השיח הנעלם
נושאי הדת והמדינה נדחקו לשוליים
המפלגות הגדולות חוששות להרגיז את החרדים, ולכן סוגיות כמו חוק הגיוס, רפורמה בגיור, מבנה הרבנות הראשית ועוד נעדרות כמעט לחלוטין ממערכת הבחירות, כותב שוקי פרידמן בוואלה
05/03/2015 11:14
תגיות: חוק הגיוס · רפורמה בגיור · הליכוד · המחנה הציוני · בחירות · מפלגות חרדיות · ד"ר שוקי פרידמן
מאהל הפראיירים שהוקם בתל אביב בדרישה לשוויון בנטל בינואר 2012. צילום: גדעון מרקוביץ, פלאש 90
במערכת הבחירות בולטת היעדרותו של השיח בנושאי דת ומדינה. ד"ר שוקי פרידמן, מרצה למשפטים במרכז האקדמי פרס, כותב בוואלה כי ראשי המפלגות הגדולות, הליכוד והמחנה הציוני, מתבטאים בסוגיות המרכזיות שעל סדר היום – יחסי חוץ, ביטחון או כלכלה – אבל נושאי דת ומדינה אינם מוזכרים כלל.
במערכת הבחירות הקודמת, סוגיות כמו גיוס חרדים, נישואים אזרחיים, שמירת השבת ושאלות אחרות בתחום הדת והמדינה תפסו מקום מרכזי. שאלות אלה, וגם השוויון בנטל, זכויות של זוגות חד-מיניים, הרפורמה בגיור מבנה הרבנות הראשית, עמדו במרכז דיוניה של הכנסת היוצאת.
למרות זאת, במערכת הבחירות הנוכחית הנושא נעדר כמעט לחלוטין מהתעמולה של המפלגות השונות. גם במצעי המפלגות, מציין פרידמן, הוא מופיע באופן מעורפל לגמרי, או שהוא נעדר מהם לחלוטין. לדבריו, הסיבה לכך ברורה: האפשרות שהחרדים ישובו להיות לשון מאזניים פוליטית מוחשית מאוד. רוב המפלגות חוששות שהתבטאות מיותרת בענייני דת ומדינה תרגיז את החרדים כל כך, שהם ימנעו מהמפלגה הסוררת את החברות בממשלה או יסרבו להמליץ על ראשה לנשיא.
למי אכפת שכמה מאות אלפי אזרחים לא יכולים להתחתן בישראל כשבאופק פרס הקמת הממשלה
"למי אכפת שכמה מאות אלפי אזרחים לא יכולים להתחתן בישראל כשבאופק פרס הקמת הממשלה. למי אכפת מסלול הייסורים של המתגיירים כשיש אפשרות להיות שרים", שואל פרידמן.
הבעיות בנושאי דת ומדינה יצוצו אחרי הבחירות, הוא צופה. אם החרדים יהיו חלק מהקואליציה, יש סיכוי טוב לביטול הישגים שכבר הושגו בתחום. לדוגמה, כמעט אין ספק שהחרדים ינסו להתנות את כניסתם לקואליציה בביטול חוק הגיוס או בריקונו מתוכן. הם גם יפעלו לביטול החלטת הממשלה המאפשרת לרבני עיר להקים בתי דין לגיור וכך הופכת את הגיור לנגיש יותר.
"השאלה שאזרחי ישראל צריכים לשאול את עצמם היא באיזו מדינה יהודית הם יחיו", מסכם פרידמן. "כזו שמוכתבת על ידי תפיסות העולם החרדיות, או כזו שבציבוריות היהודית שלה, ובהסדרים המוסדיים הקשורים לשירותי הדת בה, יש מקום לפשרות. מקום לכולם. הפוליטיקאים מתחמקים, אבל השאלות הללו חייבות לקבל מענה עוד לפני הבחירות, ומיד לאחריהן – בעת גיבוש ההסכם הקואליציוני".
למאמר המלא