רמה רוחנית בבית העלמין
מתברר שמותר להזיז קברים
מדוע גדולי הרבנים פסקו שמותר להוציא מקברה את גופתו של יהודי שומר מצוות, אך התנגדו להעתקת עצמותיהם של פגאנים, שואל אראל סג"ל במאמר ב-nrg
10/08/2012 09:57
תגיות: העתקת קבר · אתרא קדישא · בית החולים ברזילי · אראל סג"ל
בית הקברות הר הזיתים (צילום אילוסטרציה). צילום: Yuen-Ping aka YP, flickr
מאז קום המדינה יצאה העדה החרדית, ובראשה ארגון אתרא קדישא, לעשרות מאבקים על כבוד המת, שבמרכזם עמד האיסור על הוצאת מתים מקברם. המאבק הזכור ביותר מהעת האחרונה היה סביב קברים שהתגלו בשטח שבו נבנה חדר המיון בבית החולים ברזילי באשקלון. לכן פסיקתם של כמה מגדולי הרבנים, שהתירו להוציא מקברה את גופתו של אדם חרדי בטענה ששכניו בבית העלמין לא היו בעלי רמה רוחנית מספקת, מעוררת עניין.
במאמר ב-nrg מזכיר אראל סג"ל כי בין הרבנים שאישרו את העברת גופתו של המנוח היו מנהיג הציבור הליטאי הרב יוסף שלום אלישיב המנוח, הרב שמואל הלוי ווזנר, הרב יצחק טוביה וייס והרב אליעזר ברלנד. הפסיקה מנוגדת לעמדה שביטאו החרדים במאבק סביב הקברים במתחם חדר המיון בבית החולים ברזילי, אף על פי ששם היה ברור למדי שהעצמות שהתגלו אינן
הלכה ברורה בסנהדרין קובעת שאין מניעה להעתיק קברים: 'קבר מזיק את הרבים'
של יהודים, אלא של פגאנים.
"המאבק על עצמות הפלשתים דרך על הלכות ברורות שנפסקו בנסיבות של פיקוח נפש וצורכי ציבור דחופים", כותב סג"ל. הוא מציין כי הלכה ברורה בסנהדרין, דף מ"ז, קובעת שאין מניעה להעתיק קברים, בין אם מדובר בקברי יהודים ובין אם בקברים של מי שאינם יהודים: "קבר מזיק את הרבים".
ההחלטה להעביר את המנוח לקבר אחר התבססה על הנימוק שהוא נקבר במסוך לאישה ולמתים שלא היו שומרי מצוות. קרוביו של המנוח טענו כי המצב עלול לגרום לו צער. מתברר, כותב סג"ל, ש"גם תחת השפעת המוות לאדיקות אין גבול ושכנות לאישה, גם אם היא גל עצמות, עשויה לעורר מת מרבצו".
למאמר המלא