חתונות פרטיות

אפשר להתחתן גם בלי הרבנות

יותר ויותר זוגות דתיים בוחרים להינשא אצל רבנים או עורכי דין, בלי לערב את המדינה

''דוחסים אותנו למסגרת אחת'', מהקמפיין של המטה לבחירה חופשית בנישואים''דוחסים אותנו למסגרת אחת'', מהקמפיין של המטה לבחירה חופשית בנישואים

את טקס הנישואים של יחיאל ותמר, שניהם דתיים לאומיים, ניהל לפני שנתיים וחצי ראש ישיבה. החתונה היתה באולם רגיל והתזמורת ניגנה נעימות חסידיות. אבל היה הבדל מהותי בין החתונה הזאת לרוב החתונות במגזר הדתי: בני הזוג התחייבו זה לזו שלא יתחתנו ברבנות.

בכתבה ב"הארץ" כותב יאיר אטינגר, כי בני הזוג נרשמו לנישואים במוסד חרדי שקיבל הכרה מלאה מהמדינה אף על פי שאינו כפוף לחוק בישראל. הם, כמו זוגות רבים אחרים, מאמינים שבכך החלישו את הממסד האורתודוקסי, אבל לא ויתרו על ההלכה האורתודוקסית. בשנים האחרונות יותר ויותר זוגות במגזר הדתי-הלאומי פונים לאפיק דומה – נישואים אורתודוקסיים, אבל הרחק מהרבנות. מספר הזוגות שעשו זאת אינו ידוע, משום שרובם לא נרשמו כנשואים במשרד הפנים. רובם חתמו על הסכם אזרחי ונרשמו בביטוח הלאומי כידועים בציבור.

זוגות רבים בישראל מסדירים את יחסיהם בהסכם, בלי קשר לסוג הטקס שנישאו בו. ארגון "משפחה חדשה" מסר, כי בשנת 2010 בלבד נחתמו בעזרתו כ-4,000 הסכמים אזרחיים בין בני זוג בישראל. ליהודים אין אפשרות חוקית להירשם לנישואים בישראל, אלא דרך הרבנות. היא זו שקובעת אילו רבנים מוסמכים לקיים טקסי נישואים. לפי החוק, אדם שיערוך נישואים או גירושים שלא מטעם הרבנות, ייחשב עבריין. עם זאת, גופים של הקהילות החרדיות – בד"ץ העדה החרדית, בד"ץ בעלז, בד"ץ הרב לנדא ובד"ץ "שארית ישראל" הליטאי – מוכרים על ידי המדינה לרישום נישואים.

כדי לקיים חתונה כדת משה וישראל אין צורך ברבנות, אפילו לא ברב. נחוצים רק חתן, כלה, שני עדים ועמידה בכמה כללים

כדי לקיים חתונה כדת משה וישראל אין צורך ברבנות, אפילו לא ברב. נחוצים רק חתן, כלה, שני עדים ועמידה בכמה כללים הלכתיים

הלכתיים לא מסובכים. כך התחתן בינואר תומר פרסיקו, בעל הבלוג "לולאת האל", העוסק בענייני דתות, עם יעל יחיאלי. הם נישאו בטקס שוויוני שעיצבו בעצמם, שהיה לו תוקף הלכתי. לאחר הטקס נרשמו בביטוח הלאומי כידועים בציבור.

ד"ר יונתן בן הרא"ש, בעבר יו"ר ארגון "נאמני תורה ועבודה", חיתן לפני כמה שנים את אחיו, שסירב לפנות לרבנות. בן הרא"ש, עדיין חבר מליאה בתנועת בני עקיבא, אומר שהוא "לגמרי שותף ותומך בנישואים פרטיים, הנעשים כדת משה וישראל ולא דרך הממסד הרבני, שנשלט לצערי רק על ידי צד קיצוני אחד".

גם פרופסור נעם זהר, מומחה לפילוסופיה של ההלכה באוניברסיטת בר אילן ורב אורתודוקסי, חיתן במרוצת השנים יותר מעשרה זוגות בנישואים פרטיים. לזהר אין הסמכה לערוך חופה וקידושים. זהר מבקש מזוגות שלא להינשא בטקס סטנדרטי וממליץ להימנע מאקט הקידושין. בטקס של זהר, החתן אומר "הרי את מיוחדת לי", במקום "מקודשת לי". לדבריו, "לא הייתי מציע לאיש, ובוודאי לא לאשה, לייסד היום קשר שיש בו קניין קידושין. זה יוצר לאשה מלכודת בפוטנציה".

הרב הראשי, שלמה עמאר, שהוא גם נשיא בית הדין הרבני הגדול, אמר כי הרבנות "מתנגדת בכל תוקף לנישואים פרטיים וגם לגירושים פרטיים. אם מישהו עושה כזה דבר, הוא עושה על אחריותו. אנחנו לא מכירים בזה, לא בנישואים האלה ולא בגירושים".

 לכתבה המלאה



איך תוכל לפעול?