חשדות בחיפה

שוד האבלים הגדול: 40 אלף שקל לחלקת קבורה

המשטרה חוקרת חשדות למכירת חלקות קבורה במחיר מופקע ולהענקת הנחות למקורבים בחברה קדישא הספרדית בחיפה

בית קברות בנווה ים, צילום: dlisbona flickrבית קברות בנווה ים (צילום אילוסטרציה). צילום: dlisbona, flickr

מכירת חלקות קבורה במחיר מופקע והענקת חלקות חינם למקורבים הם שניים מהחשדות שמופנים נגד חברה קדישא הספרדית בחיפה, שנחקרים על ידי המשטרה. את החשדות העלה נתן ביטון, בעצמו עובד החברה, שנעצר לפני כחודש וחצי בחשד לסחר בחלקות קבורה בהיקף של מאות אלפי שקלים.

חברה קדישא הספרדית הגישה לפני כעשרה חודשים תלונה נגד ביטון. בחברה חשדו כי הוא גנב ממנה כמילון שקל, לאחר ששקע בחובות. כשהמשטרה החלה בחקירה, התעוררו חשדות הנוגעים לפעילות החברה. תיקו של ביטון, שהודה כי סחר בחלקות קבורה, הועבר באחרונה לפרקליטות מחוז חיפה לצורך גיבוש כתב אישום.

רויטל חובל כותבת ב"הארץ", כי על פי החשד במקרים רבים קבעה החברה את מחירן של חלקות קבורה לפי רצונה, בלי להתייחס למחירון הקבורה הארצי שמפרסם משרד הדתות. מחיר המינימום לחלקת קבורה בחיפה הוא 12 אלף שקל, אבל במקרים רבים גבתה החברה 40 אלף שקל לחלקה.

במשטרה חושדים כי חברה קדישא הספרדית בחיפה מעבירה חלק מההכנסות ממכירת חלקות הקבורה לבית האבות הספרדי בעיר, המצוי בחסותו של ועד העדה הספרדית בעיר. על פי הדו"חות הכספיים של עמותת ועד העדה הספרדית, בשנתיים האחרונות שופץ בית האבות בעלות של שבעה מיליון שקל.

חשד נוסף של המשטרה הוא, שמקורבים ובעלי תפקידים בוועד העדה הספרדית בעיר זוכים בחלקות קבורה בחינם או במחיר

לפי החשד, יו"ר ועדת החינוך של ועד העדה הספרדית בחיפה קיבלה בחינם חלקת קבר ששוויה נאמד ב-35 אלף שקל

נמוך. לפי החשד, יו"ר ועדת החינוך של ועד העדה הספרדית בחיפה, רבקה בן קיקי, קיבלה בחינם חלקת קבר ששוויה נאמד ב-35 אלף שקל. במקרה אחר יו"ר הנהלת בית האבות הספרדי, שמעון כהן, רכש לכאורה לאחיו, לאחותו ולבני זוגם ארבע חלקות קבר שעליהן שילם 46.5 אלף שקל. סכום זה נמוך פי שלושה מהמחיר הנגבה בדרך כלל. הקברים ממוקמים בחלקת ראשי הערים בפתח בית העלמין הסגור חוף הכרמל.

לטענת ביטון, הנחות מסוג זה נותנת ועדת הנחות, הכפופה לוועד העדה הספרדית. מנכ"ל חברה קדישא הספרדית הוא יעקב נזרי, חבר מועצת העיר חיפה מטעם ש"ס. בעדותו במשטרה אמר נזרי: "לא היה צורך בהתכנסותה של ועדת הנחות, כי יו"ר ועד העדה, משה עמאר, היה מאשר את ההנחות".

ממשרד הדתות נמסר בתגובה: "במקרה של רכישה מראש, ישנו מחירון ותעריפים קבועים, אך בבית עלמין סגור אין תעריף ובכוונת המשרד להסדיר זאת. במקרה של רכישה לאחר פטירה, בחלקה רגילה אסור לגבות תשלום. בחלקה חריגה, אין תעריף בחוק נכון להיום ובכוונת המשרד להסדיר זאת... בהתאם להנחיות המשרד לשירותי דת, החברה קדישא מחויבת לקבוע מחירון אחיד ושוויוני לכל הרוכשים של חלקות אלה ולפרסם את המחירון במשרדיה במקום גלוי לעין".

לכתבה ב"הארץ"



איך תוכל לפעול?