בסיכון גבוה

יוצאים לשאלה: 7 התאבדויות בשנה וחצי

מחקר שערכה עמותת "בשביל החיים" מגלה כי ל-40% מהיוצאים לשאלה יש נטיות אובדניות, אחוז גבוה בהרבה מאשר באוכלוסייה הכללית

טקס הענקת מלגות בעמותת הל''ל המסייעת ליוצאים בשאלה. צילום: ישראל פלד, ויקיפדיהטקס הענקת מלגות בעמותת הל''ל המסייעת ליוצאים בשאלה. צילום: ישראל פלד, ויקיפדיה

כ-40% מהיוצאים לשאלה הם בעלי נטיות אובדניות. בקרב צעירים הנמצאים בעיצומו של תהליך היציאה לשאלה אחוז בעלי הנטיות האובדניות מגיע ל-45%. הממצאים עולים מסקר שערכה לפני כשנה עמותת "בשביל החיים", המסייעת למשפחות שיקיריהן התאבדו.

הממצאים נמסרו ל"הארץ" בעקבות שני מקרי התאבדות של יוצאים לשאלה בשבועות האחרונים. הסקר הסתמך על שאלונים שמילאו כ-170 נשאלים, שעזבו את החברה החרדית. החוקרים, ד"ר יוסי לוי־בלז מהמרכז האקדמי רופין ועמותת "בשביל החיים", נופר גרמבק ועידית ליבנסון, ציינו כי רק 12% מהחילונים, 10% מהמסורתיים ו-6% מהדתיים ביטאו נטיות אובדניות.

בעקבות שני מקרי ההתאבדות האחרונים עלה מספר מקרי ההתאבדות של יוצאים לשאלה בשנה וחצי האחרונות. שלושה מהמתאבדים נמצאו בקשר עם עמותת הל"ל, המסייעת למי שעזבו את העולם החרדי. השבוע הוזעקו אנשי העמותה לטפל בצעיר

הרבה מהיוצאים בשאלה סיפרו בשאלונים על אובדן תחושת השייכות, על בדידות ועל תחושה של חוסר משמעות

שפרש לאחרונה מחסידות חרדית, ניסה להתאבד בבליעת כדורים והזעיק עזרה לאחר מעשה.

"מדובר באוכלוסייה בסיכון גבוה, שנופלת בין הכיסאות מבחינה אישית, חברתית ותרבותית", אמר לוי־בלז. "הם יצאו בדרך כלל מחברה מאוד תומכת, עם תחושת שייכות גבוהה, ועדיין לא נכנסו לחברה אחרת... הרבה מהיוצאים בשאלה סיפרו בשאלונים על אובדן תחושת השייכות, על בדידות ועל תחושה של חוסר משמעות כי עזבו משהו בעל המון משמעות... השינוי הזהותי יוצר משבר מאוד גדול, ואצל אנשים בעלי רמת מסוגלות יחסית נמוכה זה יוצר סיכון ממשי".

בעמותת הל"ל אמרו כי נחוצים מנגנוני תמיכה וסיוע נרחבים יותר ליוצאים בשאלה. העמותה מציעה סיוע טלפוני לנזקקים. שר האוצר, יאיר לפיד, הודיע כי יקצה לעמותה שלושה מיליון שקל.

לידיעה ב"הארץ"



איך תוכל לפעול?