תרומה או הכנסה
המבקר: אין מיסוי על מיליארדים שמרוויחים באבות ובד"צים
לפי דו"ח של מבקר המדינה, בגלל היעדר פיקוח של רשות המסים יש חשש שפעילותם של מקובלים ובד"צים משמשת גם להלבנת הון
30/10/2014 11:29
תגיות: מקובלים · בד"צים · מבקר המדינה · מיסוי · תרומות · הלבנת הון
קבר הבאבא סאלי בנתיבות (צילום אילוסטרציה). צילום: שנילי, ויקיפדיה
דו"ח של מבקר המדינה, המתייחס למדיניות המיסוי שנוקטת המדינה כלפי מקובלים וגופי הכשר פרטיים (בד"צים) קובע כי מדובר בענף כלכלי משגשג, שפועל בלי לשלם מסים. לטענת המבקר, לרבנים מקובלים ולבד"צים יש הכנסות גבוהות מאוד. הם אינם משלמים מס על הכנסות אלו, בטענה כי מדובר במתנות או בתרומות.
על פי הדו"ח, ב-2003 הגיעה רשות המסים להסכם עם רב מקובל אחד, שבמסגרתו שילם הרב סכום חד-פעמי של 20 מיליון שקל (כ-3% בלבד מהיקף ההון הצבור בחשבון הבנק שלו). בהסכם צוין כי הרב כופר בחבות המס שלו והתשלום לרשות המסים הוא "תשלום טובה" בלבד. המבקר מציין כי כתוצאה מההסכם נמנע השימוש בתקדים שקבע כי כספי המקובלים הם הכנסות ונפגעה יכולתה של הרשות לגבות מסים ממקובלים אחרים.
הדו"ח נכתב בעקבות בדיקה מקיפה של מדיניות המיסוי כלפי חצרות רבנים מקובלים ובד"צים, שנערכה במחצית השנייה של
ברשות לאיסור הלבנת הון התקבלו מאז 2002 כ-240 דיווחים הנוגעים לפעולות פיננסיות מחשידות, בהיקף של למעלה ממיליארד שקל
השנה שעברה. בידיעה ב-ynet נכתב כי מבקר המדינה מציין שהיעדר הפיקוח של רשות המסים על מקובלים ובד"צים מעלה גם את החשש שפעילותם משמשת להלבנת הון.
על פי הדו"ח, ברשות לאיסור הלבנת הון התקבלו מאז 2002 כ-240 דיווחים על 11 מקובלים ושישה בד"צים. דיווחים אלה נוגעים לפעולות פיננסיות מחשידות, בהיקף של למעלה ממיליארד שקל. המבקר מציין כי "קיום כספים רבים בחשבונות בנק פרטיים של מקובלים ובחשבונות בנק של בד"צים, שמקורם באנשים שלא קיים תיעוד לגבי זהותם, מעלה את החשש כי חשבונות אלו משמשים מעין 'מקלט מס' או 'מסלקה' לביצוע פעולות האסורות על פי חוק איסור הלבנת הון".
מרשות המסים נמסר בתגובה: "הפעולות שנעשו בתחום הביאו לכך שהסוגיה המורכבת של מיסוי כספים המתקבלים אצל מקובלים כמתנה או כהכנסה בגין שירות, הונחה על שולחן בית המשפט. לעמדתנו, בית המשפט הוא זה שצריך לקבוע את הפרשנות החוקית בעניין".
לידיעה ב-ynet