אפליה אקדמית
לסטודנטים חרדים המדינה עוזרת, ליוצאים לשאלה לא
משה שנפלד, יו"ר עמותת "יוצאים לשינוי", כותב ב-ynet כי בעוד שהממשלה משקיעה כסף ומאמץ בשילוב חרדים בצבא, באקדמיה ובשוק העבודה, סטודנטים שנטשו את המגזר החרדי אינם מקבלים עזרה משום גוף ממשלתי
09/07/2013 14:57
תגיות: יוצאים לשאלה · סטודנטים חרדים · מלגות · "יוצאים לשינוי" · משה שנפלד
שיעור מתמטיקה באוניברסיטה. צילום:
Tungsten, wikipedia
בתחילת שנת הלימודים באוניברסיטה פגש משה שנפלד חבר ותיק מהישיבה החרדית שבה למד עד גיל 20. שנפלד כותב ב-ynet, כי מאז עזב את הישיבה שירת בצבא, השלים את בחינות הבגרות ועכשיו הוא מסיים את הלימודים לתואר ראשון. בכל התקופה הזאת, תשע שנים, שום גוף ממשלתי לא סייע לו להשלים את פערי ההשכלה שצבר בעולם החרדי.
לדבריו, כל עוד למד במסגרות חרדיות "החינוך שהוקנה לי בחסות המדינה כלל מתמטיקה ועברית ברמת בית ספר יסודי, ואף מילה אחת באנגלית או בכל תחום מדעי שהוא. הגוף היחיד שיכול היה לסייע לי הוא עמותת ה.ל.ל התומכת בחוזרים בשאלה בצעדיהם הראשונים בחברה האזרחית, אלא שהיא אינה מקבלת שום סיוע מהמדינה ונשענת באופן בלעדי על תרומות".
באותה תקופה קיבל חברו שנשאר שישיבה פטור משירות צבאי והחל בלימודי תואר ראשון. בשנות לימודיו האקדמיים קיבל מקרנות שונות מלגות לימודים ומלגות קיום המסתכמות בעשרות אלפי שקלים בשנה. חלק גדול מכספים אלה הגיעו מכיסו של משלם המסים.
שנפלד, יו"ר עמותת "יוצאים לשינוי" וסטודנט לפיזיקה, מתמטיקה ומדעי המחשב, כותב כי מדובר בתופעה שצוברת תאוצה –
אנשים כמוני אינם יכולים להיעזר במלגות המיועדות לחרדים, משום שהן מותנות בשמירה על אורח חיים חרדי בזמן הלימודים
המדינה פועלת בדרכים שונות להגדיל את מספר החרדים המשרתים בצבא ויוצאים לשוק העבודה. אלה מקבלים תמריצים כספיים משמעותיים.
"אני שמח לגלות שהמדינה סוף סוף לוקחת אחריות על הפערים ההשכלתיים של החרדים, פערים שאותם היא אפשרה ואף מימנה בשנות הנערות שלהם, אך אינני מצליח להבין כיצד היא הצליחה לשכוח שחלק מאותם אנשים שלא זכו ללימודי ליבה אינם חרדים כיום, אלא בחרו לעזוב את אורח החיים הזה ולצאת בשאלה", הוא אומר.
לדבריו, תופעת היציאה לשאלה מתרחבת ובשנים האחרונות נוטשים את המגזר החרדי מאות רבות של צעירים וצעירות. "אנשים כמוני אינם יכולים להיעזר במלגות המיועדות לחרדים הרוכשים השכלה, משום שהן מותנות בשמירה על אורח חיים חרדי בזמן הלימודים. הקבלה לחלק מהמסלולים מותנית בהצגת אישור מהרב והתלמידים נדרשים להגיע לקמפוס בביגוד חרדי מלא", הוא כותב.
לדבריו, מלבד העוול החמור שבאפליית היוצאים בשאלה, המדינה פוגעת באינטרסים שלה-עצמה כשהיא מסרבת לסייע להם בתחומים שבהם היא מסייעת לחרדים. "בכך היא מקשה על אנשים המבקשים לחזור בשאלה לחיות בהתאם להשקפת עולמם, ומקטינה את הסיכוי שיצליחו להשתלב בהצלחה בחברה הכללית".
למאמר המלא