אפליה מעוגנת בחוק

חוק עוקף בג"ץ להחזרת קצבת הבטחת ההכנסה לאברכים

ועדת השרים לחקיקה תדון היום בחידוש הקצבה המפלה, שנפסלה פעמיים על ידי בג"ץ. עכשיו מציעות המפלגות החרדיות להגדילה פי 2.5 ולאפשר לכל אברך עם ילד לקבל אותה. העלות הצפויה: יותר מרבע מיליארד שקל. מנכ"ל חדו"ש, הרב רגב: "פיגוע בכלכלה ותקיעת סכין בעתיד המשק"

ישיבת חברון בירושלים. צילום: כורש, ויקיפדיהישיבת חברון בירושלים (צילום אילוסטרציה). צילום: כורש, ויקיפדיה

ועדת השרים לחקיקה תדון היום בהצעת חוק עוקפת בג"ץ לחידוש קצבת הבטחת ההכנסה לאברכים ואף להכפלתה (ראו סדר היום של הוועדה). את ההצעה הגישו חברי כנסת מיהדות התורה וש"ס בראשות יו"ר ועדת הכספים משה גפני וכן ח"כ מכלוף מיקי זוהר מהליכוד. כזכור, בג"ץ פסל פעמיים את קצבת הבטחת ההכנסה לאברכים בטענה שהיא מפלה ואינה חוקית.

בהסכם הקואליציוני של יהדות התורה נקבע ש"הממשלה תפעל ללא דיחוי ולא יאוחר ממועד העברת התקציב הקרוב להעברת והגשת חוק הבטחת הכנסה לתלמידי ישיבות". באוגוסט פורסם כי במסגרת הדיונים על חוק ההסדרים קיבלו הח"כים של יהדות התורה התחייבות מחודשת להעברת החוק.

אבל על פי הצעת החוק, במקום לקבל את הקצבה ממשרד החינוך יקבלו האברכים קצבת הבטחת הכנסה מביטוח לאומי, שהיא פי 2.5 בגודלה (כ-2,600 שקל לחודש לעומת אלף שקל). עד היום ניתנה הקצבה מהביטוח הלאומי רק למי שמיצו את כושר ההשתכרות, כלומר, עבדו או אינם יכולים לעבוד.

ההצעה מרחיבה את הזכאות לאברכים שבחרו שלא לעבוד. היא אף מרחיבה את הזכאות לקצבה מאברכים שלהם שלושה ילדים ומעלה לאברכים שלהם ילד ומעלה. באופן רשמי ההצעה תחול על סטודנטים, אבל בפועל מספר הסטודנטים שיש להם ילד קטן ביותר וחלק משמעותי מהם חרדים. אם יקבלו את הכסף אותו מספר של אברכים כבעבר, עלות הקצבה צפויה לעלות מ-110 מיליון שקל בעבר ליותר מרבע מיליארד שקל. בפועל צפוי שמספר המקבלים יגדל בהרבה – והעלות בהתאם.

מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה: "בצל האינתיפאדה ודיוני התקציב, גפני וחבריו סוחטים עוד ועוד הטבות לאברכים ולמוסדות המקיימים לימודים ללא תוכנית ליבה. מדובר בתקציבים שישאירו אברכים בכוללים במקום שייצאו לשוק העבודה, ויכבידו עוד יותר על משלמי המסים. בכך הם מהווים פיגוע בכלכלה, תקיעת סכין בעתיד המשק ובגידה באחריות החברתית. ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון מבצעים מכירת חיסול כללית של התקציב ומפלגות האופוזיציה נעלמו ונאלמו".

ההצעה מרחיבה את הזכאות לאברכים שבחרו שלא לעבוד ומאברכים שלהם שלושה ילדים ומעלה לאברכים שלהם ילד ומעלה

רגב הזכיר ש"קצבת הבטחת ההכנסה לאברכים נפסלה פעמיים על ידי בג"ץ, בשל היותה מפלה בצורה קיצונית. העובדה שתעבור בתור חוק מיועדת להקשות על בג"ץ לפסול אותה בשלישית, אבל היא עדיין תשאיר את כל ציבור התלמידים שאינם אברכים מופלה לרעה. הטענה המיתממת שכל סטודנט שיש לו ילדים יוכל לקבל את הקצבה מהווה לעג בלתי נסבל לרבבות הסטודנטים העניים, ששוב יישארו ללא סיוע".

רקע:

ביוני 2010 קבע בג"ץ, לאחר עשור של דיונים, כי קצבת הבטחת ההכנסה לאברכים אינה חוקית משום שהיא מפלה קבוצות אוכלוסייה אחרות בחברה הישראלית, והורה להפסיק לשלם אותה בסוף אותה שנה. אבל בדצמבר 2010 קיבלה הממשלה החלטה עוקפת בג"ץ, שבה אישרה את המשך תשלום קצבת ההכנסה לאברכים לתקופה של חמש שנים לכל אברך. נקבע אז שכל אברך מעל גיל 29 יקבל את הקצבה לכל חייו, כלומר תשלום הקצבה לא הופסק. בעקבות אותה החלטה פרץ מאבק ציבורי רחב, שזכה לכינוי המאבק נגד "חוק האברכים".

בעקבות החלטה זו הגישו בינואר 2011 כמה גופים עתירה נוספת לבג"ץ: התנועה הרפורמית, עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, התאחדות הסטודנטים, נאמני תורה ועבודה, התנועה המסורתית, ישראל חופשית ותנועת אומץ. העותרים יוצגו על ידי עו"ד אורלי ארז-לחובסקי מהמרכז הרפורמי לדת ומדינה ועו"ד גלעד ברנע. העותרים טענו כי החלטת הממשלה, להעניק "מלגות לימודים ועידוד השתלבות" לאברכים, מהווה בעצם המשך הקצבאות המפלות וממשיכה את הפגיעה הקשה בשוויון.

במאי 2014 קיבל בית המשפט העליון את העתירה בהרכב מורחב, שבראשו ישב נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס. בפסק הדין, שנכתב על ידי השופט אליקים רובינשטיין, נכתב כי אכן מדובר בפגיעה בשוויון שאינה חוקתית וכי ההסדר שנקבע אינו מקיים את התכלית שעליה הצהירה הממשלה – קידום השתלבות בתעסוקה של אברכי כוללים. עם זאת, בג"ץ אישר תקופת היערכות להפסקת הקצבה עד לסוף אותה שנה. ב-2014 שולמה הקצבה לכ-9,500 אברכים בסכום כולל של 110 מיליון שקל. בינואר 2015 הופסק התשלום.

לידיעה ב"כלכליסט"



איך תוכל לפעול?