המקום הכי נמוך
ישראל קיבלה 0 במדד חופש הדת הבינלאומי
ציון דומה לאיראן, אפגניסטן וסין. המדד בודק את ההגבלות הממשלתיות על חופש הדת. מנכ"ל חדו"ש הרב רגב: "המדד חושף לעולם את העובדה המעציבה שבתחום חופש הדת ישראל קרובה יותר למדינות האסלאם הקיצוני מאשר לעולם הדמוקרטי המערבי"
13/12/2011 11:05
תגיות: חופש דת · מדד חופש הדת הבינלאומי · ciri · איראן · אורי רגב · קלינטון
חברות להקת טרנטינה רעולות פנים בהופעה במחאה על הדרת נשים. צילום: ישראל חופשית
ישראל קיבלה ציון 0 במדד חופש הדת הבינלאומי לשנת 2010 של ארגון CIRI, פרוייקט נתונים על זכויות האדם, שפורסם בסוף השבוע. את הציון 0 קיבלו בסך הכל 53 מדינות מתוך 195, ולכן הוא ממקם את ישראל ברבע התחתון של טבלת מדינות העולם.
ישראל היא הדמוקרטיה המערבית היחידה שקיבלה ציון זה. חולקות איתה את תחתית הטבלה מדינות ערביות (מצרים, עיראק, ערב הסעודית), מדינות מוסלמיות (איראן, סודאן, אפגניסטן) מדינות קומוניסטיות (סין, צפון קוריאה) ומדינות ברית המועצות לשעבר (רוסיה, רומניה). עוד קיבלו את הציון 0 הלא מכובד: מכסיקו, תורכיה והודו.
מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה, כי "מדד חופש הדת הבינלאומי חושף לעולם את העובדה המעציבה שבתחום חופש הדת ישראל קרובה יותר למדינות האסלאם הקיצוני מאשר לעולם הדמוקרטי המערבי. אין עוד דמוקרטיה נאורה שבה מתקיימת פגיעה בהיקף כה גדול בעקרון חופש הדת".
לדברי רגב, "מה שגורם למצב המחפיר הזה הוא התופעה של קניית שלטון תמורת כניעה לכפייה דתית, מתוך התעלמות מרצונו של רוב העם בישראל ובתפוצות. ישראל הולכת ומתפרסמת בעולם כשיאנית העולם הדמוקרטי בתחום הפגיעה בחופש הדת והמצפון, מה שעלול לפגוע אנושות במעמדנו בעולם החופשי וביחסן של מדינות המערב אלינו".
"אם מעמדה של ישראל בעולם חשוב למנהיגי המפלגות הציוניות", אמר רגב, "עליהם להקים בדחיפות ממשלה אזרחית, שתבצע את המהפכה האזרחית שכל כך חיונית לישראל והעם כה רוצה בה". ארגון CIRI מפרסם את מדדי זכויות האדם שלו בתחומים שונים ביום זכויות האדם הבינלאומי שחל בסוף השבוע האחרון. מדובר בפרויקט אקדמי יוקרתי, הממומן על ידי הקרן הלאומית למדע של ארצות הברית, הבנק העולמי ומספר אוניברסיטאות. בראש הפרויקט עומדים פרופ' דיויד קינגרנלי מאוניברסיטת
שראל היא הדמוקרטיה המערבית היחידה שקיבלה ציון זה. חולקות איתה את תחתית הטבלה מדינות ערביות (מצרים, עיראק, ערב הסעודית), מדינות מוסלמיות (איראן, סודאן, אפגניסטן) מדינות קומוניסטיות (סין, צפון קוריאה) ומדינות ברית המועצות לשעבר (רוסיה, רומניה). עוד קיבלו את הציון 0 הלא מכובד: מכסיקו, תורכיה והודו
בינגהמטון, ניו יורק, ופרופ' דיויד ריצ'רדס מאוניברסיטת קונטיקט. מדד חופש הדת בודק את ההגבלות הממשלתיות על חופש הדת וחופש המרת הדת. ציון 0, מצביע על כך שההגבלות הממשלתיות בנושא חופש הדת הינן חמורות ונרחבות. הציון 1 מצביע על כך שהגבלות מאין אלו הינן מתונות, והציון 2 מצביע על כך שהגבלות מאין אלו כמעט ולא קיימות. בין המדינות שקיבלו ציון 2, ארצות הברית ושבדיה, אבל גם פולין, דרום אפריקה, אנגולה ולבנון. איטליה, בחריין, בנגלדש ומונגוליה קיבלו ציון 1. ישראל מקבלת את הציון 0 כבר מספר שנים.
המדד של CIRI ממשיך רצף של ביקורת בינלאומית חריפה על חופש הדת בישראל. שרת החוץ האמריקאית הילרי קלינטון אמרה בישיבה סגורה של פורום סבן לפני כשבוע, כי הדיווחים על קציני צה"ל שנוטשים אירועים בגלל שירת נשים מזכירים לה את איראן. על קווי ההפרדה בין גברים לנשים בישראל אמרה ש"זה מזכיר לי את רוזה פארקס", כשהיא מתייחסת לגיבורת המאבק נגד ההפרדה באוטובוסים בין שחורים ללבנים. על רקע הפגיעות הגוברות בנשים, הביעה קלינטון חשש כבד להתדרדרות חברתית בישראל.
דו"ח חופש הדת בעולם של משרד החוץ האמריקאי לחצי השני של 2010 שפורסם באוקטובר האחרון קבע, כי בישראל נמשכת האפליה, באמצעות מדיניות וחוק, נגד לא יהודים ונגד זרמים לא אורתודוקסיים ביהדות. בין היתר, נכתב בדו"ח, "ניתנה העדפה בהקצאת משאבי מדינה לאורתודוקסיה המודרנית והחרדית, למוסדותיה ולארגוניה".
הדו"ח קבע כי "הממשלה מיישמת באופן סלקטיבי מגבלות על חופש הדת". זאת' אף ש"רוב האזרחים היהודים מתנגדים לשליטה הבלעדית של האורתודוקסיה על מרכיבים יסודיים בחייהם הפרטיים". הוא מדגיש את העובדה שגרים לא-אורתודוקסיים, אשר קיבלו אזרחות ישראלית מכוח פסיקת בג"ץ, נותרו משוללי הזכות להינשא ולהקים משפחה בישראל.
לכתבה ב"קול ישראל"
לידיעה ב-mako
לאתר של CIRI