מי רוצה להיות פראייר?

האם העדר השוויון בנטל משפיע על הלא-חרדים? עלייה דרמטית במספר המשתמטים

מספר המשתמטים בקרב החילונים והדתיים-הציונים במחצית הראשונה של השנה עלה בכ-150% לעומת השנה שעברה

בחור ישיבה בכניסה ללשכת הגיוס בירושלים ביום האחרון שבו היה תקף חוק טל 01.08.2012 צילום נועם מוסקוביץ' פלאש 90.jpgבחור ישיבה בכניסה ללשכת הגיוס בירושלים (צילום אילוסטרציה). צילום: נועם מוסקוביץ', פלאש 90

המשטרה הצבאית מדווחת על עלייה משמעותית במספר המשתמטים במחצית הראשונה של השנה. בששת החודשים הראשונים של 2013 היו 487 בני נוער שלא התייצבו בלשכת הגיוס במועד שבו היו אמורים להתגייס, לעומת 201 משתמטים במחצית הראשונה של 2012. זוהי עלייה של כ-150%.

עורך הדין עידן דביר ממשרד עורכי הדין “סבורי־דביר", המתמחה בייצוג עריקים ומשתמטים, אמר לחדשות 2 כי העלייה במספר המשתמטים היא תוצר של הלוך הרוח בחברה בשנים האחרונות. “יכול להיות שהתרחבות השיח הציבורי בדבר השוויון בנטל בשנתיים האחרונות, וכן השיח על המתגייסים כ'פראיירים', משפיעים על בני הנוער", אמר עו"ד דביר. “בנוסף יש עלייה בהשתמטות הסמויה של בני הנוער מהמעמד הגבוה, שנעזרים ברופאים ומוציאים פטורים לא מוצדקים משירות".

בששת החודשים הראשונים של 2013 לא התייצבו 487 בני נוער בלשכת הגיוס, לעומת 201 במחצית הראשונה של 2012

במשטרה הצבאית מציינים כי למרות העלייה במספר בני הנוער שאינם מתייצבים ביום הגיוס, חלה ירידה במספר המשתמטים הכללי. הסיבה לירידה במספר המשתמטים היא פעילות מוגברת לתפיסת משתמטים, לפי הנחיה של קצין המשטרה הצבאית הראשי, תא"ל מאיר אוחנה. “הצלחנו להוריד את מצבת המשתמטים הכללית מכ־1,800 בני נוער בסוף שנת 2012, לכ־1,600 כיום. זאת ירידה של כ-10%", אמר סא"ל שואן.

משתמט שנתפס מובא לדין ונשפט. לאחר ריצוי עונשו בכלא הצבאי, מעמדו משתנה ממשתמט לעריק. הוא ייחשב עריק עד שימלא את מכסת שירותו הצבאי כחוק.

בשנה האחרונה, 25% מהבנים ו־42% מהבנות מחויבי הגיוס לא התגייסו לצה"ל מטעמי דת, מפני שקיבלו פטור רפואי, עקב רישום פלילי או מכיוון שהיו בחו"ל במסגרת החוק. האוכלוסייה החרדית נכללת בבדיקה זאת.

לידיעה בחדשות 2



איך תוכל לפעול?