תפור לחרדים
המאבק החילוני על חריש יוצא לדרך
בחריש מתוכננות 25 אלף יחידות דיור, רובן לחרדים, אבל למטה המאבק נגד הקמת עיר חרדית במקום מגיעות עשרות פניות של מתעניינים חילונים
28/10/2012 10:20
תגיות: חריש · מכרזים · משרד השיכון · חמי בר-אור
רחוב בחריש, שם מתוכננת עיר חרדית. צילום: גיל יערי, פלאש 90
1,500 איש נרשמו בחודש האחרון למכרז לרכישת דירה בחריש בוואדי ערה. לדברי חמי בר-אור, מדי יום נרשמים אצלו ואצל חברו נעם הלל בין 60 ל-100 מתעניינים חדשים. בר-אור והלל הם מראשי המאבק נגד הקמת עיר חרדית בחריש והם פועלים לגייס רוכשים לדירות שהמכרז להקמתן פורסם לפני החגים.
"דירה כזו – כשעלות הבנייה כיום ל-1,000 מ"ר בלי קרקע מגיעה ל-450 אלף שקל ועם דמי פיתוח של 70 אלף שקל – נמכרת במחיר אטרקטיבי מאוד", אמר ל-"TheMarker" משה, שאצלו התארחו בר-אור והלל בחוג בית למתעניינים. "השאלה היא איזה צביון יהיה לשכונה. אם תהיה מחצית חרדית ומחצית חילונית זה בסדר גמור, אבל אם הרוב החרדי זה פחות טוב בגלל סטנדרט הבנייה הנמוך שבו הם בונים".
בר-אור גר בחריש שש שנים, וברובן מתנהלים מאבקים במאמץ להפיח רוח חיים ביישוב המוזנח. המאבקים הוחרפו כשהתברר כי יש כוונה לבנות במקום עיר של 25 אלף יחידות דיור, שמיועדות לחרדים בלבד. בעקבות עתירה שהגיש בר-אור, פסק בית המשפט שחריש תיפתח גם לציבור החילוני. לפני החגים פירסם מינהל מקרקעי ישראל מכרזים לשיווק קרקעות בחריש, ומאז
לפי התב"ע של חריש, במקום אמורים לקום בתי ספר מופרדים לבנים ולבנות, ישיבות ומקוואות
בר-אור נמצא במרוץ לגיוס רוכשים חילונים כדי ליצור גוש לא חרדי משמעותי ביישוב. הפעילים למען חריש חילונית הם גרעין שמבוסס על בר-אור וכמה זוגות חברים שעברו ליישוב לאחר שמצאו כי המחירים שם אטרקטיביים.
בחריש יש כיום כ-300 יחידות דיור, שמתוכן 50 בתים צמודי קרקע. לפני כחמש שנים הבינו בר-אור וחבריו שבשטח היישוב מתוכננת עיר גדולה. במסמכים שקראו נכתב כי הקרקע מיועדת להקמת עיר חרדית. לפי תוכנית בניין עיר (תב"ע) של חריש, במקום אמורים לקום בתי ספר מופרדים לבנים ולבנות, ישיבות ומקוואות. תושבי חריש החילונים והמועצה האזורית מנשה, שחריש מוקמת בתחומיה, נאבקים במשותף כדי שגם חילונים יוכלו לגור במקום.
"המכרז נתפר לאוכלוסייה חרדית ולכן התנאים אטרקטיביים מאוד", אומר בר-אור. "למשל, חריש הוכרזה אזור עדיפות לאומית א'. אין מחיר מינימום לקרקע ומחיר הפיתוח מסובסד ונמוך מאוד – 70 אלף שקל ליחידת דיור. יש פטור גורף מאגרות ומהיטלים של הרשות המקומית וזכאי משרד השיכון יכולים לקבל מענק בסך 50 אלף שקל לתשתיות".
לכתבה ב-"TheMarker"