נתוני חופש הנישואים בישראל
666 אלף איש אינם יכולים להינשא בישראל. 70% מהחילונים היו מתחתנים מחוץ לרבנות
חדו"ש הציגה את מצגת הנתונים על מצב חופש הנישואים בכנסת. מנכ"ל חדו"ש, הרב רגב: "לא רק שהמונופול של הרבנות אינו תורם לשמירת היהדות; הוא משניא את היהדות על הציבור הרחב וגורם לכך שהוא מזהה אותה עם קנאות חשוכה"
12/01/2016 12:12
תגיות: חופש הנישואים · "עם דת ומדינה" · מדד הדת והמדינה · מכון סמית · חדו"ש · שחר אילן · הרב אורי רגב
חתונה ישראלית. צילום:
עומרי קרן לפידות
666 אלף איש אינם יכולים להינשא כלל בישראל. כ-20% מהזוגות שנרשמים כנשואים בישראל התחתנו בחו"ל (זוגות שבהם לפחות אחד מבני הזוג יהודי או מוגדר/ת "חסר דת"). כשני שלישים מהיהודים בישראל תומכים בהכרה בכל סוגי הנישואים. 70% מהחילונים היו בוחרים במסגרת נישואים לא אורתודוקסית, אם החוק בישראל היה מאפשר זאת.
למצגת חופש הנישואין בישראל
כך עולה ממצגת הנתונים בנושא מצב חופש הנישואין של חדו"ש, שערך סמנכ"ל המחקר וההסברה של העמותה, שחר אילן. המצגת הוצגה אתמול בכנס של שדולת "עם דת ומדינה" בכנסת, בנושא "אלטרנטיבות לנישואין ברבנות". הנתונים מבוססים על עיבודי חדו"ש לנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מחקר דעת הקהל מדד הדת והמדינה 2015 שערך מכון סמית בשביל חדו"ש, סקר שערכה ד"ר מינה צמח בשביל הקואליציה למען חופש נישואין ואתר מפת חופש הנישואין בעולם של חדו"ש.
מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה: "מספר הזוגות הישראלים החפצים להשתחרר מכבלי הרבנות הולך וגדל. במקביל הולך וגדל המיאוס בציבור הרחב מסחר הסוסים הפוליטי, שנערך על חשבון חופש הנישואין". לדברי רגב, "לא רק שהמונופול של הרבנות אינו תורם לשמירת היהדות; הוא משניא את היהדות על הציבור הרחב וגורם לכך שהוא מזהה אותה עם קנאות אפלה וחשוכה".
הערכת מספר האנשים שאינם יכולים כלל להינשא בישראל: 666 אלף. מתוכם: 364 אלף עולים מברית המועצות לשעבר המוגדרים "חסרי דת", כ-5,000 "פסולי חיתון", 13 אלף גרים לא אורתודוקסים ו-284 אלף להט"בים.
עוד אוכלוסיות שיש עליהן הגבלות בתחום הנישואים: גרושות (אינן יכולות להינשא לכוהנים) – 269 אלף, גרות (אינן יכולות להינשא לכוהנים) – מעל 50 אלף, כוהנים (אינם יכולים להינשא לגרושות ולגרות) – כ-80 אלף.
62% מהאוכלוסייה לא יודעים שגם מי שמתחתן בנישואים אזרחיים בחו"ל חייב להתגרש בבית דין רבני
זוגות שהתחתנו בחו"ל. 20% מהזוגות שנרשמו כנשואים ב-2012 (זוגות שבהם לפחות בן זוג יהודי או "חסר דת" אחד) התחתנו בחו"ל. במספרים זה אומר שב-2012 נרשמו כנשואים במשרד הפנים כ-47,000 זוגות של יהודים ו"חסרי דת". מתוכם כ-9,200 התחתנו בחו"ל.
64% מהציבור היהודי תומכים בהכרה בכל סוגי הנישואים. כך עולה ממדד הדת והמדינה 2015, שעורך מכון סמית עבור חדו"ש. 90% מהחילונים והעולים תומכים. סקר שערכה מינה צמח בשביל הקואליציה למען חופש נישואין מגיע לתוצאה דומה: 67% מהציבור תומכים בהנהגת נישואים אזרחיים ו/או ברית הזוגיות.
64% מהציבור היהודי תומכים בהכרה בזוגיות של בני אותו מין, תוצאה שווה לתמיכה בהכרה בכל סוגי הנישואים של זוגות הטרוסקסואליים. התמיכה בהכרה בזוגות בני אותו מין זינקה בתוך שש שנים מ-53% ל-64%, גידול של 11%.
65% מהציבור היהודי סבורים שהמונופול של הרבנות על הנישואים מרחיק יהודים מהיהדות ורק 14% סבורים שהוא מקרב (סקר הקואליציה למען חופש נישואים).
70% מהחילונים היו בוחרים במסגרת לא אורתודוקסית לנישואים אם היתה מוכרת בחוק, אבל רק 37% מכלל הציבור היהודי (מדד הדת והמדינה 2015)
הבורות: 62% מהאוכלוסייה לא יודעים שגם מי שמתחתן בנישואים אזרחיים בחו"ל חייב להתגרש בבית דין רבני. 60% לא ידעו שיותר מ-300 אלף עולים אינם יכולים להתחתן בישראל (סקר הקואליציה למען חופש נישואין).
93 מדינות (48%) מקבלות במפת חופש הנישואים בעולם של חדו"ש את הציון 2 (חופש נישואים) ו-56 את הציון 1 (מגבלות על חופש הנישואים). רק 45 מדינות (23%), רובן מוסלמיות, אבל גם ישראל, מקבלות את הציון 0 בשל מגבלות קשות על חופש הנישואים.
לידיעה ב"Jerusalem Post"
לידיעה ב"The Times of Israel"