פסק דין נגד עבודה בעיניים

בג"ץ ביטל את החלטת הממשלה להמשיך בתשלום הבטחת הכנסה לאברכים

חדו"ש: "הפסיקה מאשרת את טענתנו שהרפורמה כביכול שערכה הממשלה הקודמת בקצבת הבטחת ההכנסה לאברכים לא היתה רפורמה כלל, ומטרתה היתה להמשיך לשלם את הקצבה השערורייתית והמפלה"

כולל חרדי בקראוון במודיעין עילית 19.10.09. צילום: נתי שוחט, מודיעין עיליתכולל חרדי במודיעין עילית (למצולמים אין קשר לידיעה). צילום: נתי שוחט, פלאש 90

הרכב מורחב של שבעה שופטי בג"ץ קבע היום, פה אחד, שהמלגות הממשלתיות החודשיות לאברכים שאינם עובדים יבוטלו ב-1 בפברואר 2015. ראש ההרכב היה נשיא בית המשפט העליון, אשר גרוניס, את פסק הדין כתב השופט אליקים רובינשטיין. קצבת ההכנסה – כ-1,000 שקל לאברך – משולמת מדי חודש לכ-10,000 אברכים חרדים. מתווה המלגות הנוכחי נקבע בידי הממשלה לאחר שבג"ץ קבע, כי אי אפשר להעניק אותן לאברכים שלא על בסיס שוויוני.

ב-news1 נכתב כי בין היתר הוחלט שהן יינתנו במשך ארבע שנים למי שאינו עובד, יש לו לפחות שלושה ילדים והוא לומד לפחות 35 שעות בשבוע בכולל. בעתירה נגד חקיקה זו נטען, כי היא מנציחה את חוסר השוויון ואינה תורמת למטרה המוצהרת של יציאת חרדים לעבודה.

עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, אחת העותרות לבג"ץ בנושא קצבת הבטחת ההכנסה, קובעת ש"החלטת בג"ץ והביקורת החריפה שהוא מותח על הממשלה הן אות קלון לממשלה הקודמת".

סמנכ"ל חדו"ש, שחר אילן, בירך על ההחלטה לבטל את החלטת הממשלה. "בג"ץ מאשר למעשה את טענתנו שהרפורמה כביכול שערכה הממשלה הקודמת בקצבת הבטחת הכנסה לאברכים לא היתה רפורמה כלל, אלא עבודה בעיניים, ומטרתה היתה להמשיך לשלם את הקצבה השערורייתית והמפלה", אמר אילן. "אוי למדינה שהממשלה שלה מרמה את אזרחיה ומנסה לשטות בהם. יש לקוות, שהפעם באמת הסתיים המצב הבלתי נסבל שבו יש רק ציבור תלמידים אחד שמופלה לטובה ומקבל הבטחת הכנסה – האברכים. על יש עתיד, הבית היהודי ושאר מפלגות הקואליציה מוטלת האחריות לוודא שלא יועבר שוב חוק עוקף בג"ץ וקצבת הבטחת ההכנסה לאברכים, שלא היתה צריכה לבוא לעולם, תושלך לפח האשפה של ההיסטוריה".

לעתירה היו שותפים המרכז הרפורמי לדת ומדינה, ישראל חופשית, התאחדות הסטודנטים ועוד. את העותרים ייצגו עורכי הדין

ח"כ אריה דרעי: צר לי שבית המשפט הצטרף למקהלה השנאה נגד ציבור שמוכה בכיסו ללא הרף בשנה האחרונה

אורלי ארז לחובסקי וגלעד ברנע.

השופט רובינשטיין כתב בפסק הדין כי גם אם ייתכן שהרפורמה משקפת כוונה כנה להכניס את החרדים למעגל העבודה, התוצאה אינה עונה על כך. העובדה שבמקביל הוסיפה המדינה 50 מיליון שקל לסיוע לסטודנטים אינה מרפאת את העדר השוויון; בעוד שלמעלה מ-10,000 אברכים מקבלים מלגת הבטחת הכנסה, רק 124 סטודנטים מקבלים אותו סכום.

פוליטיקאים חרדים תקפו בחריפות את בג"ץ בעקבות ההחלטה. יו"ר ש"ס, ח"כ אריה דרעי, אמר: "צר לי שבית המשפט הצטרף למקהלה השנאה נגד ציבור שמוכה בכיסו ללא הרף בשנה האחרונה". ב-nrg מציינים כי דרעי קרא לפילנתרופים חרדים המתגוררים בחוץ לארץ להתגייס לעזרה. "הפסיקה קוראת לנדיבים מהארץ והתפוצות: זו העת להירתם למען עולם התורה", אמר.

חבר הכנסת יעקב ליצמן מיהדות התורה אמר כי החלטת בג"ץ היא "הכרזת מלחמה על לומדי התורה בישראל". הוא קשר בין ההחלטה לבין שר האוצר, יאיר לפיד, ואמר: "בג"ץ הפך למוציא לפועל של מדיניות ההתנכלות נגד החרדים של ממשלת נתניהו ולפיד".

"גלובס" מציין כי ביולי 2013 היו 9,400 אברכים שקיבלו תמיכה תקציבית. אף על פי שבין 2010 ל-2014 הקצתה המדינה כ-110 מיליון שקל למלגות לימוד לאברכים, בפועל שולמו בין 2010 ל-2012 סכומים של 127 עד 138 מיליון שקל לצורך זה. ההערכה היא שבשנת 2013 שולמו כ-120 מיליון שקל. הסעיף התקציבי הכלול בחוק התקציב לשנת 2014 אינו מתבטל, אבל נאסר על הממשלה לחוקקו מחדש במתכונת הקיימת במסגרת חוק התקציב ל-2015.

לידיעה ב-news1

לידיעה ב-nrg

לידיעה ב"גלובס"



איך תוכל לפעול?