פטור ללא הגבלה
נשים שהתחזו לדתיות כדי לקבל פטור משירות בצה"ל עשויות להתייצב בבקו"ם
אלפי צעירות מגישות מדי שנה הצהרת דת כוזבת, ומקבלות פטור משירות צבאי. למרות תיקון חוק, שקבע כי תוקם ועדה שתוסמך לבטל פטור שהתקבל על סמך הצהרת דת שקרית, הוועדה קמה רק לאחרונה בעקבות שלוש עתירות של חדו"ש לבג"ץ
11/04/2021 16:11
תגיות: הצהרת דת · צה"ל · חדו"ש · בג"ץ
אחרי שנים של סחבת משפטית ופוליטית, נראים סימנים ראשונים שמשרד הביטחון וצה"ל ייאותו אולי להתחיל לטפל ברצינות רבה יותר בתופעת ההשתמטות משירות בקרב צעירות המעמידות פנים שהן דתיות. באחרונה מונתה, באיחור ניכר, ועדה בראשות שופטת בדימוס שאמורה לדון בביטול הפטור מגיוס לצעירות שנחשפו כמתחזות.
את הבסיס המשפטי להשתמטות הנרחבת, שהעמיקה במשך השנים, יצר המחוקק. עמוס הראל כותב ב"הארץ", שבחוק שירות ביטחון מ–1986 נקבע שצעירה המבקשת לקבל פטור משירות חובה מטעמי דת צריכה להגיש תצהיר לבית משפט או לבית דין רבני שלפיו היא אינה יכולה לשרת ממניעים דתיים, היא שומרת על כשרות בבית ומחוץ לבית ואינה נוסעת בשבת.
במשך השנים הודו גם בכירי אכ"א שהסעיף, והיעדר האכיפה, מאפשרים ניצול לרעה בידי אלפי צעירות המגישות הצהרות כוזבות, שאינן נתונות לבחינה משמעותית. ב–2012 אישרה הכנסת תיקון לחוק, שקבע כי תוקם ועדה שתוסמך לבטל פטור שהתקבל על בסיס הצהרת דת שקרית או משום שהמצהירה כבר אינה מקיימת מצוות בשנתיים שלאחר ההצהרה. אולם, התקנות שנדרשו לצורך הקמת הוועדה לא חוקקו, בשל לחצים פוליטיים מצד המפלגות החרדיות.
באפריל 2018, בעקבות עתירה שהגישה עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון נגד שר הביטחון, הותקנו לבסוף התקנות ונקבע שהוועדה תחל לפעול בתוך שלושה חודשים. גם אז נמשכה הסחבת, שחייבה הגשת עתירות נוספות. נתניהו, בתפקידו כשר ביטחון, מינה את הוועדה ביולי 2019, אך זו לא החלה לפעול גם יותר משנה לאחר מכן. חדו"ש הגישה אשתקד עתירה שלישית לבג"ץ, בניסיון לכפות את הפעלת הוועדה.
19,462 מיועדות לשירות הגישו ב–2019 בקשה לקבלת פטור מטעמי דת ורק 519 מהן נדחו
באפריל הקרוב יפוג תוקפה של הוראת השעה המאפשרת את כינוס הוועדה, שלוש שנים לאחר שנחקקה. נתונים שקיבלה העמותה מצה"ל מגלים כי 19,462 מיועדות לשירות הגישו ב–2019 בקשה לקבלת פטור מטעמי דת ורק 519 מהן נדחו. יותר משליש מהנשים היהודיות בשנתון זכו לפטור והמספר רק עולה מדי שנה.
בחדו"ש מצטטים הערכה פנימית של צה"ל, שלפיה בין עשירית לשליש מהפטורים מטעמי דת ניתנים שלא כדין. יתרה מכך: 80% מהנשים מקבלות הפטור משירות בשנתון זוכות לו מטעמי דת, כששאר הפטורות מתחלקות בין סיבות רפואיות ונפשיות לבין נישואים ומעבר למגורים בחו"ל. השבוע דיווח העיתון "ישראל היום" כי שיעור הנשים המתגייסות לצה"ל ירד בשלושה אחוזים בתוך ארבע שנים ועמד על 55.9% בלבד ב–2019.
עו"ד שגיא אגמון, סמנכ"ל חדו"ש, אמר כי "לאורך השנים, משרד הביטחון וצה"ל עושים ככל יכולתם כדי לא לריב עם החרדים. עבודת הוועדה עוכבה פעם אחר פעם, בתירוצים שונים".
דובר צה"ל ומשרד הביטחון מסרו בתגובה לפניית "הארץ" כי "הליכי המינוי לוועדה לבחינת פטור מטעמי הכרה דתית הושלמו. המנגנון שנקבע לבחינת ביטול פטור מטעמי הכרה דתית כבר פועל ומיושם בשטח. בעת האחרונה הועברו הודעות ראשונות למיועדות לשירות ביטחון, אשר קיבלו פטור מטעמי הכרה דתית ואשר יש יסוד ממשי להניח שנהגו באופן שאינו תואם מהותית לתנאי מהתנאים שלגביהם הצהירו, לצורך קבלת פטור. מסירת הודעה מהווה שלב מקדים טרם העברת המקרה לבדיקת הוועדה ככל שיידרש".
בימים הקרובים תגיש מערכת הביטחון להכרעת הוועדה בקשות ראשונות לביטול פטורים. מקור באכ"א הוסיף: "לא נצליח לתפוס כל משתמטת, אבל הרעיון הוא להראות שאנחנו רציניים ולהרתיע צעירות מהגשת הצהרות שקריות". בעבר הסתמך צה"ל על חוקרים פרטיים לבדיקת חשד לרמאות. כעת ההליך מסתמך בעיקר על בדיקת פרסומים של המצהירות ברשתות החברתיות.
לכתבה ב"הארץ"