מחטף לעקיפת עתירת ההקצבות:
משרד החינוך העביר עשרות מיליונים לישיבות על פי קריטריונים חדשים ולא חוקיים
המשרד אישר את הקריטריונים החדשים בהליך מזורז וחריג, בלחץ סגן שר החינוך מוזס. הקריטריונים מאפשרים לממן תלמידי ישיבות, שלאחר פקיעת תוקפו של חוק טל אמורים לשרת בצבא
11/09/2012 18:40
תגיות: בג"ץ · חוק טל · הקצבות לישיבות · קריטריונים · חדו"ש · ישראל חופשית · הפורום לשוויון בנטל · רוני בריזון
אלפי חרדים, חלקם עוטים שק, בהפגנה נגד הכוונה להגביר את גיוס תלמידי הישיבות. צילום: יונתן סינדלר, פלאש 90
משרד החינוך העביר עשרות מיליוני שקלים על פי קריטריונים בלתי חוקיים לתלמידי ישיבות. שר החינוך, גדעון סער, חתם אתמול על הקריטריונים החדשים שיאפשרו להעביר בחצי השנה הקרובה הקצבות ל-54 אלף תלמידי ישיבות ואברכים, למרות ביטול חוק טל ואף על פי שהחוק מחייב אותם להתגייס.
המהלך נעשה כדי לעקוף את העתירה לבג"ץ שהגישו עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, ישראל חופשית, הפורום לשוויון בנטל וח"כ לשעבר רוני בריזון (שינוי), באמצעות פרקליטם עו"ד גלעד ברנע. השר התעלם מכ-400 התנגדויות שהוגשו לקריטריונים באמצעות אתר חדו"ש.
הקריטריונים הקודמים להקצבות לישיבות התירו להעביר כספים רק למי שיש לו פטור מלא משירות צבאי או דחיית שירות על פי חוק טל. בעקבות ביטול חוק טל פנו העותרים לבג"ץ בדרישה לעצור את ההקצבות ל-54 אלף תלמידי ישיבות ואברכים (מתוך כ-110 אלף בסך הכל). זאת, כיוון שאיבדו את מעמד דחיית השירות. סמנכ"ל חדו"ש, שחר אילן, מעריך את היקף ההקצבות לתלמידים אלה ב-30 מיליון שקל בחודש.
אולם על פי תיקון הקריטריונים החדשים, שנכנס לתוקף אתמול, יוכלו לקבל הקצבות גם מי שקיבלו דחיית שירות בעבר. בכך מאפשרת הממשלה את המשך ההקצבות לישיבות כרגיל, למרות ביטול חוק טל. משמעות הקריטריונים החדשים היא שאנשים שאמורים להתגייס ואינם עושים זאת, יוכלו לקבל מהמדינה מימון ללימודיהם בישיבה.
הקריטריונים החדשים אושרו בתהליך מזורז באופן יוצא דופן, בלחץ סגן שר החינוך מנחם אליעזר מוזס. הקריטריונים הובאו לידיעת הציבור הרחב להתנגדויות והערות רק לפני שבוע (יום ב'), תוך כדי הקצבת זמן מינימלי של שלושה ימים לתגובות הציבור. בדרך כלל ניתנים למטרה זו כמה שבועות. מיד עם תום המועד חתם השר על התיקון.
מנכ"ל חדו"ש, הרב רגב: "הממשלה חותרת תחת החוק, פסיקת בית המשפט העליון ועקרון השוויון"
פרקליטם של העותרים, עו"ד גלעד ברנע, ציין: "למיטב הבנתי גם השינוי בקריטריונים אינו חוקי ומדובר במחטף, שיש להצר על כך ששר החינוך והיועץ המשפטי שותפים לו".
מנכ"ל עמותת חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, אמר: "כבר התרגלנו שהממשלה מוכנה למכור הכל למפלגות החרדיות, אבל קשה להבין למה היועץ המשפטי לממשלה נותן יד לתרגיל הזה. הממשלה חותרת תחת החוק, פסיקת בית המשפט העליון ועקרון השוויון, ויוצרת תקדים חמור של מימון הפרת חוק המונית. ננקוט כל הליך משפטי אפשרי כדי לסכל את הכשרת שרץ ההקצבות למשתמטים".
זהרה ברגר-צור מהפורום לשוויון בנטל אמרה: "המהלך החד צדדי של השר והממשלה מהווה דוגמה חוזרת לזלזול של שר החינוך והממשלה הנוכחית בחוק ובציבור הנושא בנטל השירות הביטחוני והכלכלי. החוצפה הגיעה לשיאים חדשים של אטימות, המונעת אך ורק משיקולים פוליטיים קצרי טווח. הציבור יבוא אתכם בחשבון ביום פקודה".
ח"כ לשעבר רוני בריזון (שינוי) אמר: "הממשלה מפירה חוק, גונבת דעת, גוזלת את הציבור, משחדת חרדים ומעודדת פרזיטיות. הכל לא ממש מפתיע והמאבק בתועבות השלטון נמשך".
מנכ"ל ישראל חופשית, מיקי גיצין, אמר בתגובה: "המציאות שיוצר משרד החינוך מעוותת לחלוטין: בסופו של דבר לא משנה מה קובע בג"ץ או החוק הישראלי. הדבר היחיד שנשאר יציב במציאות הפוליטית בישראל הוא התקציבים המועברים לישיבות".
"כיכר השבת" מדווח כי הדיון בעתירה נגד המשך העברת התקציבים לישיבות, שהיה אמור להתקיים בספטמבר, נדחה על ידי שופטת בית המשפט העליון עדנה ארבל. הדיון יתקיים כנראה בעוד כחודשיים, בנובמבר.
לידיעה ב-ynet
לידיעה ב"כיכר השבת"