נוהל מפלה
משרד הפנים לזוג גברים: תקבלו אשרה אם נהיה מרוצים מהזוגיות שלכם
משרד הפנים לא מכיר בנישואי יוטה של יהודה ורנה ומתייחס אליהם כאל ידועים בציבור. המשרד מסרב לתת לרנה, תושב הפיליפינים, אשרת עבודה. עמותת חדו"ש עוזרת לבני הזוג להיאבק באפליה
22/02/2024 11:05
תגיות: נישואים חד-מיניים · נישואי יוטה · משרד הפנים ·
מצעד הגאווה בירושלים (צילום אילוסטרציה). צילום: מרים אלסטר, פלאש 90
יהודה, ישראלי, ורנה, תושב הפיליפינים, הכירו ב-2018 ברשת החברתית ואחרי שנה של התכתבות התחילו לשוחח בשיחות וידיאו יום-יומיות. אחרי שאמו של יהודה נפטרה, לפני שנתיים, הוא טס לפיליפינים כדי לפגוש את רנה. "הבנו שיש לשנינו רצון להמשיך ולהיות אחד עם השני באופן קבוע", אומר יהודה ל-mako. "חצי שנה אחר כך הוא הגיע לישראל כתייר, ומכיוון שלא היו לו יכולות כלכליות דאגתי אני להכל".
רנה חזר לפיליפינים, אבל הקשר בין השניים הלך והתחזק והם החליטו להינשא זה לזה. "רנה נחת בישראל שלושה ימים לפני שהתחילה המלחמה", אומר יהודה. למרות הקושי הם נישאו ב-18 באוקטובר באמצעות "נישואי יוטה", לאחר שבית המשפט העליון בישראל פסק כי על המדינה להכיר בתעודות נישואים אלה ולרשום את הזוגות בישראל.
מיד לאחר הנישואים החלו בני הזוג בהליך למתן אזרחות ישראלית לרנה. למרות פסיקת בית המשפט העליון, ובניגוד להליך שעוברים זוגות נשואים של גבר ואישה, רנה לא היה זכאי לאשרת עבודה מיומו הראשון של ההליך. במקום הליך לזוגות נשואים הופנו השניים להליך של "חיים משותפים", המיועד לידועים בציבור. הליך זה נמשך זמן רב יותר ובסיומו מקבל בן הזוג הזר תושבות קבע בלבד – ולא אזרחות. בהליך "חיים משותפים" בן הזוג הזר גם לא מקבל כבר בהתחלה אשרת שהייה ועבודה (אשרת ב'1), אלא רק לאחר כחצי שנה וראיון נוסף.
יהודה ורנה לא השלימו עם האפליה ופנו לעורך הדין הרב אורי רגב, מנכ"ל עמותת חדו"ש – לחופש דת ושוויון. לפני כחודש פנה רגב לרשות ההגירה והאוכלוסין בדרישה לתקן את הנוהל המפלה ולהנפיק לרנה אשרת עבודה, אך עד כה לא זכה למענה. רגב הדגיש בפנייתו כי אם המעוות לא יתוקן תפעל העמותה בראשותו לתקן את הנוהל המפלה בערוצים משפטיים וגם תגיש לבית המשפט המינהלי עתירה למתן אשרת עבודה לרנה באופן מיידי.
יהודה מדגיש כי כל המסמכים הנדרשים הוגשו, אך בן זוגו רנה נאלץ להישאר עם ויזת תייר שאינה מאפשרת עבודה לפחות עד חודש יוני
מדוברות רשות ההגירה והאוכלוסין נמסר ל-mako: "במקרה האמור הוגשה בקשה בנובמבר 2023, שאותה התבקשו להשלים. המסמכים הושלמו בדצמבר ובני הזוג זומנו לראיון לבדיקת המסמכים ואם הכל אכן יהיה תקין, לתחילת ההליך. לאור המפורט לעיל, ההתנהלות מול בני הזוג זהה לחלוטין להתנהלות מול כל זוג אחר, בין אם מאותו מין ובין אם לאו".
יהודה מדגיש כי כל המסמכים הנדרשים הוגשו, אך רנה נאלץ להישאר עם ויזת תייר שאינה מאפשרת עבודה לפחות עד חודש יוני, ועד אז עליו לשלם לבן זוגו ביטוח רפואי בשווי 400 שקלי בחודש. עו"ד רגב דוחה את ההסברים של משרד הפנים, וטוען כי משרד הפנים מסרב להחיל על יהודה ורנה מדיניות שווה לזוג נשוי. "הרי הם הוזמנו לצורך בדיקת המסמכים והדבר אומת כבר בחודש דצמבר", הוא מסביר. "הדחייה ליוני פירושה שאין מדובר על בדיקת המסמכים אלא על מדיניות שנועדה להותיר את בן הזוג הזר כתייר ללא אפשרות עבודה למשך שישה חודשים נוספים".
עו"ד רגב מוסיף כי המקרה של יהודה ורנה חושף כמה רבדים מטרידים בדרכי ההתנהלות של מרשם האוכלוסין. "ראשית, ברור שיש רבים בתוך המערכת אשר מעדיפים לפעול בהתאם לרוח המפקד, ולא משנה מיהו ראש רשות האוכלוסין, שכן ברור שהמפקד הוא הרב אריה דרעי, גם אם אינו מכהן כשר. הם מציבים מכשולים בדרכם של זוגות אשר מעדיפים להינשא בנישואי יוטה, ובמיוחד בדרכם של זוגות בני אותו מין", אומר רגב. "שנית, הנושא הקונקרטי שבו אנחנו פועלים בתיק זה בשמם של בני הזוג הוא הסירוב להעניק היתר עבודה לרנה, שלא כדין, אף על פי שחלפו חודשים מאז פסק בית המשפט העליון כי על הרשויות לראות בני זוג מאותו מין בדיוק באותה דרך שהחוק מתווה לגבי זוגות של 'איש ואשתו'".
לכתבה באתר מאקו