מה לא השתנה
גם בפסח השנה, נשים נשארו סוג ב'
בכל ההגדה אין אישה אחת לרפואה, כותבת אסתר הרצוג ב-ynet, עובדה המחזקת את דיכוי הנשים בחברה בימינו
24/04/2011 14:10
תגיות: שוויון נשים · פסח · הגדה · אסתר הרצוג
שולחן סדר. גם בחג החירות, נשים מדוכאות ומנוצלות. צילום:
tomkidron, flickr
פסח הוא חג של אלוהים ושל גברים, כותבת אסתר הרצוג במאמר ב-ynet. יותר מכל הוא מבטא את שלטון הגברים על נשים. ליל הסדר וסמלי החג מייצגים את הסדר החברתי הראוי: עורך הסדר, שיושב בראש השולחן, הוא אבי המשפחה וההגדה משבחת את אלוהים – גבר שגברים – שהציל את בני ישראל מהעבדות במצרים.
"בקריאת ההגדה כולנו מספרים על ארבעה בנים, ועל רבנים המספרים את סיפורי יציאת מצרים, ובכל סיפור יציאת מצרים לא תימצא אשה אחת לרפואה", כותבת הרצוג. "ההגדה מדגישה כי אלוהים הרבה את זרעו של אברהם, אבי האומה, ונתן את הארץ לבניו ובני בניו. ובנות – לא קיימות, הן לא יורשות את הארץ ואף אינן ראויות להיזכר כלל בליל הסדר. ואת כל זה אנחנו קוראות ומקריאות לבנותינו ולבנינו כדי שיידעו מדור לדור מהו סדר הדברים בעולם: נשים מנקות ומבשלות (ברוב המשפחות) והגברים מנהלים את טקס ליל הסדר. הגברים מובילים והנשים מריעות".
ארגונים הפועלים בחסות המדינה, כמו אגד, מאפשרים לגברים להשפיל ולבזות נשים יום-יום ולהרחיקן לירכתי האוטובוסים
מבחינת הנשים, היא מציינת, פסח אינו חג של שחרור משעבוד. נשים עדיין מדוכאות ומנוצלות, אלא שכיום הדברים נעשים בחסות המדינה החילונית והדמוקרטית, שנתנה לממסד הרבני את הכוח לשלוט בחייהן. המדינה היא "שמאפשרת את השעבוד של נשים לגברים, בעזרת הזרוע הדתית החזקה והנטויה שלה. היא זו שמגבילה, באמצעות בתי הדין הרבניים, את זכות הנשים להחליט על יציאה לחירות מהמסגרת המשפחתית".
פרופ' הרצוג, ראש התוכנית לאנתרופולוגיה במכללה האקדמית בית ברל, מציינת כי ארגונים הפועלים בחסות המדינה, כמו אגד, מאפשרים לגברים להשפיל ולבזות נשים יום-יום בתחבורה הציבורית, ולהרחיקן לירכתי האוטובוסים. בתי ספר הממומנים בידי המדינה משפילים ומבזים בנות חרדיות ספרדיות ומרחיקים אותן ממערכת החינוך החרדית-אשכנזית.
הרשות השופטת, לדבריה, מספקת תמיכה להפרדה ולדיכוי במשפחה, בבתי הספר, בתחבורה הציבורית ובמקומות ציבוריים כמו הכותל. "אצלנו מתקבלים הדיכוי וההשפלה של נשים כמציאות שאפשר לחיות איתה, כי זה לא קשור 'אלינו', הנאורים החילונים".
למאמר המלא ב-ynet