אזורי הרישום סגורים
הרבנות הראשית עוקפת החוק לפתיחת אזורי נישואים
מועצות דתיות רבות דורשות תעודת רווקות שהונפקה במקום המגורים של אחד מבני הזוג כתנאי לפתיחת תיק נישואין
10/12/2014 15:32
תגיות: הרבנות הראשית · אזורי רישום נישואין · המשרד לשירותי דת · מועצות דתיות · הרב יהודה דרעי · מכון עתים
''דוחסים אותנו למסגרת אחת'', מהקמפיין של המטה לבחירה חופשית בנישואים (צילום אילוסטרציה)
למעלה ממחצית מהמועצות הדתיות נוקטות מדיניות שנועדה לעקוף את אחת הרפורמות המשמעותיות בתחום שירותי הדת שקידמה הכנסת היוצאת. כך עולה מבדיקה של מכון עתים. בנובמבר 2013 אישרה הכנסת את החוק לפתיחת אזורי רישום נישואין, הקובע כי כל זוג יוכל להירשם לנישואים במועצה הדתית שבה יבחר – ולאו דווקא במועצה הדתית בעיר מגוריו של אחד מבני הזוג.
החוק לפתיחת אזורי הרישום לנישואין נועד ליצור תחרות בין המועצות הדתיות, בתקווה שהן ישפרו את השירות הניתן לאזרחים כדי לזכות באגרת הנישואים – 700 שקל לזוג.
הרבנות הראשית, מציין ה"ג'רוזלם פוסט", התנגדה נחרצות לרפורמה. היא טענה כי רבני הערים מכירים טוב יותר את מצבם האישי של תושבי הערים שבהן הם מכהנים ולכן הם יכולים למנוע נישואים האסורים לפי ההלכה. טענה זו התעלמה מבסיס הנתונים שהקים המשרד לשירותי דת כדי למנוע בעיות מסוג זה.
לפי בדיקה של מכון עתים, רוב המועצות הדתיות פועלות בניגוד לחוק ודורשות תעודת רווקות שהנפיקה המועצה הדתית במקום המגורים של בני הזוג, כתנאי לרישום הזוג לנישואין. הרב יהודה דרעי, רב העיר באר שבע ואחיו של יו"ר ש"ס, אריה דרעי, אמר במרס השנה, "לא נכבד את החוק. מוטב שהחוק לפתיחת אזורי הרישום לנישואין יבוטל". לגישה זו, שמנוגדת לחוק ולתכליתו, שותפה גם הרבנות הראשית.
הרב יהודה דרעי: לא נכבד את החוק. מוטב שהחוק לפתיחת אזורי הרישום לנישואין יבוטל
הרבנות הראשית אף מדריכה את המועצות הדתיות לנהוג כך. מדיניות זו, נכתב בוואלה, מאלצת את בני הזוג להתחיל בהליך רישום נישואים במקום מגוריהם ולשלם 150 שקלים נוספים על הוצאת תעודת הרווקות. מדיניות זאת נהוגה במועצות הדתיות בבאר שבע, אילת, ירושלים, חולון, טבריה, מצפה רמון, אופקים, בית שאן, יקנעם, יבנה, שדרות, רמלה, רחובות, צפת וערד.
הרב ד"ר שאול פרבר, מנהל מכון עתים, פנה למשרד לשירותי דת ולרבנות הראשית ודרש מהם לפעול על פי החוק.
מהרבנות הראשית נמסר בתגובה: "הדרישה לתעודת רווקות לפני הרישום לנישואין נועדה להבטיח מניעת התבוללות. ההחלטה התקבלה בישיבה של מועצת הרבנות הראשית, על סמך קביעה של היועץ המשפטי של הרבנות הראשית לישראל כי הדרישה מתיישבת הן עם לשון החוק והן עם תכליתו. האגרה נקבעה על ידי המשרד לשירותי דת".
מהמשרד לשירותי דת נמסר בתגובה: "הדרישה להנפקת תעודת רווקות ממקום המגורים אינה מנוגדת לחוק. החוק מחייב לאפשר רישום לנישואין בכל מקום ללא קשר למקום המגורים – והמועצות הדתיות מצייתות לחיוב זה. ברוב המועצות הדתיות מאפשרים לעשות גם את החלק של תעודת רווקות במקום שבו נרשמים, דבר שמתאפשר בזכות מערכת המחשוב של המשרד לשירותי דת".
לידיעה ב"ג'רוזלם פוסט"
לידיעה בוואלה