חופש גירושין למכירה
75% מהציבור בעד הנהגת גירושין אזרחיים בישראל. ל-69% אין אמון בבתי הדין הרבניים
הנתונים עולים מסקר של עמותת חדו"ש ליום העגונות ומסורבות הגט. מנכ"ל חדו"ש, הרב אורי רגב: "הצבעת אי אמון חריפה במונופול האורתודוקסי". מנהלת מרכז צדק לנשים, סוזן וייס: "הפתרון לבעיית העגונות – נישואין וגירושין אזרחיים". מנכ"לית מבוי סתום, בתיה כהנא-דרור: "הניכור למוסדות הדת הולך ומתרחב"
22/03/2016 18:50
תגיות: גירושין אזרחיים · בתי הדין הרבניים · עגונות · מסורבות גט · חדו"ש · מבוי סתום · מרכז צדק לנשים
הפגנה נגד בתי הדין הרבניים. צילום: מרים אלסטר, פלאש 90
75% מהציבור היהודי בישראל תומכים בהנהגת גירושין אזרחיים בישראל, מתוכם 58% בעד גירושין אזרחיים לכל ו-17% בעד גירושין אזרחיים רק למי שהתחתן בנישואין אזרחיים. ל-69% מהציבור היהודי בישראל אין אמון בבתי הדין הרבניים, מתוכם ל-35% אין כלל אמון ו-34% לא כל כך נתונים אמון. עם זאת, ל-52% מהציבור גם אין אמון בבתי המשפט למשפחה.
כך עולה מסקר שערך מכון סמית לעמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון ולארגוני מבוי סתום ומרכז צדק לנשים, לקראת יום העגונות ומסורבות הגט החל בתענית אסתר. הסקר בוצע בשבוע שעבר בפאנל אינטרנטי בקרב מדגם מייצג של 500 איש מהאוכלוסייה היהודית הבוגרת. בעוד סקרים שבודקים את רמת התמיכה בנישואין אזרחיים נערכים בקביעות, סקרים העוסקים בגירושין נדירים יחסית.
מנכ"ל עמותת חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה: "הסקר מהווה הצבעת אי אמון חריפה במונופול האורתודוקסי על הגירושין. הציבור מאס במערכת בתי הדין הרבניים שמפלה נשים לרעה, מעגנת המוני מתגרשות ומאפשרת לבני הזוג לסחוט אותן. ממשלות ישראל לדורותיהן מכרו את חופש הנישואין והגירושין של הציבור. עד שיהיו בישראל נישואין וגירושין אזרחיים, היא תישאר בתחומים אלה בין הגרועות והנחשלות שבמדינות העולם".
מנכ"לית עמותת מבוי סתום, בתיה כהנא-דרור, אמרה: "מהנתונים עולה שהמונופול הרבני מאבד מהלגיטימיות שלו. הניכור הציבורי כלפי מוסדות הדת הולך ומתרחב גם בקרב הדתיים והמסורתיים". לדברי דרור, "מצב זה פוגע לא רק באופיה הדמוקרטי של המדינה, אלא גם באופיה היהודי. החוק בישראל צריך לשקף את הלך הרוח הציבורי ולהעניק חופש בחירה בנישואין ובגירושין".
מנהלת מרכז צדק לנשים, ד"ר סוזן וייס, אמרה בתגובה: ״הזכות להתחתן וגם הזכות להתגרש הן זכויות יסוד. כאשר ישראל כופה דין תורה על אזרחיה, היא מפרה זכויות אדם וגם ומייצרת עגונות מיותרות. אימוץ משטר של נישואין וגירושין אזרחיים בישראל יקטין בשיעור ניכר את מספר העגונות, והוא הסעד הראשון וההכרחי לפתרון כולל של תופעה קשה זו".
ד"ר וייס: כאשר ישראל כופה דין תורה על אזרחיה, היא מפרה זכויות אדם וגם ומייצרת עגונות מיותרות
הסקר בפירוט:
התמיכה בגירושין אזרחיים (75%) גדולה מהתמיכה בנישואין אזרחיים, שעומדת בעקביות בסקרים על כ-65%. בין החילונים 99% תומכים בהנהגת גירושין אזרחיים, מהם 88% בגירושין אזרחיים לכל ו-11% רק למתחתנים בנישואין אזרחיים. בין המסורתיים, 73% תומכים בגירושין אזרחיים, אבל בין הדתיים 66% מתנגדים ובין החרדים 93% מתנגדים. 79% מהנשים בעד הנהגת גירושין אזרחיים, לעומת 71% מהגברים.
בקרב מצביעי מפלגות האופוזיציה התמיכה בגירושין אזרחיים מתקרבת למאה אחוז: המחנה הציוני – 97%, יש עתיד– 97% וישראל ביתנו ומרצ – 100%. אבל גם בקרב מפלגות הקואליציה הלא חרדיות יש רוב גדול לתומכים בגירושין אזרחיים: הליכוד – 74% תומכים (מהם 53% בגירושין אזרחיים לכל), כולנו – 90% תומכים ואולי המפתיע מכל: 52% מתומכי הבית היהודי בעד גירושין אזרחיים. הדבר מצביע שוב על המרכיב הגדול של לא דתיים בין מצביעי המפלגה.
69% מהציבור אינם נותנים אמון בבתי הדין הרבניים. בין החילונים 93% אינם נותנים אמון ובין המסורתיים 60%. אבל בין הדתיים 65%, כמעט שני שלישים, נותנים אמון בבתי הדין הרבניים ובין החרדים 82%. מעניין: 18% מהחרדים אינם נותנים אמון בבתי הדין הרבניים וכן 27% ממצביעי ש"ס ו-17% ממצביעי יהדות התורה. 100% ממצביעי ישראל ביתנו אינם נותנים אמון בבתי הדין הרבניים וכך גם 67% ממצביעי הליכוד.
52% מהציבור אינם נותנים אמון בבתי המשפט למשפחה, רוב קטן לעומת 48% שיש להם אמון בבתי המשפט החילוניים המטפלים בנושאי אישות. אין הבדל בתחום זה בין גברים לנשים. מתוך ה-52%, ל-12% אין כל אמון ו-40% ענו שהם לא כל כך נותנים אמון. היחס הזה, כחצי מהציבור שנותן אמון וכחצי שאינו נותן אמון, נשמר בשלושה מגזרים: החילוני (ל-51% יש אמון בבתי המשפט למשפחה), המסורתי והדתי (ל-56% מהדתיים יש אמון). בציבור החרדי ל-76% אין אמון בבתי המשפט למשפחה ורק ל-24% יש.