בדיקת ynet:
תלמידי ישיבות לא משתפים פעולה עם הצו הראשון. חלקם מגיעים במסכות זורו
מאבחנות פסיכוטכניות בצבא מספרות שצעירים חרדים שמתייצבים לבחינות המיון עושים הכל כדי להכשיל את עצמם
02/06/2013 12:18
תגיות: תלמידי ישיבות · צו ראשון · לשכות הגיוס · מאבחנות פסיכוטכניות
בחורים חרדים בכניסה ללשכת הגיוס בירושלים (צילום אילוסטרציה). צילום: פלאש 90
למעלה מ-3,000 חרדים התייצבו בלשכות הגיוס מאז פקיעת חוק טל בקיץ בשנה שעברה. חיילות המשמשות בתפקיד של מאבחנות פסיכוטכניות מספרות כי רבים מתלמידי הישיבות מפגינים יחס מזלזל, מסרבים לדבר איתן ואינם משתפים פעולה עם מערכת המיון הצבאית.
"חלקם מגיעים כשהראש שלהם מכוסה בטלית או עם מסיכת זורו על הפנים, כשרק העיניים גלויות", אמרה מאבחנת ליואב זיתון מ-ynet. מאבחנת אחרת אמרה: "לפעמים לא הסכימו לדבר איתי, לפעמים לא הסכימו למלא שאלון כי העט שנתתי להם בא מאשה. היו שהתעקשו על מאבחן גבר. אפילו היו כאלה שזרקו לעברי את תעודת הזהות שלהם, כדי שלא ייווצר בינינו מגע".
החיילות אמרו כי תהליך אבחון ממוצע בצו הראשון אורך כ-40 דקות. הבחינות של החרדים, לעומת זאת, נמשכות שעתיים לפחות. הרושם שלהן הוא, שהנערים החרדים עושים ככל יכולתם כדי להכשיל את עצמם. "אלה שכבר דיברו איתי אמרו לי, 'את לא מבינה שאנחנו אלה שבאמת שומרים על המדינה? בלי אברכים לא היה לכם צבא ולא מדינה. אנו מתפללים יום ולילה כדי שתצליחו'".
בצה"ל מודעים לקשיים שמעורר הגיוס בקרב החרדים ומנסים להתאים את התהליך לצורכיהם. בלשכות הגיוס, למשל, יוצבו
לצבא גם ככה לא נלך, אז מה זה משנה אם הקב"א או הדפ"ר שלי נמוכים?
רופאים שיבדקו את המועמדים לשירות. בקיץ יוקם מרכז מידע לחרדים (ממ"ח), שימיין את המתגייסים לשירות לאומי או לצה"ל. התנאים במרכז זה אמורים להקל על המועמד החרדי.
צעירים חרדים הודו כי הם מכשילים את עצמם בכוונה. "את המבחנים הפסיכוטכניים יכולתי לעבור בצורה טובה כי יש לי ידע בחשבון, אבל בכוונה לא פתרתי נכון", אמר אחד מהם. "רצינו רק לגמור את זה כמה שיותר מהר כי לצבא גם ככה לא נלך, אז מה זה משנה אם הקב"א או הדפ"ר שלי נמוכים?"
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "בתהליכי המיון לצה"ל ננקטות ההתאמות הנדרשות כדי להבטיח מיון מתאים, הולם וממצה גם למועמדים לשירות ביטחון מקרב המגזר החרדי. ההצלחה בהליכי המיון תלויה מעל לכל בנכונותו של המתמיין לשיתוף פעולה באופן שיבטא את יכולותיו בצורה המיטבית. כל מועמד לשירות ביטחון אשר בוחר שלא למצות את כישוריו בהליכי המיון עלול לפגוע בסיכוייו לקבלת שיבוץ המבטא נכונה את יכולותיו".
לכתבה ב-ynet