פלורליזם ברחבה הדרומית

הסכם פשרה בכותל: תוקם רחבה נפרדת לתפילה מעורבת

הרחבה הדרומית תוכשר לתפילה משותפת ללא פיקוח רבני, הרחבה המרכזית תיועד לתפילות "על פי מנהג היהדות האורתודוקסית"

רחבת הכותל האלטרנטיבית באיזור קשת רובינסון. 25-08-2013. צילום: יונתן סינדל, פלאש 90רחבת הכותל האלטרנטיבית באזור קשת רובינסון. צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

פשרה בנוגע להסדרי התפילה ברחבת הכותל המערבי, שגיבשה ועדה בראשות מזכיר הממשלה, אביחי מנדלבליט, תובא מחר לאישור הממשלה. לפי ההסדר שמציעה הוועדה, ברחבה הדרומית – באזור קשת רובינסון – יוקצה שטח לתפילה מעורבת, לתפילה של התנועה הרפורמית והתנועה הקונסרבטיבית ונשות הכותל.

רחבת התפילה המרכזית תישאר בפיקוח רב הכותל ותיועד לתפילות רק "על פי מנהג היהדות האורתודוקסית, לפי דין תורה, שהרבנות הראשית לישראל נוהגת לפיו, בין השאר תוך הפרדה בין עזרת נשים לעזרת גברים, וקיום תפילת נשים לפי מנהג זה".

לפי "הארץ", הדו"ח של ועדת מנדלבליט לא מתייחס לכך מפורשות, אבל מהנוסח המוצע עולה שייאסר על מתפללות להגיד תפילת "קדיש יתום" על יקיריהן, להתעטף בטלית או לשמש שליחות ציבור ברחבה המרכזית. הרבנות הראשית מתנגדת לכל אלה.

התפילה ברחבה הדרומית, שבה גן ארכיאולוגי, תיערך "על פי תפיסה פלורליסטית ושוויונית, באופן שיהיה בו כדי לספק  מענה

המשרד לשירות דת, בראשות השר דוד אזולאי מש"ס, לא ישתתף במימון ההסדר החדש בכותל המערבי

למתפללים מקרב הזרמים השונים שאינם אורתודוקסים, ובראשם הזרם הרפורמי והזרם הקונסרבטיבי".

כדי להכשיר את המתחם הדרומי, תוחלף הבמה הזמנית שהוקמה ב-2013 בבמת תפילה קבועה ויוכשרו שבילי גישה אליה. הרחבה תהיה פתוחה שבעה ימים בשבוע, כל השנה, והכניסה אליה תהיה דרך רחבת הכניסה ועמדת הבידוק שקיימות היום בכותל המערבי.

המשרד לשירות דת, בראשות השר דוד אזולאי מש"ס, לא ישתתף במימון ההסדר החדש בכותל המערבי, כדי להימנע מ"הכרה" בתנועות שאינן אורתודוקסיות. המשרד גם סירב לממן את משכורותיהם של רבני קהילות רפורמים וקונסרבטיבים במועצות אזוריות, אחרי שבג"ץ קבע ב-2012 כי המדינה צריכה לשאת בנטל זה. את המשכורות מממן משרד התרבות.

מקורות במשרד לשירותי דת אמרו: "אנחנו עוסקים בדאגה לשירותי הדת היהודית, ובשני המקרים לא מדובר בפעילות שאפשר להגדיר אותה דתית. יש היגיון בכך שמשרדים אחרים יממנו אותה".

לידיעה ב"הארץ"



איך תוכל לפעול?