אין בחירה ללא הסמכה
הצעת חוק לשינוי שיטת הבחירה של הרבנים הראשיים
חבר הכנסת אלעזר שטרן מציע כי לפחות 25% מחברי הגוף הבוחר יהיו נשים. לתפקיד הרב הראשי יוכלו להיבחר רק בעלי הסמכה לרבנות עיר ולדיינות
14/03/2013 16:11
תגיות: הרב הראשי · רבנות עיר · דיינים · הסמכה · אלעזר שטרן · ייצוג לנשים · ש"ס · דוד סתיו
רבה של מגדל העמק, יצחק דוד גרוסמן, אחד המועמדים לתפקיד הרב הראשי. צילום: גדעון מרקוביץ, פלאש 90
לפי הצעה לתיקון חקיקה שח"כ אלעזר שטרן מהתנועה הניח על שולחן הכנסת, הרב הראשי לישראל יידרש להיות בעל הסמכה לרבנות עיר ולדיינות. שטרן מציע גם, שלפחות רבע מהחברים בגוף שבוחר את הרבנים הראשיים יהיו נשים. אם הצעת החוק תאושר, כמה מהמועמדים בבחירות לרבנות הראשית עשויים להיפסל, מפני שאינם עומדים בדרישות.
קובי נחשוני מסביר ב-ynet כי הצעת החוק גם עשויה לשנות את יחסי הכוחות בין החרדים לדתיים-הלאומיים בתוך הגוף הבוחר ולנטרל כמעט לחלוטין את השפעתו של השר לשירותי דת על הליך הבחירה. על הצעת החוק חתמו, בין השאר, חברי הכנסת שי פירון ועליזה לביא מיש עתיד, יצחק הרצוג מעבודה, אורי אורבך מהבית היהודי ודוד צור מהתנועה.
"הרב הראשי לישראל נושא בתפקיד כפול: הוא הממונה על רבני הערים ושירותי הדת המקומיים, והוא גם נשיא בית הדין הגדול", נכתב בהצעה. "לפיכך לא יעלה על הדעת שרב ראשי לישראל יהיה מי שלא רכש ידע וניסיון הדרושים להתמודדות עם תפקידים מורכבים אלה".
לא יעלה על הדעת שרב ראשי לישראל יהיה מי שלא רכש ידע וניסיון הדרושים להתמודדות עם תפקידים מורכבים אלה
על פי ההצעה, הגוף הבוחר את הרבנים הראשיים ימנה 200 חברים – במקום 150 כיום. ביניהם יהיו עשר נציגות מארגוני נשים מוכרים ועשר טוענות רבניות או עורכות דין שימונו על ידי הממשלה. לתפקיד הרב הראשי הספרדי ייבחר ככל הנראה מועמד מטעם ש"ס. לפיכך, עיקר המאבק כיום הוא על מינוי הרב הראשי האשכנזי.
על התפקיד מתמודדים חמישה: רב העיר מגדל העמק, יצחק דוד גרוסמן, רב העיר מודיעין, דוד לאו, ראש ישיבת מרכז הרב, יעקב שפירא, דיין בית הדין הרבני הגדול אליעזר איגרא ורבה של שהם ויו"ר צהר, דוד סתיו. מבין החמישה, רק שפירא וסתיו עומדים בדרישות של הצעת החוק החדשה.
הצעת החוק מעוררת דאגה בקרב החרדים, מפני שמועמדיהם אינם עונים על דרישותיה. עם זאת, אף על פי שבכנסת יש רוב לאישור ההצעה, סיכוייה לעמוד במבחן בג"ץ אינם גבוהים. הסיבה העיקרית לכך היא שהצעת החוק מבקשת לשנות את שיטת הבחירה במועד קרוב מדי לבחירות לרבנות.
לידיעה ב-ynet