תקדים המילה בבג"ץ

חדו"ש: משפט ברית המילה מוכיח שחייבים גירושים אזרחיים

האם שחויבה למול את בנה עתרה לבג"ץ, בטענה שבית הדין הרבני הגדול חרג מסמכותו

אולם בבג''ץ, צילום: Stellas mom, flickrאולם בבג''ץ, צילום: Stellas mom, flickr

האם שחויבה למול את בנה, בניגוד לרצונה, עתרה אתמול לבג"ץ בטענה שבית הדין הרבני הגדול חרג מסמכותו כשפסק שעליה לעשות זאת. העתירה הוגשה על ידי האגף לסיוע משפטי במשרד המשפטים. האם טוענת בה, בין השאר, כי זו הפעם הראשונה שבה קובע בית דין רבני שיש לו סמכות להורות על ביצוע ברית מילה. לטענתה, עצם הדיון של בית הדין הרבני בבקשת האב לערוך את המילה הוא חריגה מסמכות.

לפני כשלושה שבועות דחה בית הדין הרבני הגדול, בהחלטה תקדימית, ערעור שהגישה האשה על החלטת בית דין אזורי שחייב אותה למול את בנה. הורי הילד נמצאים בהליכי גירושים ואביו ביקש למול אותו. ב-ynet נכתב שדייני הערכאה העליונה התרשמו כי סירובה של האשה למילת הבן אינו ענייני וכי היא נוקטת עמדה זאת ככלי לשיפור הישגיה במאבק הגירושים. בית הדין גם קנס את האשה ב-500 שקל על כל יום שבו היא מעכבת את מילת בנה.

מנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, אמר ש"פרשת ברית המילה" היא "הוכחה נוספת עד כמה חשוב לבטל את המונופול שיש לבתי הדין הרבניים בנושא הנישואים והגירושים ואת 'מרוץ הסמכויות' הנוצר בנושאים נלווים לגירושים, שעתה גלש גם לברית המילה.

הקואליציה הנוכחית יוצרת הזדמנות נדירה להנהגת מסלול נישואים וגירושים אזרחיים בישראל

הגיע הזמן שבני זוג שרוצים בכך יוכלו להתחתן ולהתגרש בצורה אזרחית או דתית ליברלית על פי ערכיהם".

רגב ציין ש"בתי הדין הרבניים נכנסו כמו פיל לחנות החרסינה של ההסכמה על ברית המילה. הם עירבו ללא הצדקה בוויכוח בין הורים על טובת ילדם נימוקים דתיים, דוגמת זכותנו על הארץ או הכשרת נפשם של תינוקות ללימוד תורה. אם למישהו היה ספק שבתי הדין הרבניים הם המקום האחרון היכול לקיים דיון מורכב זה, באו פסקי הדין והוכיחו זאת. הקואליציה הנוכחית יוצרת הזדמנות נדירה להנהגת מסלול נישואים וגירושים אזרחיים בישראל ולהכרה בנישואים של כל הזרמים ביהדות. משפט ברית המילה יזכיר לנו בשנים הקרובות כמה חשוב לא להחמיץ את ההזדמנות הזו".

העתירה שהוגשה עתה לבג"ץ, באמצעות עורכי הדין מרסלה וולף ואביגדור פלדמן, נשענת על העובדה שבית המשפט העליון נמנע מלקבוע כי אפשר לכרוך את סוגיית חינוך הילדים בתביעת גירושים. עורך הדין אמנון גבעוני, הממונה על תחום מעמד אישי באגף לסיוע משפטי במחוז חיפה, אמר: "עריכת ברית המילה או אי עריכתה היא שאלה כבדת משקל, ומן הראוי כי היא תידון לעומק על כל היבטיה והשלכותיה, במנותק משאלת הגירושים של בני הזוג".

לידיעה ב-ynet



איך תוכל לפעול?