פסק דין עקרוני

ג'ובראן: מגבלות התעמולה חלות על מורי מעיין החינוך

בתשובה לעתירת חדו"ש קובע יו"ר ועדת הבחירות המרכזית: השכל וההיגיון הישר אינם סובלים פרשנות שלפיה מורה יוכל להשפיע על הורי התלמיד. מנכ"ל חדו"ש, הרב רגב: "פסיקה תקדימית חשובה, שתשפיע על שורה של רשתות חינוך ועל מערכות הבחירות בעתיד. נאסרה הפעלת צבאות של מורים"

יור ועדת הבחירות המרכזית שופט בית המשפט העליון סלים גובראן 16.12.2014 צילום: יצחק הררי פלאש 90יור ועדת הבחירות המרכזית, השופט סלים ג'ובראן. צילום: יצחק הררי, פלאש 90

יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט סלים ג'ובראן, קובע כי יש להחיל את מגבלות החוק בנושאי תעמולת הבחירות על רשת החינוך של ש"ס, מעיין החינוך התורני, ועל המורים שלה. ג'ובראן קובע כי השכל הישר וההיגיון אינם סובלים את הפרשנות של ש"ס, שלפיה מגבלות חוק התעמולה אינן חלות על מורים בכלל ועל מורי הרשת בפרט. הוא מקבל בכך את עמדת עמותת חדו"ש ודחה את עמדת ש"ס ומעיין החינוך התורני.

עם זאת, דוחה ג'ובראן את בקשת חדו"ש לצו מניעה נגד ש"ס ומעיין החינוך התורני בקובעו שאין די בפרסומים של אירועים בתקשורת כדי להוכיח עבירות על חוקי הבחירות. המדובר במחלוקת עקרונית בין פרקליטי שני הצדדים. ש"ס ערכה כנס להקמת מטה החינוך במסגרת מערכת הבחירות שלה, בהשתתפות מאות מנהלי מוסדות החינוך של מעיין החינוך התורני. בכנס קראו חברי מועצת החכמים של ש"ס וראשי המפלגה בזה אחר זה למנהלים להתגייס למערכת הבחירות.

מנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, פנה בתגובה ליועץ המשפטי של ש"ס, עו"ד נדב עשהאל, ודרש ממנו להתחייב שש"ס לא תפעיל את הרשת בבחירות. עשהאל אכן התחייב לגבי מנהלי בתי הספר והמוסדות עצמם, אך טען שהמגבלות אינן חלות על המורים. רגב ענה שמשמעות הדברים היא בעצם שש"ס עלולה להפעיל "צבא של מורים" בבחירות. הוא פנה ליו"ר ועדת הבחירות וביקש את חוות דעתו בהליך חריג, הקרוי "אבעיה". ש"ס התנגדה לקיום הדיון וטענה בין היתר שליו"ר ועדת הבחירות אין סמכות לקבל פסקי דין עקרוניים שכאלה. למרות התנגדות ש"ס, הורה ג'ובראן לקיים את הדיון ואף פסק בו.

השופט ג'ובראן: לשיטתי, קיימת הצדקה חזקה להחלת הגבלות על עריכת תעמולת בחירות על כלל המורים באשר הם מורים

ג'ובראן כותב בפסק הדין: "לשיטתי, קיימת הצדקה חזקה להחלת הגבלות על עריכת תעמולת בחירות על כלל המורים באשר הם מורים. האם ניתן להעלות על הדעת, כי מורה – כל מורה ובכל מוסד חינוך – יעשה שימוש בסמכותו מעין זו במטרה להשפיע על אופן השקפתו של אותו תלמיד? ואולי אף להגיע כך להוריו? לדעתי, השכל הישר וההיגיון הבריא אינם סובלים פרשנות מעין זו".

פרקליטי ש"ס ומעיין החינוך התורני טענו שמגבלות חוק תעמולת הבחירות אינן חלות על מעיין החינוך התורני, מכיוון שהיא גוף פרטי ולא מוסד ממלכתי. ג'ובראן דוחה פרשנות זו וקובע כי "היות שמעיין החינוך התורני הוא גוף הנתמך מכספי המדינה ועל כך אין חולק, על מוריו חלות מגבלות מכוח סעיף 2א לחוק התעמולה". הוא דוחה את טענות היועץ המשפטי לממשלה כי הדבר יביא להחלת מגבלות התעמולה על גופים רבים שמקבלים תמיכות מהמדינה, דוגמת תיאטראות, וקובע שכל מקרה ייבחן לגופו.

מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, הביע בתגובה סיפוק מן ההחלטה. לדבריו, "השופט ג'ובראן קבע שחייבת להתקיים חומת הפרדה בין מורי בתי הספר של מעיין החינוך התורני לבין המפלגה ומסע הבחירות שלה. אסור לאפשר למורי הרשת לתפקד גם כצבא פעילים של ש"ס והפעלה שלהם במערכת הבחירות תהיה עבירה על החוק. זוהי פסיקה תקדימית חשובה, שתשפיע על שורה של רשתות חינוך הפועלות במימון המדינה אך מחוץ לחינוך הממלכתי, ועל מערכות הבחירות בעתיד".

לדברי רגב, "הצורך בעתירה של חדו"ש נובע מהרעה החולה של חינוך פרטי מפלגתי בישראל, שצריך היה לעבור מן העולם. אבל כל זמן שיש מפלגות שלהן מערכת חינוך פרטית, צריך לוודא שבתי הספר לא יהפכו למטות בחירות".

לידיעה ב"כיכר השבת"



איך תוכל לפעול?