הדרה בקלפיות

4 נשים עתרו לבג"ץ נגד ועדת הבחירות והמפלגות החרדיות

לעתירה שותפה גם עמותת כ"ן. העותרות דורשות לחייב את ועדת הבחירות להתנות אישור מפלגות המתמודדות לכנסת בהכללת נשים ברשימותיהן

נשים חרדיות עובדות במפעל של קבוצת מלם בביתר עילית המותאם לאורח חייהן 19.08.09. צילום: נתי שוחט, פלאש 90נשים חרדיות עובדות במפעל של קבוצת מלם בביתר עילית (צילום אילוסטרציה). צילום: נתי שוחט, פלאש 90

בעתירה שהוגשה לבג"ץ ביום חמישי דורשות ארבע נשים חרדיות ועמותת כ"ן – כוח נשים, לחייב את ועדת הבחירות המרכזית להתנות את אישור רשימותיהן של המפלגות החרדיות בהכללת נשים בתוכן. מלבד ועדת הבחירות המרכזית, העתירה הוגשה נגד הרשות למעמד האשה במשרד ראש הממשלה ונגד המפלגות החרדיות – ש"ס, העם אתנו ויהדות התורה. העותרות דורשות גם כי המפלגות החרדיות יציגו פרקטיקה אופרטיבית, שתאפשר לנשים חרדיות להציג במסגרתן מועמדות לכנסת הקרובה ולכנסות הבאות.

העתירה, שהוגשה על ידי עורכת הדין רוני אלוני סדובניק, דורשת גם מהרשות למעמד האשה להשיב מדוע אינה פועלת בהתאם להחלטת ממשלה 2331 מ-14 בדצמבר 2014, שלפיה יש למנוע הדרה במרחב הציבורי. הרשות גם נדרשת לפעול במהרה להוצאת "נוהל עיכוב" לשלוש המפלגות, בדומה למתווה "נוהל עיכוב" שמושת על תאגידים ממשלתיים במקרים של הדרה או אפליה מגדרית.

עו"ד אלוני סדובניק אמרה לאחר הגשת העתירה: "במדינת ישראל לא תיתכן הדרה בחסות החוק, מה גם שהזכות לבחור ולהיבחר הינה ליבת המדינה הדמוקרטית ואינה יכולה להיות שנויה במחלוקת. העתירה נועדה לחזק את הדמוקרטיה ולהסיר את החסמים המעכבים נשים ומדירים אותן מהמרחב הציבורי".

עו"ד אלוני סדובניק: העתירה נועדה לחזק את הדמוקרטיה ולהסיר את החסמים המעכבים נשים ומדירים אותן מהמרחב הציבורי

לפני פחות משבועיים הוגשה לוועדת הבחירות המרכזית עתירה בשמן של חמש נשים חרדיות – אמונה ויט, מיכל אביכזר, רות קוליאן, רותי יהושע ומזל חורי – שדרשו להשתלב ברשימות לכנסת של ש"ס, יהדות התורה והעם אתנו. יו"ר ועדת הבחירות, השופט סלים ג'ובראן, דחה את העתירה בנימוק שאינו מוסמך להתערב ברשימות. עם זאת, השופט גו'בראן ציין שלדעתו "ראוי ונכון לשלב נשים ככל הניתן ברשימות המועמדים בבחירות לכנסת".

המפלגות אמורות להגיש את רשימות המועמדים מטעמן לוועדת הבחירות המרכזית עד ל-29 בינואר. ועדת הבחירות מחויבת לבדוק את תקינות הרשימות עד 30 יום לפני מועד הבחירות הכלליות. המפלגות החרדיות הצהירו זה מכבר שאין בכוונתן לאפשר ייצוג נשים ברשימותיהן. מהתקנונים של כל המפלגות החרדיות עולה שאין בהן מקום לנשים.

עו"ד ליאל אבן-זהר, מנכ"לית כ"ן, אמרה: "עמותת כ"ן מברכת את העותרות, נשים חרדיות הנלחמות על זכותן לייצוג, ותומכת בהן. הגיעה העת שמנהיגי המפלגות החרדיות והרבנים יקשיבו לרחשי לב הציבור שלהם ויפעלו מיוזמתם, גם ללא צורך בהחלטה שיפוטית, לאפשר לנשים להיבחר במסגרת שאותה הן רואות כביתן – המפלגות החרדיות".



איך תוכל לפעול?