שנת חוק טל?
חוק טל שוב נכשל: גיוס החרדים תקוע
בעל הטור בן כספית ממעריב מגלה שהצבא לא עמד ביעדי הגיוס שקבעה לו הממשלה. בינואר 2012 תחל הכנסת לדון בהארכת החוק, וכספית מעריך שהבחירות המתקרבות יקשו על הקואליציה. חדו"ש: אסור להעריך את החוק ביותר משנה עד שנה וחצי
31/12/2011 18:49
תגיות: חוק טל · דחיית שירות · נתניהו · הכנסת · חדו"ש · שחר אילן
חיילי גדוד נצח יהודה בסיום מסע של 40 ק''מ 16.02.10. אביר סולטאן, פלאש 90
בעל הטור במעריב בן כספית כתב בסוף השבוע כי "השנה הבאה, שמתחילה ביום ראשון הקרוב, תהיה "שנת חוק טל". החוק המסדיר את השתמטות בחורי הישיבות התקבל בכנסת ב-2002. תוקפו הוארך ביולי 2007, וצריך יהיה להאריך אותו שוב ביולי 2012. על פי המנגנון שנקבע, חצי שנה לפני מועד ההארכה צריך להתחיל דיון מסודר בכנסת, מה שאומר שבינואר, כלומר החודש הבא, זה אמור להתחיל.כספית מעריך: :הפעם זה כנראה לא יהיה קל ופשוט כמו בפעם הקודמת".
תזכורת: אהוד ברק הבטיח בקמפיין 99' לגייס, סוף סוף, גם את החרדים... לאחר שנבחר התכחש להבטחתו והקים ועדה בראשות השופט צבי טל. זו ניסחה את "חוק טל", שעבר ב-2002 בכנסת. "חוק טל" מעגן את סמכותו של שר הביטחון לשחרר המוני חרדים מגיוס לצה"ל. במקביל, החוק מייצר כלים להתנעת תהליך זוחל ואיטי של גיוס חרדים לצה"ל ולשירות לאומי. כדי לאפשר לכנסת לבדוק את התקדמות התהליך נקבע שמדובר בחוק זמני שיוארך כל פעם לתקופה של עד חמש שנים.
בן כספית מגלה שתהליך גיוס החרדים תקוע. השבוע הגיעה ראש אכ"א האלופה אורנה ברביבאי לוועדת הכנסת לקידום מעמד האישה, ומנתונים שמסרה שם עולה שצה"ל לא עומד השנה ביעדי הממשלה. מה הם היעדים האלה? כספית מזכיר: "בינואר השנה חילקה הממשלה סוכריות נוספות לחרדים, הורידה את הגיל שבו הצעיר החרדי מקבל את הפטור הסופי שלו, ועוד תעלולים, ובמקביל קבעה יעדי גיוס. לפי יעדי הממשלה, בשנת 2015 אמורים להתגייס 2,400 חרדים לצה"ל, ואילו השנה אמורים היו להתגייס 1,200 חרדים). מתברר שגויסו 1,000 בלבד", הוא חושף. בשנה שעברה גויסו 900. לדבריו, "זו עלייה זוחלת מאוד, איטית, כמעט זניחה".
הנה עוד נתון שמסרה ברביאי: היום, כ-13 אחוז ממחזורי הגיוס הולכים לישיבות. היום, כ-26 אחוז מתלמידי כיתות א' הם חרדים. "זאת אומרת", מסביר כספית", שבעוד 12 שנה, כשכיתות א' של היום יגיעו לגיל גיוס, ההשתמטות תוכפל מ-13 אחוז מהמחזור ותגיע ל-26 אחוז". כלומר אחד מכל ארבעה יהודים ישתמט משירות צבאי בישיבה. ההשמטות הלא חרדית היא רק עשירית מההיקף הזה.
כספית מציין, ש"ל"חוק טל" יש עוד פריבילגיה מיוחדת שאין לחוקים אחרים. יש מנגנון מיוחד שהכנסת הקימה, צוות בוועדת חוץ וביטחון, שמופקד על מעקב אחריו. בראש הצוות עומד ח"כ יוחנן פלסנר". דוח מיוחד שהכין אחרי עבודה של שנתיים ושוגר לבג"ץ קובע שהחוק פוגע פגיעה לא מידתית בעקרון השוויון. "חוק טל לא מספק את הסחורה", אומר ח"כ פלסנר.
