המשרתים מקופחים
חדו"ש: לא אפליה מתקנת, אלא אפליה מזיקה ומחבלת ופרס להשתמטות
הקבינט אישר יוזמה להעדפת העסקה של חרדים במשרות ממשלתיות, כדי להגדיל את מספר החרדים המשולבים במעגל התעסוקה
26/05/2014 14:55
תגיות: תעסוקה · גברים חרדים · השירות הממשלתי · בנימין נתניהו · הרב אורי רגב · קרנית פלוג
יריד עבודה לחרדים (צילום אילוסטרציה). צילום: ליאור מזרחי, פלאש 90
הקבינט אישר אתמול יוזמה להגדלת מספר החרדים המשולבים במעגל התעסוקה, באמצעות העדפת חרדים במשרות ממשלתיות. לפי ההצעה שאושרה מונה צוות שילטש את פרטי המדיניות ויקבע יעדים לתוכנית בתוך 60 יום (עד 24 ביולי). ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר כי היוזמה נועדה להיטיב עם הקהילה החרדית ולאפשר לבניה להשתלב בשוק העבודה הכללי. "אני חושב שזה הצעד הנכון בכיוון הנכון ויהיו צעדים אחרים", אמר נתניהו.
מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה: "קיים חשש כבד שבמקום אפליה מתקנת תיצור הממשלה אפליה מזיקה ומחבלת. קודם העבירה הממשלה הזאת חוק שערורייתי נגד שוויון בנטל, שמעניק פטור מלא משירות צבאי לכ-50 אלף בחורי ישיבות בני 18 ומעלה. עכשיו היא מנסה להעביר מדיניות שתעניק להם פרס על השתמטות ועדיפות בקבלה לשירות הציבורי על פני מי ששירתו".
לדברי רגב, "אם רוצים לפעול לשילוב גברים חרדים בשירות הציבורי – על הממשלה להעניק העדפה למי ששירתו בשירות צבאי או לאומי שנה לפחות. פעילות לשילובם של גברים שלא שירתו חייבת להיעשות תוך הקפדה לא לקפח את הנושאים בנטל. כמובן, בשני המקרים, יש להקפיד על כישורים והשכלה מתאימים".
רגב: הניסיון להציג את המגזר החרדי כמיעוט מקופח, שזקוק לאפליה מתקנת, הוא עיוות גס של המציאות
רגב הוסיף: "הניסיון להציג את המגזר החרדי כמיעוט מקופח, שזקוק לאפליה מתקנת, הוא עיוות גס של המציאות. במשך 35 השנים האחרונות היו המפלגות החרדיות חלק כמעט בלתי נפרד מהשלטון והכתיבו את רצונן ודרישותיהן לממשלות ישראל לדורותיהן. הסיבה שלא הצליחו למלא את השירות הציבור במינויים פוליטיים לא היתה קיפוח, אלא בעיקר מחסור בחרדים בעלי השכלה כללית רלבנטית. הסיבה לכך היא מדיניות ההנהגה החרדית למנוע מאנשיה חינוך כללי והכנה לשוק העבודה. לכן הפתרון לבעיית הייצוג החסר של החרדים בשירות המדינה הוא בראש ובראשונה אכיפת תוכנית הליבה במוסדות החינוך החרדיים והרחבת הלימודים האקדמיים לחרדים".
העיתון "ג'רוזלם פוסט" מציין כי רק 44% מהגברים החרדים עובדים, רק מעט יותר מחצי מהממוצע הארצי – 81% תעסוקה, לפי משרד הכלכלה. האוכלוסייה החרדית מהווה 8% עד 10% מכלל האוכלוסייה, אבל רק 1% מהגברים החרדים עובדים במגזר הציבורי או הממשלתי.
מציאת דרכים לשילוב האוכלוסייה החרדית בכוח העבודה היא אחד היעדים המרכזיים שנקבעו לשיפור הביטחון הכלכלי של ישראל. נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, מצאה שאם לא ישתנו המגמות הדמוגרפיות הקיימות, שיעורי התעסוקה הנמוכים של גברים חרדים ונשים ערביות עלולים לקצץ 1.3% מהצמיחה השנתית של ישראל. שיעורי התעסוקה הנמוכים של אוכלוסיות אלה יפחיתו את שיעור התעסוקה הכולל בטווח הארוך בכ-7%.
לידיעה ב"ג'רוזלם פוסט"