קצבה לא שוויונית
ביקורת בבג"ץ על קצבת הבטחת הכנסה לאברכים
סמנכ"ל חדו"ש: "ראוי שהממשלה תפסיק את ההתבזות ותבטל אחת ולתמיד את הקצבה המפלה והשערורייתית"
01/08/2013 16:26
תגיות: בג"ץ · הבטחת הכנסה · אברכים · אסתר חיות · מרים נאור · שחר אילן
הפגנה נגד חוק האברכים בכיכר ציון בירושלים, נובמבר 2010. צילום: יוסי זמיר, פלאש 90
בדיון בבג"ץ העלתה השופטת אסתר חיות השגות קשות על ההסדר לתשלומי הבטחת הכנסה לחרדים שיזמה הממשלה. "למה צריך ארבע שנים של תמיכה כלכלית נטו?" שאלה חיות. "ככל שרוצים ליצור תקופת מעבר של הסתגלות, והמודל הוא להתחיל מהלך שיעודד השתלבות בשוק העבודה, למה צריך ארבע שנים שבהן אין שום פעולה בכיוון הזה?"
השופטת מרים נאור שאלה איך מתיישב ההסדר הנוכחי לתשלום גמלת הבטחת הכנסה לאברכים עם שוויון לשאר האוכלוסייה. הדברים נאמרו בדיון בעתירות נגד תשלום הבטחת הכנסה לאברכים. העותרים, בהם עמותת חדו"ש, התאחדות הסטודנטים ותנועת אומץ, טענו כי התשלום, שניתן לכ-10,000 אברכים, מנוגד לפסיקת בג"ץ.
שחר אילן, סמנכ"ל חדו"ש, אמר כי השופטים "הביעו בזה אחר זה את חוסר שביעות רצונם מהקצבה הלא שוויונית שלחלוקתה אין סוף. ראוי שהממשלה תפסיק את ההתבזות ותבטל אחת ולתמיד את הקצבה המפלה והשערורייתית".
השופטת חיות: אם המודל הוא להתחיל מהלך שיעודד השתלבות בשוק העבודה, למה צריך ארבע שנים שבהן אין שום פעולה בכיוון הזה?
אתר ואלה מזכיר כי ב-2010 קבע בג"ץ שאי אפשר לכלול בתקציב המדינה תשלום גמלת הבטחת הכנסה לאברכים הלומדים בכוללים, מכיוון שמדובר בפגיעה בלתי מידתית בעקרון השוויון. בעקבות פסק הדין לחצו המפלגות החרדיות על הממשלה לחוקק חוק עוקף בג"ץ, שיאפשר את המשך מתן הקצבה – בסך כאלף שקל בחודש לאברך. כעבור כמה חודשים החליטה הממשלה שהקצבה תשולם במשך תקופה נוספת.
נציגת המדינה, עורכת הדין חני אופק, טענה כי ההסדר הקיים נקבע לתקופה זמנית בלבד, כדי לאפשר לאברכים להשתלב בשוק העבודה. היא אמרה גם שהתווסף תקציב של 50 מיליון שקל לטובת הסטודנטים הזקוקים לסיוע, שזכאותם תיקבע על פי קריטריונים שונים. השופטים ציינו שההסדרים עדיין נוטים לטובת האברכים, מכיוון שסטודנטים רבים אינם עונים על הקריטריונים, בין השאר מפני שאינם נשואים עם ילדים.
לידיעה בוואלה