שבת חילונית

יוזמה בירושלים: עשרות אירועי תרבות בשבת

קואליציה של דתיים וחילונים מנסה להחיות את המרחב הציבורי בירושלים באמצעות קבלות שבת, הפעלות לילדים, סיורים, הופעות ועוד

הפגנת משחררים את ירושלים 11.09הפגנת משחררים את ירושלים (צילום אילוסטרציה)

בשבת בעוד כארבעה שבועות ייערכו בירושלים עשרות אירועים פומביים, בניסיון להחיות את המרחב הציבורי בעיר בשבתות. בעיר יש בתי קולנוע, מסעדות ובתי קפה שפתוחים בשבתות, אבל בעיני החילונים החיים בה, כותב ניר חסון ב"הארץ", השבת היא סמל להתחרדותה של ירושלים. קואליציה של דתיים וחילונים מבקשת לשנות את המצב הזה וגם את הדימוי של ירושלים כעיר מסוגרת.

לפני כשנתיים החלה תנועת "ירושלמים", כיום "התנועה הירושלמית", לערוך בשבתות אירועים בשם "ברל'ה", שעיקרם היה הזמנת משפחות עם ילדים לגינת משחקים לשעתיים של יצירה ובידור. האירועים זכו להצלחה. בכ-40 אירועים כאלה שנערכו מאז השתתפו אלפים. לפני שבועיים החלה התנועה לקיים אירועי "שבת תרבות".

באירוע הראשון מסוג זה, שנערך במתנ"ס בקרית יובל, השתתף הסופר סייד קשוע. 400 איש באו לשמוע את דבריו. כמה שעות אחר כך קיימה "רוח חדשה" מסיבה לצעירים במסעדת חנל'ה שבחצר תיאטרון החאן. גם במסיבה הזאת השתתפו כ-400 איש. בשבת 24 בנובמבר מתוכננים, בין השאר, אירועי קבלת שבת, אירוע ג'ם חסידי וערב לימוד.

במוזיאון המדע ובגינות ציבוריות יהיו הפעלות לילדים. המתנ"סים החילוניים יפתחו את שעריהם ובשכונת הגבעה הצרפתית יופעל בית קפה קהילתי. במקומות אחרים יהיו הצגות ילדים, רכיבת אופניים משותפת, סיורים והופעות.

אחד ממובילי המאבק, שייקה אל עמי, חובש כיפה, מנסה להסביר מדוע דווקא הוא משתתף בארגון אירועים שיובילו לחילול

הרב אורי איילון: אני לא עושה את זה בגללם או נגדם, אלא בשביל החיים שלנו... צריך להפסיק לחשוב כל הזמן מה החרדים יגידו

שבת המוני. "כבר שכחנו שיש לשבת שני צדדים", הוא אומר. "כל השיח על השבת הוא מה שאסור לעשות, ‘שמור את יום השבת'. שכחנו את הצד השני של ‘זכור את יום השבת'".

פעילי הקואליציה מתכננים לקיים שבת כזאת פעם בחודש. הם לא צופים התנגדות עזה מצד הציבור החרדי בעיר, שכן רוב האירועים יהיו במרחבים ציבוריים ואינם כרוכים בפתיחת עסקים בשבת.

"הם לא בעסק", אומר הרב הקונסרבטיבי אורי איילון על החרדים. "אני לא עושה את זה בגללם או נגדם, אלא בשביל החיים שלנו. הציבור החילוני חי את החיים של אנשים אחרים. צריך להפסיק לחשוב כל הזמן מה החרדים יגידו".

עם זאת, מכיוון שהאירועים בשבת מאיימים לשנות את הסטטוס-קוו בעיר, החרדים בעיר מתכוונים לבחון אם יש מקום למלחמה נוספת סביב היוזמה. חבר מועצת העיר מטעם יהדות התורה, יוסי דייטש, מסרב להתרגש.

"זה שהם נזכרו שיש תושבים בירושלים לקראת הבחירות, אני יכול להבין אותם", הוא אומר. "נבדוק כל דבר לגופו. אם יש משהו שיפגע בסטטוס-קוו, כמו פתיחת מתנ"סים, זה לא יעבור. אבל לא ניגרר בכוח למשחק שלהם".

לכתבה ב"הארץ"



איך תוכל לפעול?