כישלון במסלול האזרחי

רק 82 תלמידי ישיבות בשירות אזרחי-ביטחוני ב-2011

ירידה של קרוב ל-50% במספר בחורי הישיבות שהצטרפו למד"א, למשטרה ולשירות בתי הסוהר

יוצאי הישיבות שהתגייסו למשטרה בהשתלמות. צילום: דובר המשטרהיוצאי ישיבות שהתגייסו למשטרה לומדים בקורס. צילום: דובר המשטרה

ירידה דרמטית של קרוב לחצי בהיקף ההצטרפות לשירות האזרחי החרדי. כך עולה ממסמך שהכין מרכז המחקר והמידע של הכנסת על יישום חוק טל. בשנה האחרונה חלה ירידה – מהיקף של 120 עד 130 מצטרפים לשירות האזרחי בחודש, ל-70 מצטרפים בלבד. מנכ"ל עמותת חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה שהירידה מוכיחה עד כמה עמוק המחדל ביישום חוק טל ומצביעה על הצורך ביעד חדש של גיוס חובה.

מרכז המחקר והמידע של הכנסת הפיץ אתמול דו"ח בנושא יישום חוק טל, שהכינה אוריאנה אלמסי. מהדו"ח עולה שלפני שנה פתח השירות האזרחי מסלול ביטחוני (מד"א, משטרה, שב"ס). הוחלט להעניק לו עדיפות ולא להגביל את התקנים. למרות זאת הצטרפו אליו רק 82 תלמידי ישיבות.

נראה שסיבה מרכזית לכישלון היא הרצון של תלמידי הישיבות להתנדב במסגרת הקהילה. חברי הצוות הבינמשרדי המפקח על השירות האזרחי, בראשות אודי ניסן, המליצו כי שיעור המתנדבים החרדים לשירות אזרחי שיעסקו בהתנדבות בתוך הקהילה לא יעלה על 25%. אולם בשנת 2011 התנדבו 80% מהם בתוך הקהילה.

החוק אוסר על התנדבות לשירות אזרחי בתחום החינוך. למרות איסור זה, הדו"ח קובע כי בשנת 2010 התנדבו כ-32% מהמתנדבים החרדים בתחום החונכות והחינוך המיוחד בישיבות לנוער במצוקה. כדי לעקוף את האיסור בחוק, הם הוגדרו

מנכ"ל חדו"ש: הפתרון חייב להיות גיוס חובה לכל... והוא חייב לכלול סנקציות כלכליות קשות נגד משתמטים

מתנדבים בתחום הרווחה.

מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה כי "כישלון השירות האזרחי הוא עוד הוכחה למחדל הגדול של יישום חוק טל. חשוב שהנתונים מתפרסמים לפני סגירת דו"ח פלסנר. לחברי ועדת פלסנר ולשרי הממשלה צריך להיות ברור שהציבור לא ישלים עם המשך המחדל ועם פתרון שהוא עוד מריחה. הפתרון חייב להיות גיוס חובה לכל, עם מכסה סבירה של פטורים, והוא חייב לכלול סנקציות כלכליות קשות נגד משתמטים. יש הזדמנות היסטורית להגיע לשוויון בנטל. הציבור לא יסלח למי שיחמיץ אותה וימכור את השוויון בנטל בשביל עוד כמה חודשי שלטון".

בדו"ח של מרכז המחקר והמידע בכנסת נכתב כי עלות הגיוס של 1,288 חרדים בשנת 2011 היתה 90 מיליון שקל, שהם כ-70 אלף שקל לחייל. 40% מסכום זה מיועדים לתשלומי משפחה. בוואלה מציינים כי לפי הדו"ח, הקשיים בגיוס חרדים לתחום האזרחי הביטחוני נובעים מהתנגדות "אידיאולוגית ותרבותית" לשירות במשטרה ובמגן דוד אדום – בגלל המאבק בין מד"א לבין ארגוני ההצלה החרדיים.

לידיעה בוואלה

 לדו"ח של מרכז המחקר והמידע בכנסת



איך תוכל לפעול?