הבלוג של אורי רגב

חציו לה', חציו לכם

לשנות את חוק העזר – עכשיו

אי אפשר לשנות את אופיה של תל אביב, כותב מנכ"ל חדו"ש בעקבות פסיקת בית המשפט העליון שקבע כי על עיריית תל אביב לסגור עסקים בשבת. הפתרון: תיקון חוק העזר העירוני

ראש עיריית תל אביב, רון חולדאי. צילום: Deror avi, wikimediaראש עיריית תל אביב, רון חולדאי. צילום: Deror avi, wikimedia

המחשבה על תל אביב בלי פיצוציות ומינימרקטים בשבת היא כמו המחשבה על ניו יורק בלי גורדי שחקים, על פאריס בלי בתי קפה או על מאה שערים בלי פשקעווילים. החופש לקנות בשבת מצרכי מזון ומוצרי נוחות הפך לאחד מסמליה של העיר ללא הפסקה, כותב מנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, במאמר שפורסם לראשונה ב"מעריב – דעות". סגירת הפיצוציות והמינימרקטים תגרום פגיעה אנושה בדימוי של העיר ומן הסתם גם תזיק לתיירות אליה.

למציאות דינמית זו יש תמיכה ציבורית רחבה, בתל אביב ומחוצה לה. גם ירושלים של היום אינה דומה לירושלים שאליה הגעתי כתלמיד רבנות בשנת 1978, וכל המבקר בה, שנהנה ממאות המסעדות, בתי הקפה, המועדונים וחנויות הנוחות המשרתות את תושביה ובאיה – יודע שאת השעון הזה לא ניתן יהיה להחזיר אחורה.

מצד שני, צריך להיות ברור – יש היגיון וצידוק בפסיקת בית המשפט העליון; חוקים נועדו לקיום, וחוקים ההופכים לאות מתה אינם מעודדים ציות וכבוד לחוק.

הפתרון לפיכך איננו להתחיל לסגור מינימרקטים ולשנות את אופיה של עיר ה-24/7. הפתרון מופיע בדברי השופטת מרים נאור: "אם אופייה של העיר תל אביב-יפו מחייב, לדעת פרנסיה, המייצגים את האוכלוסייה, שלא לסגור עסקים כמו של המשיבות בשבת, ניתן לשנות את חוק העזר בדרך הקבועה לכך בדין".

על מועצת העירייה להתכנס מייד ולשנות את חוק העזר. מה שאין להשלים אתו הוא המשך המנהג הציני של העירייה לאפשר פתיחת חנויות בשבת, אבל לגבות מהן קנסות. הצהרותיו בימים אלה של ראש העיר מעודדות, אבל מומלץ כי יתרגם אותן לשינוי

מה שאין להשלים אתו הוא המשך המנהג הציני של העירייה לאפשר פתיחת חנויות בשבת, אבל לגבות מהן קנסות

חוקי העזר כבר עכשיו. רון חולדאי בוודאי מבין שהדבר האחרון שירצה לעשות הוא ללכת לבחירות עם עיר שנסגרת בשבת.

בדומה לציפייה כי שר התחבורה, ישראל כץ, לא ימשיך למנוע מתושבי תל אביב והמדינה כולה את השירות החיוני של תחבורה ציבורית בשבת, כך גם האחריות למנוע את החזרתה של תל אביב עשרות שנים אחורה מוטלת לא רק על חולדאי ומועצת העירייה אלא גם על שר הפנים, גדעון סער מהליכוד. אישורו יידרש לשינוי חוק העזר, ומעבר לעובדה שזה הדבר הנכון לעשותו, מומלץ לסער לזכור שאין דבר שיכול להרים את מעמדו הציבורי של שר האוצר יאיר לפיד מהקרשים, כמו מאבק על אופיה החילוני של תל אביב.

בוודאי יש מקום לשקול הן את האיזון הנכון שבין קיומו של יום מנוחה שבועי לבין השתנות אורחות החיים ואי נכונותו של רוב הציבור להכפיף את עצמו למצוות ואיסורי ההלכה. לשבת כיום מנוחה יש גם משמעות אזרחית חברתית, ואין להתיר להכרעה זו ולאיזון המחודש שבין השיקולים הסותרים להתקבל על בסיס כיפוף ידיים פוליטי. כפייה דתית גורמת לסלידה מן הדת ולא לחיזוק הזהות היהודית.

מעניין להדגיש כי דווקא המסורת היהודית הדגישה את הצורך לאזן בכל הנוגע לשבתות וימים טובים בין הצרכים האנושיים והבטחת "עונג שבת" לבין האופי הדתי של היום. מסקנת חז"ל היתה "חציו לה' וחציו לכם", ואף שמשמעות הדבר בחברה של היום ודאי שונה מכפי שהיתה בעת שנאמרו הדברים לראשונה, הרי עקרון האיזון נותר בעינו. כדי לקיים איזון זה יש לתקן את חוקי העזר עכשיו!

 



איך תוכל לפעול?