זכות תלוית הוכחה

בוגרי תגלית נדרשים להוכיח יהדות כהלכה כדי לעבוד בארץ

בעקבות שינוי במדיניות משרד הפנים, צעירים יהודים שמבקשים להשתקע בישראל אחרי שהשתתפו בתוכניות כמו תגלית נתקלים בקשיים רבים אם הם רוצים להשתקע בארץ

קבוצה של פרויקט תגלית בירושלים. צילום: תמר הירדני, ויקיפדיהקבוצה של פרויקט תגלית בסיור בירושלים. צילום: תמר הירדני, ויקיפדיה

ב', יהודי מארצות הברית, בילה ב-2010 עשרה חודשים בישראל במסגרת תוכנית של ארגון "מסע", הנתמך על ידי הסוכנות היהודית. ב' מגדיר את עצמו "דור שלישי למשפחת אתיאיסטים". סבתו מצד אמו יהודייה, אבל משפחתו מעולם לא השתייכה לקהילה יהודית. אחרי שהסתיים ביקורו בתוכנית מסע, נשאר בישראל והשלים תואר שני. כשהחל לחפש עבודה, התבקש להוציא אשרת עבודה. לשם כך נדרש להמציא מכתב מהרב של הקהילה שלו, המאשר שהוא יהודי. אבל ב' מעולם לא השתייך לקהילה יהודית, ולכן התקשה להמציא את האישור.

ב' הוא אחד מרבים מבוגרי "מסע", "תגלית" ותוכניות נוספות, שבבואם לבקש אשרת עבודה בישראל מגלים שאף על פי שיהדותם מעולם לא הוטלה בספק, עליהם להוכיח את יהדותם אם הם רוצים להשתקע בישראל ולעבוד בה. ישראל משקיעה ב"תגלית" ובתוכניות דומות – שבהן באים צעירים יהודים לארץ כדי לחזק את זהותם היהודית – עשרות מיליוני שקלים בשנה. למרות זאת, רבים מהמשתתפים מחליטים לוותר על שאיפתם לעלות לארץ.

ג'ודי מלץ כותבת ב"הארץ", כי מקור הדרישה להוכחת יהדות הוא שינוי במדיניות משרד הפנים, שלכאורה אמור היה להקל על קליטתם של צעירים יהודים בישראל. באמצע 2012 פרסם המשרד תקנות חדשות, שנועדו לזרז את תהליך הנפקת אשרות

הולכים ומתרבים המקרים שבהם צעירים המבקשים לקבל אשרות עבודה עוברים מסכת ייסורים בניסיון להוכיח את יהדותם

העבודה ואשרות הלימודים ליהודים. אבל לצד ביטול אגרות הוצאת האשרות והארכת תוקפן במידה ניכרת, הוחלט כי הזכות לאשרת עבודה תהיה מותנית בהוכחת יהדותם של המבקשים. עליהם להוכיח כי הם יהודים בהתאם להגדרת היהדות בחוק השבות.

"הולכים ומתרבים המקרים שבהם צעירים המבקשים לקבל אשרות עבודה עוברים מסכת ייסורים בניסיון להוכיח את יהדותם", אומרת ניקול מאור, עורכת דין מטעם המרכז לפלורליזם יהודי, שייצגה כמה מהפונים.

דוברת רשות האוכלוסין וההגירה, סבין חדד, אמרה כי את המדיניות החדשה יזם שר הפנים הקודם, אלי ישי, כדי לעודד יהודים צעירים להישאר בישראל ולהקל עליהם ללמוד ולעבוד כאן. "כדי ליהנות מזכות זו, עליהם להוכיח שהם אכן יהודים", אמרה חדד.

הרב סת פרבר, מייסד ומנהל עמותת עתים, אומר שהשגת אשרת סטודנט במוסדות שאינם מעניקים תואר אקדמי כרוכה בבעיה דומה, משום מבקשי האשרה נדרשים להוכיח שהם יהודים. "צאצאי גיורות נתקלים בקשיים גדולים במיוחד. הם לא מבינים איך מישהו מטיל ספק ביהדותם", מציין פרבר. "הם לא מבינים למה דוחים אותם, ויש לזה השפעה הרסנית".

לכתבה ב"הארץ"

לכתבה ב"הארץ" באנגלית



איך תוכל לפעול?