התחשבות גם בחילונים
76% מהציבור היהודי בעד הפעלת מרכזי קניות בשבת
לפי סקר שערך מכון סמית בהזמנת חדו"ש, 72% מהיהודים תומכים בהפעלת פיצוציות בערים. מנכ"ל חדו"ש, הרב רגב: "ניסיונות הקואליציה לסגור את ישראל בשבת מנותקים מעמדות הציבור והבוחרים שלה"
04/01/2016 15:06
תגיות: מסחר בשבת · תחבורה ציבורית · ח"כ רחל עזריה · ח"כ מיקי זוהר · חדו"ש · מכון סמית
חרדים מאלצים את סוחרי מחנה יהודה לסגור את החנויות לפני שבת (צילום אילוסטרציה). צילום: מתניה טאוסיג, פלאש 90
76% מהציבור הישראלי תומכים בהפעלת מרכזי קניות מחוץ לערים בשבת, דוגמת צומת בילו או שפיים, כולל 97% מהחילונים ו-82% מהמסורתיים. 72% מהישראלים תומכים בהפעלת פיצוציות, חנויות נוחות ומינימרקטים בשבת בתוך הערים, כולל 98% מהחילונים ו-71% מהמסורתיים.
כך עולה מסקר שערך ביום רביעי האחרון מכון סמית בשביל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון. הסקר נערך לקראת כנס "מי אוהב את השבת?" שיתקיים בכנסת מחר. את הכנס מארגנים חברי הכנסת רחל עזריה מכולנו ומיקי זוהר מהליכוד, בעקבות הוויכוח הציבורי שהתפתח סביב הצעת החוק של זוהר, המבקשת למנוע כמעט כליל מסחר בשבת בישראל. הסקר נערך בקרב פאנל אינטרנטי של 500 איש, שמהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת.
מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה: "התמיכה של הציבור החילוני והמסורתי בהפעלת מסחר בשבת גורפת, חד משמעית וגדלה ככל שעובר הזמן. הממצאים הכל כך ברורים מגלים עד כמה מנותקת הפעילות הדורסנית של הקואליציה לסגירת המסחר בשבת מרצון הציבור בכלל ומעמדות בוחרי הקואליציה בפרט".
לדברי רגב, "בהחלט אפשר להקים ועדה ציבורית שתדון על אמנה חברתית כוללת בנושא השבת, בנוסח אמנת גביזון-מדן. במקרה כזה אפשר לדון על סגירת המסחר הגדול בשבת בתמורה להסכמה על פעילות תרבות ובידור, פתיחת חנויות נוחות וגם תחבורה ציבורית בהיקף מוגבל. אבל צריך להיות ברור שניסיון להגיע להסכמה של רוב הציבור חייב לכלול התחשבות בציבור החילוני וצרכיו, ולא רק כוח ואלימות פוליטית. מי שיזרע כפייה, יקצור רק מחלוקת".
השאלה הראשונה בסקר היתה: "הממשלה החליטה לתמוך בהצעת חוק של ח"כ מיקי זוהר מהליכוד שמטרתה להגביל מאוד הפעלת חנויות בשבת. מרכזי קניות רבים הנמצאים מחוץ לערים, דוגמת צומת בילו ושפיים, פועלים בשבתות וחגים. האם אתה
מנכ"ל חדו"ש: אפשר לפתוח במשא ומתן על אמנה חברתית בנושא השבת. אבל מי שיזרע כפייה יקצור רק מחלוקת
תומך או מתנגד להפעלה של מרכזי קניות מחוץ לערים בשבת?" 76% מהמשיבים הביעו תמיכה בהפעלת מרכזי הקניות מחוץ לערים בשבת, עלייה של 4% לעומת הפעם הקודמת שבה נשאלה השאלה (72% במחקר מדד הדת והמדינה 2014). 24% התנגדו, כולל 82% מהדתיים ומאה אחוז מהחרדים. בקרב האוכלוסייה הלא חרדית תומכים 82% בהפעלת מרכזי קניות מחוץ לערים בשבת ובקרב העולים 81%.
מרכזי הקניות מחוץ לערים, הפועלים בשבת, נחשבים למוקד העיקרי של הטענות כי מסחר בשבת מהווה בעיה חברתית. זאת, הן בשל התחרות בעסקים משפחתיים קטנים בערים שאינם יכולים לפעול בשבת והן בשל ההעסקה הרחבה של עובדים ביום המנוחה השבועי. נראה שטענות אלו לא קנו אחיזה בציבור הרחב. כמעט כל ההתנגדות להפעלת מרכזי הקניות הגדולים מחוץ לערים מגיעה מהמגזר הדתי ומהמגזר החרדי. כלומר, ניתן להסיק שהיא בעיקר על רקע דתי.
השאלה השנייה היתה: "בתל אביב וערים נוספות פועלות בשבת פיצוציות, חנויות נוחות ומינימרקטים. האם אתה תומך או מתנגד להפעלת חנויות כאלו בערים בשבת?" 72% מהמשיבים הביעו תמיכה, מהם 52% תומכים מאוד ו-20% די תומכים. 28% מתנגדים. בפעם הקודמת שבה נשאלה השאלה, במדד הדת והמדינה 2014, הביעו 65% תמיכה. כלומר, מדובר בעלייה משמעותית של 7%. אלא שנוסח השאלות השתנה מעט, וקשה לדעת אם היה לשינוי בנוסח השפעה על מספר התומכים והמתנגדים.
בין החילונים תומכים 98% בהפעלת פיצוציות ומינימרקטים בערים בשבת ובין המסורתיים 71%. אבל בין הדתיים 93% מתנגדים ובין החרדים מאה אחוז. בשיח הציבורי הפעלת פיצוציות וחנויות נוחות בשבת נחשבת לפוגענית פחות מהפעלת מרכזי קניות, אבל נראה שבקרב הציבור הדתי ההתנגדות לחנויות הקטנות גדולה יותר. זאת, כנראה, מכיוון שמדובר בפעילות באזורי מגורים.
לידיעה בוואלה