הציון של ישראל: 0
דו"ח חופש הנישואין של חדו"ש 2016 – ממצאים ונתונים
סדרה מקיפה של סקרים ומחקרים שערכה חדו"ש מצביעים על מגמה ברורה: הציבור הישראלי תומך בחופש נישואין ובהנהגת אלטרנטיבות למונופול האורתודוקסי על נישואי יהודים
22/12/2016 18:12
תגיות: חופש הנישואין · הרבנות הראשית · בתי הדין הרבניים · חסרי דת · פסולי חיתון · להט"ב · מכון סמית
''דוחסים אותנו למסגרת אחת'', מהקמפיין של המטה לבחירה חופשית בנישואים
ישראל של 2016 היא עדיין המדינה הדמוקרטית המערבית היחידה ששוללת מאזרחיה את זכותם הבסיסית להינשא. בשנה האחרונה קבעה עמותת חדו"ש את המאבק על חופש הנישואין בישראל כנושא הדגל שלה. בנוסף ליוזמה הייחודית ליצירתה של מפת חופש נישואין עולמית, המאפשרת השוואת המצב בישראל לשאר העולם, קיימנו סדרה מקיפה של סקרים ומחקרים שכולם מצביעים על מגמה ברורה: הציבור הישראלי תומך בחופש נישואין ובהנהגת אלטרנטיבות למונופול האורתודוקסי על נישואי יהודים ומואס בשליטה של הרבנות ובתי הדין הרבניים על הנישואים וגירושים.
93 מדינות (48%) מקבלות במפת חופש הנישואין של חדו"ש את הציון 2 (חופש נישואין) ו-56 את הציון 1 (מגבלות מסוימות על חופש הנישואין). רק 45 מדינות (23%), רובן מוסלמיות, וביניהן גם ישראל, מקבלות את הציון 0 בשל מגבלות קשות על חופש הנישואין. על פי נתוני חדו"ש 666,000 איש אינם יכולים להינשא בישראל. מתוכם: 364 אלף עולים מברית המועצות לשעבר המוגדרים "חסרי דת", כ-5,000 "פסולי חיתון", 13 אלף גרים לא אורתודוקסים ו-284 אלף להט"בים. אוכלוסיות נוספות שיש עליהן הגבלות בתחום הנישואין: גרושות (אינן יכולות להינשא לכוהנים) – 269 אלף, גרות (אינן יכולות להינשא לכוהנים) – מעל 50 אלף, כוהנים (אינם יכולים להינשא לגרושות ולגרות) – כ-80 אלף.
בסקר שבדק מהן בעיני הציבור המחלוקות החשובות ביותר בנושאי דת ומדינה עלה כי 71% מהיהודים בישראל רואים במחלוקת בנושא נישואין וגירושין ושליטת הרבנות עליהם את המחלוקת החשובה ביותר או השנייה בחשיבותה, הרבה מעל לכל שאר המחלוקות האחרות בתחום הדת והמדינה.
נראה כי הממסד הרבני ממאיס על הזוגות בישראל את מוסד הנישואים, הן באמצעות מסע הייסורים שעוברים זוגות רבים בדרך לנישואיהם והן בשל החשש מהצורך להתגרש בבתי הדין הרבניים. למרבה האירוניה, דווקא הרבנות אחראית לכרסום הגדל במוסד המשפחה בישראל. על פי מחקר חדו"ש: מספר הזוגות החיים חיי משפחה שאינם מתחתנים עלה ב-28% בתוך שנתיים בלבד, כלומר קרוב ל-20 אלף זוגות.
64% מהיהודים בישראל אינם יודעים שגם מי שמתחתן בנישואין אזרחיים יצטרך להתגרש בבית הדין הרבני
מספר הנישואין היהודיים שנערכו בישראל ב-2014 (השנה האחרונה שעליה יש נתונים של הלשכה המרכזית לססטיסטיקה) צנח ב-6.5% וחזר לרמתו מראשית העשור.
ב-2016 ערך מכון סמית כמה סקרי דעת קהל לעמותת חדו"ש. בסקרים נבחנה עמדת הציבור היהודי הבוגר בשאלות בנושא חופש הנישואין. להלן הממצאים העיקריים:
סקר יום האהבה הבינלאומי
• 71% מהציבור היהודי בישראל סבורים שהשליטה של הרבנות הראשית ובתי הדין הרבניים בנישואין ובגירושין בישראל מרחיקה יהודים מהיהדות.
• 84% סבורים שלכל אזרח בישראל צריכה להיות הזכות להקים משפחה בארץ עם מי שהוא בוחר, בדרך שבה יבחר ועל פי אמונתו.
• 61% תומכים בכך שמדינת ישראל תאפשר לזוגות להתחתן בנישואין רפורמיים וקונסרבטיביים ותכיר בהם.
סקר לציון יום העגונות ומסורבות הגט
• 75% מהציבור היהודי בישראל תומכים בהנהגת גירושין אזרחיים בישראל.
• ל-69% מהציבור אין אמון בבתי הדין הרבניים.
סקר הבורות לל"ג בעומר
• 64% מהיהודים בישראל, קרוב לשני שלישים, אינם יודעים שגם מי שמתחתן בנישואין אזרחיים יצטרך להתגרש בבית הדין הרבני.
• 73% אינם יודעים כמה מן העולים ארצה מוגדרים לא יהודים (על פי הרבנות) ולפיכך אינם יכולים להתחתן בארץ (כ-350 אלף).
סקר חודש הגאווה
• 76% מהציבור תומכים בכך שישראל תאפשר לזוגות בני אותו מין נישואין (64%) או רישום זוגיות (12%).
• על פי מפת חופש הנישואין לבני אותו מין, 42 מדינות מאפשרות כיום מיסוד זוגיות לבני אותו מין.
סקר ט"ו באב
• 74% מעוניינים בכך שטקס החתונה שלהם ושל ילדיהם יהיה טקס שוויוני, שבו מתאפשרת ענידת טבעות הדדית וכתובה שבה התחייבויות שוות של בני הזוג.
מדד הדת והמדינה 2016
פרק הנישואין במדד הדת והמדינה השנתי של חדו"ש מציג עלייה דרמטית באחוז המשיבים שאינם מעוניינים בחתונה אורתודוקסית לעצמם או לילדיהם, מ-37% במדד 2015 ל-47% השנה. כל זאת, בהנחה שכל המסלולים יהיו מוכרים בחוק הישראלי. בין החילונים 78%, כלומר ארבעה מכל חמישה, אינם מעוניינים בנישואין אורתודקסיים.