מינוי רשות

בג"ץ: רב עיר בכל יישוב – לא חובה

השופטות דורית ביניש ועדנה ארבל: ביישובים קטנים אפשר למנות רבני ערים במשרה חלקית

אולם בבג''ץ, צילום: Stellas mom, flickrאולם בבג''ץ, צילום: Stellas mom, flickr

נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, דורית ביניש, והשופטת עדנה ארבל קובעות כי אין חובה למנות רב עיר בכל יישוב. לפי פסק דין שפרסם בג"ץ בשבוע שעבר, ביישובים קטנים אפשר למנות רבני ערים במשרה חלקית. השופט חנן מלצר קובע, בדעת מיעוט, כי יש חובת מינוי רב עיר בכל יישוב.

שלושת השופטים מסכימים, מדווח איתמר לוין ב-News1, כי אין צורך בחקיקה ראשית שתסדיר את מינוי רבני הערים וכי אפשר להסתפק בתקנות כדי להסדיר סוגיה זאת. ביניש וארבל סבורות, בין היתר, שאין פגם בכך ששר הדתות הוא הקובע את מועד בחירת רבני הערים ואופן בחירתם, אין פגם בכך שרבני ערים יכולים לכהן כל ימי חייהם וקיימת אפשרות להגביל את היקף משרתו של רב עיר.

אין מניעה כי שירותי הדת של קהילה פלונית יסופקו, למשל, על-ידי רב המכהן בעיר אחרת הסמוכה ליישוב

בג"ץ דחה בהחלטתו טענות שהעלו שתי מועצות מקומיות – ראש פינה ויסוד המעלה – נגד פרטים מסוימים בתקנות המסדירות את מינוי רבני הערים.

בנוגע לשאלה אם מינויו של רב עיר הוא חובה או רשות, ביניש כותבת כי גם המדינה סבורה שאין המדובר בחובה. "ההכרעה בשאלת הצורך בעצם המינוי כרוכה מטבעה בצרכים הקונקרטיים של כל קהילה וקהילה. מעצם האפשרות לקבוע היקף משרה מצומצם של רב עיר, נלמדת כאמור גם המסקנה כי אפשר שלא למנות רב עיר לאותו יישוב, ולפיכך אף אין מניעה כי שירותי הדת של קהילה פלונית יסופקו, למשל, על-ידי רב המכהן בעיר אחרת הסמוכה ליישוב", כותבת ביניש.

לידיעה ב-News1



איך תוכל לפעול?