הליך לא ראוי ומביש

חדו"ש: למנוע מחטף להעברת חוק ההשתמטות

חדו"ש והפורום לשוויון בנטל פנו ליועץ המשפטי לכנסת, עורך הדין איל ינון, אחרי שהקואליציה התחייבה להעביר את חוק ההשתמטות בשבוע הבא. שתי העמותות כתבו גם ליו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, וליו"ר ועדת החוץ והביטחון צחי הנגבי, בדרישה לקיים דיון משמעותי בגיוס חרדים

משמרת מחאה של הפורום לשוויון בנטל בבני ברק לרגל עשור להגשת חוק טל. מרץ 2010משמרת מחאה של הפורום לשוויון בנטל בבני ברק ב-2010 (צילום אילוסטרציה)

עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון והפורום לשוויון בנטל פנו ליועץ המשפטי לכנסת, עורך הדין איל ינון, ולבכירים רבים נוספים, בדרישה למנוע את העברת חוק ההשתמטות במחטף ולאפשר קיום דיון רציני ומשמעותי בחוק. שני הארגונים מציינים כי "יהיה מצער מאוד אם הצעת החוק תיפסל בבג"ץ לא רק בשל תוכנה הבלתי חוקתי, אלא גם בשל הליך בלתי ראוי שיבייש את מחוקקיו ואת הגורמים המקצועיים המופקדים עליו".

עוד הם מציינים שאישור חפוז של הצעת החוק "יעביר מסר ציבורי שלילי ביותר, שלפיו תיקון החוק כדי לעודד שוויון בנטל מחייב חודשים ארוכים ואף שנים של דיונים. לעומת זאת, את תיקון החוק שמטרתו לעודד השתמטות ואפליה בין לדם ניתן להעביר בחטף". לכן, כותבים נציגי הפורום לשוויון בנטל וחדו"ש, "אנו פונים אליכם למנוע הליך של מחטף חפוז ולאפשר דיונים רציניים ומעמיקים בהצעת תיקון 21 לחוק שירות ביטחון".

על המכתב חתומים מנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, סמנכ"ל העמותה, שחר אילן, ועורך הדין ויועץ התקשורת איתי בן חורין בשם הפורום לשוויון בנטל. הוא מופנה ליו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ צחי הנגבי, היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד איל ינון, והיועצת המשפטית לוועדת החוץ והביטחון, עו"ד מירי פרנקל שור.

אתמול נחשף כי הקואליציה התחייבה להעביר את חוק ההשתמטות עד יום רביעי הבא. המשמעות היא שהדיון בוועדת החוץ

לא ייתכן שדיון בחוק לעידוד השוויון בנטל יימשך שנים ודיון בחוק לעידוד ההשתמטות יסתיים בתוך שעות

והביטחון בהצעת החוק יהיה חפוז מאוד ויימשך שעות ספורות. במכתב נאמר: "מסורת ארוכה ומרשימה קובעת שלחוקים בנושא גיוס תלמידי הישיבות קדם דיון ממושך ורציני, שהתבסס בדרך כלל על המלצות ועדה מיוחדת שהוקמה למטרה זו. הדיון הזה נמשך חודשים ארוכים. דיון של שעות ספורות כדי לצאת ידי חובה יהיה זילות של תהליך החקיקה והעבודה הפרלמנטרית".

הם מפרטים שורה של שאלות קשות לגבי השלכות החוק על המשך תהליך גיוס תלמידי הישיבות. לדברי נציגי הפורום לשוויון בנטל וחדו"ש, "ניתן לצפות שלפני תחילת הדיונים יוזמן כנהוג נייר מתאים ממרכז המחקר והמידע של הכנסת. כן ניתן לצפות שיוזמנו לדיונים נציגי כל היחידות הרלבנטיות בצבא ובשירות האזרחי ומומחים לנושא. זאת, כדי להבין האם באמת הצעת החוק החדשה תשפר את הגיוס או תפגע בו". עוד הם טוענים שיש להקדיש כבעבר דיונים להשלכות החקיקה על שילוב הגברים החרדים בשוק העבודה ולהיבטים החוקתיים של החקיקה וכן לשמוע את נציגי עשרות הגופים המתנגדים להצעה.

"עם כל הכבוד לדרישת המפלגות החרדיות להצמיד את העברת חוק התקציב לתיקון לחוק שירות ביטחון", כותבים רגב, אילן ובן חורין, "אין לכך דבר וחצי דבר עם הליך חקיקה תקין. להיפך, היא מערבת בדיונים בשני החוקים שיקולים בלתי ענייניים והיבט של סחיטה פוליטית. זהו חלק מצער מהחיים הפוליטיים שלנו, אבל אין לתת לו לבזות ולהלעיג את תהליך החקיקה".

לידיעה ב"מגפון"

לידיעה ב-nrg

לידיעה ב"מעריב"



איך תוכל לפעול?