הלא-אורתודוקסים נעלמו

רשימת בתי הכנסת בירושלים נמחקה מאתר העירייה

עמותת חדו"ש הגישה עתירה לבית המשפט, שבה דרשה מעיריית ירושלים לפרסם באתרה מידע על בתי כנסת רפורמיים, קונסרבטיביים ואורתודוקסיים מודרניים, וכן על בתי תפילה מוסלמיים ונוצריים שפועלים בעיר. העירייה החליטה למחוק לחלוטין את רשימת בתי הכנסת מן האתר, כדי להימנע מפרסום מידע על בתי הכנסת של הזרמים הליברליים

תפילה בבית כנסת רפורמי (צילום אילוסטרציה). צילום: ויקיפדיהתפילה בבית כנסת רפורמי (צילום אילוסטרציה). צילום: ויקיפדיה

עיריית ירושלים החליטה למחוק מאתר העירייה את רשימת בתי הכנסת ומוסדות הדת שהופיעה בו. העירייה נקטה צעד זה כדי למנוע קבלת עתירה שהגישה עמותת חדו"ש, באופן שיאסור על העירייה פרסום לא שוויוני שבו מוצגים אך ורק בתי כנסת ומוסדות דת של הזרם האורתודוקסי בעיר. המהלך התמוה הפוך ממגמת ההידברות בין המחלקה המשפטית של העירייה לחדו"ש לקראת הדיון, שעסקה בתיקון הרשימה בסיוע של העמותה לעירייה, כדי לאתר את פרטי המוסדות הנוספים.

כבר לפני שנה פנתה חדו"ש לעיריית ירושלים והשיגה על כך שבדף המידע באתר האינטרנט העירוני העוסק ב"דת ומסורת" נכללו אך ורק בתי כנסת אורתודוקסיים, ומהרשימה נעדרו קהילות אורתודוקסיות מודרניות ושוויוניות. למרות תזכורות חוזרות ונשנות, העירייה לא השיבה. בפברואר השנה עתרה חדו"ש לבית המשפט בדרישה לפרסם באופן שוויוני מידע על שירותי דת ומסורת באתר האינטרנט של עיריית ירושלים, באופן שיכלול מידע הנוגע לבתי כנסת, בתי תפילה ומוסדות דת בעיר, ללא הבדל דת וזרם דתי.

עם התקרבות המועד שבו נדרשה העירייה להשיב לעתירה, ובניגוד להצעה שנציגי המחלקה המשפטית הגישו לחדו"ש, שלפיה הרשימה תתוקן כדרישתה, קיבלה חדו"ש בשבוע שעבר הודעה מן המחלקה המשפטית שלפיה העירייה תמחק את כל בתי הכנסת מן האתר במקום לעדכן ולהשלים את הרשימה. במקום רשימת בתי הכנסת נותר באתר העירייה רק מידע על מקוואות ומתקני גניזה. הסיבה לצעד זה, לטענת העירייה: בתי התפילה אינם מוסדות עירוניים.

במקום רשימת בתי הכנסת נותר באתר העירייה רק מידע על מקוואות ומתקני גניזה

מנכ"ל חדו"ש – לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בעקבות הדברים: "פעם נוספת מתברר שעיריית ירושלים אינה נוהגת כיאה לעירייה של בירת המדינה היהודית והדמוקרטית, אשר חרתה על דגלה הבטחה לחופש דת ושוויון, אלא כסניף חסר חוט שדרה של המפלגות החרדיות המאיימות על המשך שלטונו של ראש העיר. במקום לברך על ריבוי הדתות והגוונים בעיר, מעדיפה העירייה להשמיע תירוצים מופרכים. פרצופה האמיתי של העירייה נחשף בפרשה זו, וכל הניסיונות לציירה כעירייה הראויה לשמש כבירת ישראל וכמקור לגאווה לעם היהודי ולעולם כולו אינם אלא תעלולי יחסי ציבור".

מידע נוסף

בירושלים קיימות קהילות גדולות של הזרמים היהודיים הלא אורתודוקסיים, ובעיקר הקונסרבטיבים והרפורמים, ואלפי חברים של תנועות אלה מן התפוצות מגיעים לביקורים בעיר מדי שנה. כיום פועלות בירושלים כ-17 קהילות קונסרבטיביות ורפורמיות, וקיימים בה מוסדות דת וחינוך נוספים של תנועות אלה. בנוסף לכך פעילות בעיר קהילות אורתודוקסיות מודרניות ושוויוניות וכן קהילות עצמאיות, שאינן שייכות לזרם כלשהו. מדובר בעשרות מוסדות וקהילות, אשר מבחינת העירייה אינם קיימים, או אינם ראויים לבוא במניין מוסדות הדת המהווים חלק מחיי "הדת והמסורת" בירושלים.

יתר על כן, בירושלים יש קהילות נוצריות ומוסלמיות גדולות המהוות כמעט 40% מאוכלוסיית העיר, ומאות אלפי צליינים ותיירים נוצרים ומוסלמים מגיעים לביקורים בעיר. העירייה מתהדרת בפרסומיה, כולל באתר העירייה הרשמי, בהיותה עיר קדושה לכל הדתות. אבל גם מידע באשר למקומות התפילה ומוסדות הדת של דתות אלה אינו מפורט באתר ואינו מונגש לציבור הרחב בעיר, בישראל ובעולם למרות האוכלוסייה המגוונת המתגוררת בה והמיליונים המגיעים אליה מרחבי הארץ והעולם.

לידיעה ב-ynet



איך תוכל לפעול?