תיקון של כשל עמוק
חדו"ש: טוב שבית המשפט עמד בפרץ וביטל את חוק הגיוס
בג"ץ בהרכב מורחב קיבל עתירה נגד החוק שאפשר את הארכת הפטור מגיוס לבני ישיבות עד 2023. נשיאת בית המשפט העליון, מרים נאור: "קיים כשל עמוק ביכולתו של החוק להביא לצמצום משמעותי של אי השוויון בחלוקה בנטל השירות הצבאי"
13/09/2017 09:57
תגיות: בג"ץ · פטור מגיוס · בני ישיבות · חדו"ש · הרב אורי רגב · מרים נאור · יעקב ליצמן · אריה דרעי · התנועה לאיכות השלטון
כרזות במאה שערים מכריזות: לכלא ולא לצבא, לעולם לא נתגייס. צילום: נתי שוחט, פלאש 90
בג"ץ ביטל אתמול את תיקון 21 לחוק שירות ביטחון, המאפשר את הארכת הפטור מגיוס לתלמידי ישיבה עד לשנת 2023. התיקון לחוק, כתבה נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור, "סובל מקשיים אינהרנטיים". ההחלטה התקבלה בהרכב מורחב של תשעה שופטים וברוב דעות. רק השופט נעם סולברג התנגד לביטול החוק.
"קיים כשל עמוק ביכולתו של התיקון לחוק לממש את המטרה של צמצום משמעותי של אי השוויון בחלוקה בנטל השירות הצבאי", כתבה נאור. לפי ידיעה בוואלה, הנשיאה התייחסה לנתונים שסיפקה המדינה על עלייה במספר המתגייסים מאז שנת 2010 (מ-898 חרדים שהתגייסו אז, ל-2,145 בשנת 2015). לדבריה, עיקר העלייה החל דווקא לפני התיקון לחוק שהתקבל ב-2014. לפיכך החוק אינו תורם לשיפור השוויון בנטל.
העתירה לביטול החוק הוגשה ב-2014, כשנתיים לאחר ביטולו של חוק טל ולאחר שהכנסת הקודמת אישרה תיקון לחוק שירות הביטחון ביוזמת מפלגת יש עתיד. התיקון כלל מתן פטור דה פקטו לתלמידי ישיבות שהיו בעת חקיקתו מעל גיל 18, וקבע יעדי גיוס וולונטריים. כן קבע החוק שהחל בקיץ 2017 יוחל גיוס חובה על תלמידי ישיבה במתכונת חלקית (החל בגיל 21), עם מתן אפשרות לבחור באפיק של שירות לאומי.
הרב עו"ד אורי רגב, מנכ"ל עמותת חדו"ש – לחופש דת ושוויון, אמר בעקבות פסיקת בג"ץ: "העתירה היתה צודקת, ויש לברך את בית המשפט על קבלתה. העדר שוויון בנטל, אשר בא לביטוי הן בהשתמטות האברכים מגיוס והן בהשתמטותם מהשתתפות
מנכ"ל חדו"ש, הרב רגב: העדר שוויון בנטל אינו רק אפליה בוטה, אלא שהוא גם מאיים באופן ממשי על ביטחון המדינה וכלכלתה
שווה בשוק העבודה, אינו רק אפליה בוטה וניצול ציני וסחטני של היות המפלגות החרדיות לשון מאזניים בפוליטיקה הישראלית, אלא שהוא גם מאיים באופן ממשי על ביטחון המדינה וכלכלתה. טוב שבית המשפט עמד בפרץ. כעת נשאר רק לקוות שהרשויות יצייתו לפסיקתו".
שר הבריאות יעקב ליצמן מיהדות התורה מסר: "מדובר בהחלטה אומללה וגרועה, שתיכנס להיסטוריה של פסיקות איומות בעולם היהודי. שופטי בג"ץ הוכיחו כי אינם בוחלים בשום דרך להצר את צעדיהם של לומדי התורה בישראל. לא נאפשר לאף כוח בעולם למנוע מאף אדם ללמוד תורה".
השר אריה דרעי מש"ס אמר: "פסיקת בג"ץ מוכיחה שוב את הנתק החמור השורר בין בית המשפט העליון לבין העם היהודי. בני הישיבות ימשיכו לשקוד על תלמודם בבחינת שבט לוי, ולהגן בזכויותיהם על תושבי הארץ. נפעל בכל כוחנו לתיקון החוק באופן שיאפשר את המשך ההסדר הקיים".
סגן שר החינוך, מאיר פרוש מיהדות התורה, מסר: "האקטיביזם השיפוטי של בג"ץ מרוקן כליל את חשיבות החקיקה בכנסת, שהופכת לאות מתה. הפסיקה היום הינה המשך לתקיעת היתדות בארון המתים. בג"ץ להוט למלחמת גוג ומגוג".
מהתנועה לאיכות השלטון נמסר: "בית המשפט אמר את דברו בצורה הנחרצת ביותר, כאשר קבע פה אחד כי התיקונים לחוק פוגעים בשוויון ובוודאי בשעה שבה הנתונים הסטטיסטיים הוכיחו מעל לכל ספק כי שני החוקים רק פגעו בהליך המבורך של גיוס בני הישיבות שהחל עם ביטול חוק טל".
לידיעה בוואלה