כשרות של אמת

בג"ץ: עסק יוכל להציג עצמו ככשר גם בלי תעודה מהרבנות

בית המשפט דחה עתירה שדרשה לאפשר לבתי עסק להציג תעודת כשרות מטעם גופים חלופיים לרבנות, אך קבע כי הם יכולים להציג מצג אמת על אופן הכנת המזון, כדי לאפשר לצרכנים להחליט אם לקנות את מוצריהם

הרבנים הראשיים, הרב דוד לאו והרב יצחק יוסף. צילום: יונתן סינדל, פלאש 90הרבנים הראשיים, הרב דוד לאו והרב יצחק יוסף. צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

בג"ץ קבע אתמול שבתי עסק לא יוכלו להציג תעודת כשרות חלופית, כלומר תעודה שאינה מטעם הרבנות הראשית. עם זאת, השופטים פסקו כי בתי עסק שאינם מעוניינים בהשגת תעודת כשרות מטעם הרבנות יוכלו להציג בכתב "מצג אמת" – מסמך המלמד על האופן שבו הם מכינים מזון.

נשיאת בית המשפט העליון, מרים נאור, שכתבה את פסק הדין שדחה את העתירה לאפשר שימוש בתעודת כשרות שמנפיק גוף חלופי לרבנות, הוסיפה כי לבית עסק אסור להציג את המזון הנמכר בו ככשר. השופטת נאור סייגה קביעה זאת וכתבה: "אין בכך כדי למנוע ממנו להציג מצג אמת בכתב, המפרט את הסטנדרטים עליהם הוא מקפיד ואת אופן הפיקוח על שמירתם. מצג זה יבהיר באופן שאינו משתמע לשתי פנים כי אין בידי בית האוכל תעודת הכשר. משהוצג לצרכן מצג אמת יבחר הוא כטוב בעיניו".

בידיעה בוואלה נכתב כי בעמדתה של נאור תמכו השופטים אסתר חיות – שתחליף את נאור כנשיאה בחודש הבא – אורי שוהם, חנן מלצר וסלים ג'ובראן.

הרב הראשי דוד לאו: מתן אפשרות לבעל עסק להציג עצמו ככשר בשעה שלמעשה לא קיבל את כשרות הרבנות הראשית הוא מכשול גדול

שני שופטים התנגדו לפתרון שהציעה נשיאת בית המשפט העליון – נעם סולברג ואליקים רובינשטיין. השופט סולברג כתב כי מתן אפשרות לבתי עסק להציג "מצג אמת" בנוגע לכשרות עלול "לעורר מבוכה רבה בדבר הכשר והלא-כשר, החוקי והבלתי-חוקי – בניגוד לרוח החוק ולתכליתו".

בתגובה לפסק הדין נמסר מהרבנות הראשית כי מדובר ב"יום שחור לכלל צרכני הכשרות במדינת ישראל". הרבנות קבעה כי "בית המשפט יצר מבוכה ומכשול גדול לשומרי הכשרות בישראל. נפתח פתח להונאות כשרותיות קשות ומורכבות ששום גוף לא יאכוף, ואין מי שיערוב לצרכן המזון ש'מצג האמת' מתנהל על פי ההלכה הסדורה והמסורת היהודית".

הרב הראשי דוד לאו מסר: "מתן אפשרות לבעל עסק להציג עצמו ככשר בשעה שלמעשה לא קיבל את כשרות הרבנות הראשית הוא מכשול גדול".

לידיעה בוואלה



איך תוכל לפעול?