פייק ניוז על גיוס
למה התקשורת הדתית מתנגדת לצירוף נשים למערך הלוחם?
צה"ל טוען שמאות נשים יכולות להתגייס לחי"ר וסיירות – אז מדוע טוענת התקשורת הדתית שסיכויי הפיילוט הם פחות מאחוז?
20/08/2020 15:03
תגיות: צה"ל · נשים · חי"ר · יהודה שגב · שגיא אגמון
חיילות בגדוד חי''ר (צילום אילוסטרציה). צילום:
Israel Defense Forces, Wikipedia
שגיא אגמון
בשבוע שעבר הגיש צה"ל תגובה לעתירה לבג"ץ, שדורשת לאפשר לנשים להתנדב למקצועות לחימה הסגורים כיום לפניהן, כמו לוחמי חי"ר, הנדסה קרבית וסיירות. צה"ל ציין בתגובה שבכוונתו להקים צוות בדיקה בראשות אלוף לבחון את הנושא, אבל הוסיף שלפי הערכות הצבא, פחות מ-1% מהמועמדות לשירות ביטחון מתאימות לשרת במקצועות אלה.
מיד היו בתקשורת הדתית מי שמיהרו לעשות 3=1+1, ויצאו בכותרות שלפיהן צה"ל מודה שיש רק 1% של סיכויי הצלחה לפיילוט. זו, כמובן, שטות מוחלטת. בפיילוט ישתתפו ממילא רק נשים שכשירות מבחינה רפואית ומנטלית להיות לוחמות במקצועות כאלה, בדיוק כפי שלמיוני הגברים ליחידות התנדבותיות מגיעים מלכתחילה רק אחוז קטן מאוד מהמלש"בים, שיש להם כישורים מתאימים ומוטיבציה לכך. אם למיוני יחידות התנדבות וסיירות היו שולחים ללא הבחנה גם גברים בעלי פרופיל נמוך, מוטיבציה נמוכה ללחימה ובעיות הסתגלות או ת"ש – יש להניח שאחוזי המעבר היו נמוכים בערך באותה מידה.
מדי שנה מועמדות לגיוס לצה"ל כ-40 אלף נשים (פחות מ-60% מהן מתגייסות בפועל). אפילו אם ההערכה שפחות מ-1% מהמלש"ביות מתאימות לשירות בחי"ר מדויקת, מדובר בכ-200 עד 300 נשים, אולי יותר, שיכולות להתגייס למערכים הקדמיים ביותר והמאתגרים ביותר של צה"ל. מדובר בשתיים-שלוש פלוגות לוחמות בשנה, שצה"ל שולח היום לתפקידים נחוצים פחות. גם אם רק חצי מהנשים שמסוגלות לכך, או אפילו רבע מהן, יתגייסו בסופו של דבר למערך הלוחם, יהיה בכך חיזוק ממשי למערך הקדמי של צה"ל, שמתקשה זה שנים למלא את השורות.
בכל שנה כ-200 עד 300 נשים יכולות להתגייס למערכים המאתגרים ביותר, אבל צה"ל שולח אותן לתפקידים נחוצים פחות
נשים משרתות בהצלחה רבה במערכי חי"ר וסיירות ברוב הצבאות המערביים. עוד ב-2007 המליצה ועדת מקצועית רחבה בראשות האלוף (מיל') יהודה שגב על פתיחת כל מקצועות הלחימה לנשים. נשים הצטיינו בפיילוטים קודמים שערך צה"ל לבחינת שילובן במערכים שונים, כמו מערך השריון. יש יסוד מוצק להניח שגם הפיילוט החדש, כקודמיו, יוכתר כהצלחה ממשית.
שוב אנחנו רואים שיש מי שמתהדרים ברצון לחזק את צה"ל אך מוכנים להתעלם מן העובדות ולפרסם פייק ניוז מוחלט בשם האג'נדה האנטי-פמיניסטית, שנאבקה בגיוס נשים ליחידות שונות לכל אורך הדרך (אף על פי שהוכח שטעתה). למרבה הצער, תמיד יהיו מי שיחשבו שאישה מקומה בבית, או לכל היותר בלשכת האלוף או מדור הת"ש, ולא בשדה הקרב. שלא במפתיע, הם כמעט תמיד יהיו גברים. הם תמיד ימצאו תירוצים מדוע אישה אינה יכולה, או אינה מתאימה מנטלית, לעסוק בכך; וכפי שאנו רואים, גם לא יהססו לעוות נתונים רק כדי שיתאמו לאג'נדה שלהם.
האמת פשוטה. כפי שאישה יכולה להיות ראשת ממשלה, שופטת עליונה, מרימת משקולות אולימפית או זוכת פרס נובל – כך יש נשים מוכשרות, חזקות ומלאות מוטיבציה לשרת את צה"ל בשדה הקרב. נשים אלה יעשו חיל, תרתי משמע, אם רק תינתן להן הזדמנות. גם אם מדובר "רק" בכמה מאות לוחמות בשנה, ראוי שצה"ל ייתן להן להגשים את עצמן – ובכך גם יחזק את המערך הלוחם ויצעד עוד צעד קטן לחיזוק ביטחון המדינה, לטיוב השירות הקרבי ולשוויון לנשים בישראל.
עו"ד שגיא אגמון הוא סמנכ"ל חדו"ש