הצרכן ישלם
כשרות: 19 א' ש' לבית קפה, 300 א' ש' למפעל גדול
במחקר של מרכז המחקר והמידע בכנסת נבדקו עלויות הכשרות של בתי עסק שונים בתחום המזון. בתי המלון מוציאים כ-4% מהמחזור לצורכי כשרות
17/01/2017 11:00
תגיות: עלויות הכשרות · המשרד לשירותי דת · בתי מלון · מרכז המחקר בכנסת · יורם אברמזון
פקחי הרבנות הראשית בודקים תעודת כשרות בדוכן בפסטיבל טעמים ברובע היהודי בירושלים (צילום אילוסטרציה). צילום: רובין סלבדורי, פלאש 90
עלות הכשרות מגיעה ל-4% ממחזור העסקים של בתי המלון בישראל. כך עולה מנתונים שמסרה התאחדות המלונות למרכז המחקר והמידע של הכנסת, שבדק את עלויות הכשרות לבתי עסק שונים. ההוצאות של ענף המלונאות כולו לצורכי כשרות מסתכמות בכ-330 מיליון שקל בשנה. סכום זה כולל תשלומים למשגיחי כשרות, תשלום על אגרה, עלויות שנובעות מאחזקה של שני מטבחים, הוצאת תעודת כשרות לפסח והוצאות לרכישת מוצרים כשרים.
לפי המחקר של מרכז המידע בכנסת, שהוכן לקראת דיון בוועדת הכלכלה, דוכן לממכר מזון משקיע כ-7,700 שקל בשנה בהשגחת כשרות, ואילו מפעל מזון גדול משקיע כ-297 אלף שקל בשנה לצורך זה. מעבר לסכומים אלה יש לעסקים בתחום המזון הוצאות נוספות, כמו הוצאות הכרוכות בקיום דיני הכשרות.
נתונים נוספים: בית קפה משלם כ-19 אלף שקל בשנה על השגחת כשרות, אולם אירועים שבו יכולים להתארח עד 450 איש משלם 123 אלף שקל בשנה ואולם אירועים המיועד ליותר מ-1,000 איש משלם 244 אלף שקל. עלויות אלה מושתות על הצרכנים.
ההוצאות של ענף המלונאות לצורכי כשרות מסתכמות בכ-330 מיליון שקל בשנה
בדו"ח של מרכז המחקר בכנסת צוין כי העדר בסיס נתונים מסודר במשרד לשירותי דת, ברבנות הראשית ובמשרד האוצר מקשה על הערכת עלויות הכשרות בתחום המזון והמשקאות. כזכור, רואה החשבון יורם אברמזון ערך מחקר בהזמנת משרד האוצר, ומצא שעלויות הכשרות הישירות והעקיפות מגיעות ל-2.8 מיליארד שקל בשנה, שהם כ-3% ממחזור העסקים בשוק המזון והמשקאות.
העלויות הגבוהות ביותר הן בתחום שחיטת העופות – 1.3 מיליארד שקל בשנה, שחיטת הבקר –440 מיליון שקל, יבוא בקר – 322 מיליון שקל ובתי מלון – 209 מיליון שקל. אברמזון גם כתב כי עלות המונופול של הרבנות בתחום הכשרות מגיעה ל-600 מיליון שקל בשנה.
לפי "TheMarker", המשרד לשירותי דת מכיר בצורך להסדיר את מערך הכשרות ואת עבודת המשגיחים. המשרד גיבש מודל להקמת חברת מטה ממשלתית, שתפעיל את מערך ההשגחה הארצי. לפי מודל זה, משגיחי כשרות יועסקו באמצעות תאגידים שיפעלו בפיקוחה של חברת המטה. המודל קובע גם כי יש להסדיר גם תעריפים אחידים לשירותי כשרות.
לידיעה ב-TheMarker