מתיחות בהר ציון
חדו"ש: מסירת חדר הסעודה האחרונה לקתולים – מחווה מרחיקת לכת אך ראויה
ארגוני ימין ופעילים חרדים טוענים כי בביקורו של האפיפיור פרנסיסקוס הראשון ייחתם הסכם להעברת החדר לוותיקן
11/05/2014 12:18
תגיות: קבר דוד · חדר הסעודה האחרונה · פרנסיסקוס הראשון · הוותיקן · חדו"ש · הרב עו"ד אורי רגב
אולם הסעודה האחרונה במבנה קבר דוד. צילום:
Assaf Yekuel, wikipedia
פעילי ימין וחרדים מנהלים בשבועות האחרונים קמפיין חסר תקדים נגד הסכם, שלטענתם עתידה ישראל לחתום עם הוותיקן בעת ביקורו של האפיפיור פרנסיסקוס הראשון בישראל בסוף החודש. לדבריהם, בהסכם יועבר אולם הסעודה האחרונה, ששוכן בקומה השנייה של המבנה, מעל לקבר דוד, לשליטת הכנסייה הקתולית.
מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה ש"מתחם קבר דוד המלך הוא אתר ייחודי בכך שהוא נושא אתו מסר דתי ומשמעות עמוקה לשלוש הדתות המונותיאיסטיות". לדברי רגב, "ברוח התקווה לשלום וההתפייסות בין הדתות, יש לעשות כל מאמץ לאפשר לדתות השונות לבטא בו את אמונתן ולחלק ביניהן את החזקה בו".
אפשר לעשות זאת, בין השאר, לאור העובדה שניתן לחלק את המתחם בין מפלסים שונים וכיוון שלחדר הסעודה האחרונה אין חשיבות בדת היהודית. רגב ציין, עם זאת: "חשוב, כמובן, להקפיד על כניסות ודרכי גישה נפרדות כדי למנוע חיכוכים ופגיעה ברגשות".
רגב הדגיש ש"מסירת חדר הסעודה האחרונה לידיים נוצריות היא מחווה מרחיקת לכת". לדבריו, העברת החדר לידי הכנסייה "תבטא הסתכלות קדימה ויכולת שלא להישאר שרויים במשקעים, מאבקי עבר ורדיפות שמהן סבל העם היהודי מידי פורעים נוצרים ומוסלמים בדורות שונים". לדבריו, "יש לקוות שהכנסייה תשיב במחוות דומות בהשבת אוצרות תרבות ודת יהודיים הנמצאים בגנזי הוותיקן ואשר נגזלו מידיים יהודיות לאורך הדורות".
רגב: יש לקוות שהכנסייה תשיב אוצרות תרבות ודת יהודיים הנמצאים בגנזי הוותיקן, ואשר נגזלו מידיים יהודיות לאורך הדורות
הרב שמחה קוק, ממובילי המאבק נגד ההסכם, אמר בשבוע שעבר לערוץ 7, כי הנוצרים ישתמשו בהסכם כדי להגיד "ניצחנו... אנחנו הנוצרים הממשיכים של היהדות ודוד המלך ולא היהודים". בידיעה ב"הארץ" נכתב כי היהדות והאיסלאם מזהות במבנה קבר דוד בהר ציון את מקום קבורתם של המלך דוד ויורשיו ובהם שלמה וחזקיהו. בנצרות סבורים כי בקומה השנייה של המבנה היה אולם הסעודה האחרונה – שם סעד ישו עם תלמידיו לפני שהוסגר לרומאים.
מאז חודשו היחסים בין ישראל לוותיקן, ב-1993, מבקשת הכנסייה לחדש את אחיזתה באולם הכנסייה האחרונה. המעורבים במגעים הממושכים שמתנהלים בין ישראל לכנסייה הקתולית בעניין זה מכחישים את הטענה כאילו עומד להתרחש שינוי משמעותי במבנה קבר דוד. "מעולם לא דובר על העברת בעלות ואפילו לא על העברת חזקה בקרב דוד", אמר דני איילון, סגן שר החוץ לשעבר, שניהל את המגעים עם הוותיקן מטעם הממשלה הקודמת.
זיהויו של המבנה בהר ציון כקבר דוד שנוי במחלוקת. המסורת שלפיה נקברו בו דוד ומלכי יהודה החלה רק במאה ה-12. בתקופה העותמנית אסרו השלטונות על יהודים ונוצרים להיכנס למבנה, שהפך למסגד מפואר. קבר דוד נחשב המקום הקדוש ביותר בשנים שאחרי מלחמת העצמאות, משום שאתרים קדושים אחרים בירושלים ובסביבתה נותרו בשטח ירדן עד 1967.
לידיעה ב"הארץ"