חיי עוני ותלות
ה-OECD: "ישראל צריכה להפסיק לממן מוסדות חרדיים שאינם מלמדים לימודי ליבה"
מנכ"ל חדו"ש, הרב אורי רגב: "כל שקל שניתן לחינוך ללא ליבה הוא השקעה נטו בהרס עתיד המדינה וכלכלתה"
22/05/2013 15:38
תגיות: OECD · לימודי ליבה · שוק העבודה · החינוך החרדי · משרד הכלכלה · אורי רגב
מסדרונות של ישיבה בירושלים (צילום אילוסטרציה). צילום: נתי שוחט, פלאש 90
מחבריו של דו"ח חדש מטעם ארגון ה-OECD מותחים ביקורת קשה על מדיניותה של ישראל בכל הנוגע לחינוך החרדי. עיקר הביקורת מתייחסת לכך שהחינוך החרדי אינו מקנה לבוגריו כישורים המתאימים לתעסוקה מודרנית, מפני שאינו כולל לימודי ליבה.
הדו"ח קושר בין החינוך הירוד שניתן לשתי קבוצות אוכלוסייה שבהן שיעורי העוני הגבוהים ביותר בישראל – החרדים והערבים – לקשיים שלהן להשתלב בשוק העבודה. "המנהיגים החרדים צריכים להכין את צעיריהם לעתיד של חיי עבודה והמדינה צריכה להפסיק למממן מוסדות שלא מלמדים לימודי ליבה, כפי שמקובל במדינות אחרות החברות ב-OECD", כותבים מחברי הדו"ח.
בתגובה לדו"ח של OECD אומר מנכ"ל עמותת חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב: "חבל מאוד שישראל זקוקה לארגונים בינלאומיים שיסבירו לה את המובן מאליו – אסור לממן חינוך ללא ליבה. כל שקל שניתן לחינוך ללא ליבה הוא השקעה נטו בהרס עתיד המדינה וכלכלתה, והוא דן את הצעירים החרדים לחיי עוני ותלות בקופה הציבורית".
לדברי רגב, "התוכנית הכלכלית אכן כוללת צעד חשוב בתחום אכיפת לימודי הליבה בגילאי החינוך היסודי, אבל ויתרה לגמרי על אכיפתם במוסדות החרדיים שבהם לומדים נערים בגילאי תיכון. מי שחושב שמספיק ללמד נושאים כלליים בבית הספר היסודי ולהפסיק בתיכון, משלה את עצמו. חייבים להפסיק את המימון לכל מוסד חינוך חרדי שלא ישלב לימודים כלליים בהיקף הדרוש
מתוך הדו"ח: צעירים חרדים לא רוכשים כישורים בשפה האנגלית, במדעים או במתמטיקה, ובכל זאת מוסדותיהם מתוקצבים בידי המדינה
לתלמודי התורה היסודיים וגם לישיבות המקבילות לגילאי תיכון, ויש לעשות זאת עכשיו. יש הזדמנות היסטורית למהפכת ליבה ואסור ליש עתיד להחמיץ אותה".
בדו"ח נכתב כי אחוז העוני בקרב השדירה המרכזית של החברה הישראלית דומה לממוצע במדינות OECD, כ-12%. אבל "יותר מחצי מהאוכלוסייה החרדית ומהאוכלוסייה הערבית חיים בעוני, שנגזר ברובו משיעורי ההשתתפות הנמוכים בשוק העבודה בקרב גברים חרדים (45%) ונשים ערביות (27%)".
על פי "TheMarker", מחברי הדו"ח מציינים כי "גברים צעירים חרדים לא רוכשים כישורים בשפה האנגלית, במדעים או במתמטיקה – כישורים שהיו עוזרים להם להשתלב בהצלחה בשוק העבודה, ובכל זאת מוסדותיהם מתוקצבים בידי המדינה אם כי בקצב מופחת".
מיכל צוק, משנה למנכ"ל והממונה על התעסוקה במשרד הכלכלה, מסרה בתגובה: "אין ספק שגברי המגזר החרדי סובלים מחסמים רבים בבואם לשוק העבודה מהסיבה הפשוטה – החל מגיל 14 הם לומדים בעיקר לימודי קודש. כך נוצר מצב שבו כשהם מגיעים אל השוק הם נטולי כלים בסיסיים כדי להשתלב בו. אחת הפעולות שעושה משרד הכלכלה היא קיומם של בתי ספר מקצועיים לבנים חרדיים, שכוללים הן לימודי קודש והן לימודי מקצוע. היום כבר לומדים כמה מאות בנים בבתי ספר כאלה".
לידיעה ב-"TheMarker"