לרגל היום הבינלאומי למאבק בהומופוביה

34 מדינות מאפשרות מיסוד זוגיות של בני אותו מין

ב-15 מדינות הוכרו נישואים לבני אותו מין ובשלוש הם אפשריים בחלק מהמדינה. 17 מדינות מאפשרות רישום זוגיות לבני אותו מין. כך עולה מנתוני אתר מפת חופש הנישואים של חדו"ש

נישואים לסביים, צילום: SFBart, flickrנישואים לסביים, צילום: SFBart, flickr

נישואים לבני אותו מין הוכרו עד כה ב-15 מדינות. מהן, בשלוש מדינות הם עדיין טעונים אישור סופי (אנגליה, צרפת ואורוגוואי). בשלוש מדינות נוספות (ארצות הברית, מקסיקו וברזיל) הם אפשריים רק בחלק משטחי המדינה. רישום זוגיות לבני אותו מין הוכר עד כה ב-20 מדינות (כולל השלוש שעומדות לאשר נישואין מלאים) ובשני איים אוטונומיים הקשורים לאנגליה (האי מאן וג'רסי). בסך הכל מדובר ב-34 מדינות שמאפשרות מיסוד זוגיות של בני אותו מין.

כך עולה מהמידע שריכז אתר מפת חופש הנישואים בעולם, שהעלתה עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון. כתובת האתר: http://marriage.hiddush.org.il כתובת הסקירה על מיסוד זוגיות של בני אותו מין באתר: http://marriage.hiddush.org.il/about/same-sex-marriage. חדו"ש מפרסמת את הנתונים לרגל היום הבינלאומי נגד הומופוביה, שחל ב-17 במאי.

נראה שחופש נישואים בין בני שני המינים הוא תנאי מוקדם לחופש נישואים של בני אותו מין. היחידה מבין המדינות האלו שלא קיבלה במפה את הציון המקסימלי 2 (המעיד על חופש נישואים) היא ונצואלה, שקיבלה את הציון 1.

מהסקירה עולה כי נישואים או רישום זוגיות לבני אותו מין הפכו לנורמה הרווחת בצפון אירופה, במערב אירופה ובמרכזה. ככל שמתקרבים לצפון אירופה או למערב אירופה גדל הסיכוי שיהיה מדובר בנישואים ולא בברית זוגיות. לעומת זאת, במזרח אירופה ובדרומה עדיין מדינות רבות אינן מאפשרות כלל מיסוד זוגיות של בני אותו מין. בשאר העולם מאפשרות זאת רק מדינות בודדות, בעיקר בצפון אמריקה ובדרום אמריקה. באפריקה מאפשרת מיסוד זוגיות של בני אותו מין רק דרום אפריקה ובאסיה שום מדינה

מנכ"ל חדו"ש, הרב אורי רגב: "יש לנצל את ההזדמנות ההיסטורית ולהעביר בישראל חוק נישואים אזרחיים שיכלול נישואים לבני אותו מין"

אינה מאפשרת זאת.

בישראל מעולם לא התקדם מהלך חקיקתי משמעותי לאישור רישום זוגיות או נישואים לבני אותו מין. זאת, אף על פי שרוב הציבור תומך בכך. 53% מהציבור היהודי ו-74% מהחילונים (אבל רק 47% מהעולים) תומכים במתן אפשרות לנישואים או לברית זוגיות של זוגות מאותו מין. כך התברר במחקר המכין של מדד הדת ומדינה שערך מכון סמית בשביל חדו"ש לפני שנים אחדות. בעקבות פסק דין של בית המשפט העליון מ-2006, נרשמים כנשואים בני זוג מאותו מין שנישאו בחו"ל.

מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אמר: "גם בנושא חופש הנישואים לבני אותו מין, כמו בעניין חופש הנישואים הכללי, ישראל מפגרת בשנים רבות אחרי העולם הנאור". לדברי רגב, הפתרון ברור: "יש להעביר בישראל חוק נישואים אזרחיים, שיאפשר נישואים של בני אותו מין. לממשלת נתניהו-לפיד אסור לפספס את ההזדמנות ההיסטורית שניתנה לה".

מדינות שמאפשרות נישואין לבני אותו מין

אורוגוואי*, איסלנד, ארגנטינה, ארצות הברית**, בלגיה, ברזיל**, בריטניה*, דנמרק, דרום אפריקה, הולנד, מקסיקו**, נורווגיה, ניו זילנד, ספרד, פורטוגל, צרפת*, קנדה, שוודיה (* בשלבי אישור מתקדמים; ** בחלקים מהמדינה)

מדינות שמאפשרות רישום זוגיות לבני אותו מין

אוסטריה, אוסטרליה, אורוגוואי, אירלנד, אנדורה, אקוודור, ברזיל, בריטניה, גרינלנד, גרמניה, הונגריה, ונצואלה, לוקסמבורג, ליכטנשטיין, סלובניה, פינלנד, צ'כיה, צרפת, קולומביה, שווייץ (הרשימה כוללת גם מדינות שבהן אושרו נישואים לבני אותו מין, אבל הליך האישור טרם הסתיים)



איך תוכל לפעול?