כספית: הארכת חוק טל תבוא לנתניהו בעיתוי הכי לא נוח שאפשר להעלות על הדעת. הקדנציה בדמדומיה, המפלגות פוזלות לעבר הבוחרים. בקדימה, בעבודה, בעצמאות ואולי גם בישראל ביתנו יחששו להיראות כמי שמשתפים פעולה עם החרדים. ליברמן מחפש סיבה לפרוש מהממשלה? הנה לו אחת מצוינת.
לדברי כספית, "גם בתחום השירות הלאומי העסק צולע, החרדים לא נוהרים, קצת יותר מאלף חרדים עושים שירות לאומי, מיעוט מבוטל מתוכם עושה שירות לאומי אמיתי, רבים "מסייעים בקהילה" ולא מעטים מקמבנים תפקידים מיותרים של "יועץ כשרות" או "עוזר חינוכי לרב", שמאפשרים להם גם להישאר בישיבה, גם לא לעשות שום דבר משמעותי וגם לקבל כסף".
לדברי כספית, "אי העמידה ביעדי הממשלה אינה באשמת הצבא, ואולי גם לא באשמת החרדים. מדובר בתקציב שחסר". לדבריו, זה "לא משנה את העובדה, שחוק טל פושט רגל, רק אחוז זעום מכל מחזור של חרדים בני 18 מגיעים לצה"ל. אי השוויון זועק השמימה".
"קחו את כל זה", כותב כספית, "ותצרפו לשנת בחירות, למפה פוליטית רותחת, ליחסי חרדים-חילונים מחריפים והולכים, לבג"ץ ולדיון החברתי, ותקבלו מהומה. מי שחושב שחוק טל יוארך הפעם בקלות, כמו בפעמים הקודמות, כנראה טועה. השנה הקרובה היא שנת ההכרעה בנושא הנפיץ הזה". לדבריו, "הארכת חוק טל תבוא לנתניהו בעיתוי הכי לא נוח שאפשר להעלות על הדעת. הקדנציה בדמדומיה, המפלגות פוזלות לעבר הבוחרים. בקדימה, בעבודה, בעצמאות ואולי גם בישראל ביתנו יחששו להיראות כמי שמשתפים פעולה עם החרדים. ליברמן מחפש סיבה לפרוש מהממשלה? הנה לו אחת מצוינת, שגם מסתדרת טוב עם האג'נדה".
לקראת הדיון, ארגונים כמו הפורום לשוויון בנטל החלו לפעול לשכנע חברי כנסת לא להאריך את "חוק טל". שדולה מוקמת בכנסת (חברי הכנסת מירי רגב ומוץ מטלון מהליכוד וישראל ביתנו) למען שוויון בנטל.
במקביל, תלויות ועומדות עתירות שהגישו ארגונים שונים לבג"ץ, בטענה ש"חוק טל" פוגע פגיעה לא מידתית בעקרון השוויון. בג"ץ יושב על המדוכה כבר מעל ארבע שנים, בהרכב מורחב בראשות הנשיאה דורית ביניש, שאמורה לפרוש בקרוב". "האם צפוי לנו פסק דין מכונן של בג"ץ במרס-אפריל, שיהפוך את הדיון בכנסת לקיומי עוד יותר"? שואל כספית. "האם יפסול בג"ץ את "חוק טל" ויקבע כי אינו חוקתי, או יטיל על הממשלה והכנסת לחוקק השלמות שיאפשרו הנעת תהליך אמיתי של גיוס חרדים"?
"אי אפשר", אומר סמנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, שחר אילן. "להתעלם מהעובדה שאחרי שנתיים של התקדמות ביישום "חוק טל', עכשיו הוא תקוע ומדשדש. לכן צריך לשקול שינויים בחוק או קביעת מכסת פטורים, ובכל מקרה אסור להאריך אותו בחמש שנים נוספות, אלא להסתפק בשנה, שנה וחצי מקסימום, כדי שהמערכת לא תיקלע שוב לתרדמה והגורמים שמופקדים על היישום יידעו שהם נבדקים ושהיקף ההשתמטות מצה"ל צריך לרדת באופן משמעותי, אחרת לא עשינו שום דבר".
לטור של בן כספית ב-nrg