעגינותן בלי צורך באלימות נגד סרבני גט. כל עוד החקיקה אינה מקודמת, סרבני גט לא מעטים סובלים מאלימות.
לדוגמה, בית משפט באמסטרדם נתן באחרונה פסק דין המתייחס לגירושיו של אזרח ישראלי. כדי לתת גט, האזרחי הישראלי "הוכרח תחת איומי אלימות להגיע לבית הדין", כתבו השופטים בהולנד. לפי מסמכים שהוגשו לבית המשפט באמסטרדם, הישראלי אולץ להגיע לרבנים בהולנד תוך שימוש באלימות קשה. בפרשה היו מעורבים נציגים רשמיים של בתי הדין
אזרח ישראלי שסירב לתת גט לאשתו נחטף בארצות הברית, הוכה, נקשר והחוטפים דרשו מהוריו 100 אלף דולר בתמורה לשחרורו
בישראל ובכלל זה מתווך מטעם בתי הדין שהיה מתואם עם מנהל מחלקת עגונות בירושלים. שניים מהם התפרצו לדירה שבה התגורר. אחר כך נחטף סרבן הגט הישראלי, הוכה בשירותים בבית הכנסת, ספג מכות חשמל ולדבריו חשש לחייו.
האלימות אינה רק בלתי חוקית, כמובן, היא גם גורמת לתסבוכת הלכתית. לפי ההלכה, גבר אמור לתת לאשתו גט מרצון. בנסיבות מסוימות האלימות מותרת ובהלכה נכתב "כופין אותו עד שיאמר רוצה אני", אבל רוב הזרמים ביהדות מסכימים שיש להימנע ממנה. זרמים חרדיים מסוימים גם רואים בגט שהושג באלימות "גט מעושה". כלומר, גט שאינו קביל משום שלא ניתן מרצונו החופשי של הגבר.
ב־2013 חתמו כמה מראשי הפוסקים החרדים ובהם חיים קניבסקי, שמואל אוירבך ונסים קרליץ, על דעת תורה שבו הזהירו מפני תופעה שבה נשים משתחררות מעגינות אף על פי שהגט התקבל "על ידי אונסים או איומים".
מהנהלת בתי הדין הרבניים נמסר: "בכל המקרים בית הדין לא ידע מראש – לא על תכנון ולא על אלימות שנעשתה, ככל שנעשתה. אם היתה אלימות היא נעשתה לא רק שלא בהוראת בית הדין, אלא בניגוד לרצונו ועמדתו העקרונית. בתי הדין אינם רשאים לעסוק בעבירות פליליות, אך כאשר מזוהות עבירות פליליות בהליכי הגירושים, בית הדין מקפיד לדווח לרשויות האכיפה בישראל ועובד עמן בשיתוף פעולה מלא. במקרים המתוארים לא רק שמעשי אלימות, אם נעשו, היו בניגוד לרצונו בית הדין, אלא שהם אף הקשו את הכשרת הגט בדיעבד...
"הכתבה ממחישה את מצוקתן הרבה של נשים יהודיות המתגוררת מחוץ לישראל וכן של נשים שבעליהן ברחו לחו"ל – שם ידינו מוגבלות. בימים אלו מקדמת הנהלת בתי הדין חוק שעיקרו מתן אפשרות לנשים עגונות בעולם לקבל סיוע מבתי הדין בישראל, למרות שאינן אזרחיות ישראל".
לכתבה ב"ידיעות אחרונות"