הפרה בוטה של זכויות החולה

קשירת חצוצרות בלניאדו או במעייני הישועה – באישור רב

בבתי החולים החרדיים מתנים ביצוע הליך רפואי בהיתר מרב בית החולים

יעקב ליצמן, יהדות התורה. צילום: בית השלום, wikipediaיעקב ליצמן, יהדות התורה. צילום: בית השלום, wikipedia

נשים המבקשות לעבור הליך רפואי לקשירת החצוצרות בבית החולים לניאדו בנתניה או בבית החולים מעייני הישועה בבני ברק נדרשו להשיג אישור של רב בית החולים. דרישה זו הועלתה כשנשים מטעם ynet פנו לשני בתי החולים החרדיים כדי לברר אם יוכלו לעבור שם קשירת חצוצרות. ההיתר מרב בית החולים נדרש גם לאחר שהן אמרו כי יש בידיהן אישור של רופא.

התערבות בשיקולים רפואיים ממניעים דתיים אינה חוקית, מבהיר עורך הדין עדי ניב-יגודה, מומחה למשפט רפואי. "בעצם מכפיפים את שיקול הדעת הרפואי לרבנים או לגורמים דתיים", אומר ניב-יגודה. "הגיע הזמן שמוסדות הדת ייצאו מהרחם של הנשים ויפסיקו לכפות עליהן השקפת עולם שהן לא בהכרח מחזיקות בה".

לדבריו, הימנעות ממתן טיפול לנשים בבית חולים ציבורי, בטענה שהטיפול מנוגד להלכה היהודית, הוא אפליה בוטה ופסולה. ניב-יגודה קורא ליועץ המשפטי לממשלה ולמשרד הבריאות להציב גבולות ברורים להנהלות בתי החולים בהקשר זה.

ח"כ זהבה גלאון, יו"ר מרצ, מנהלת כבר זמן רב מאבק נגד הגבלת חופש הבחירה של נשים בבתי החולים ממניעים דתיים. בעבר דרשה משר הבריאות, יעקב ליצמן מיהדות התורה, להטיל סנקציות על בתי חולים שמסרבים לבצע הפלות מסיבות דתיות. ליצמן הוא טרם השיב לה. "לא יכול להיות שבתי חולים שמקבלים מימון מהמדינה מחליטים על אג'נדות פוליטיות או דתיות שבסופו של דבר מנחות את הפעולה שלהם", אומרת גלאון.

עו"ד עדי ניב-יגודה: בעצם מכפיפים את שיקול הדעת הרפואי לרבנים. הגיע הזמן שמוסדות הדת ייצאו מהרחם של הנשים

גלאון פנתה השבוע לליצמן בדרישה שיתערב בסוגיה. היא אמרה כי בכוונתה להגיש עתירה לבג"ץ נגד בתי החולים ומשרד הבריאות.

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "בימים אלו מוביל המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, ועדה למיגור גזענות, אפליה והדרה במערכת הבריאות. הוא יבדוק את הסוגיה באופן אישי, ובמידת הצורך המשרד יערב את נציב הקבילות למקצועות רפואיים לבחינה של היבטים משמעתיים ואתיים בפרשה".

מבית החולים מעייני הישועה נמסר: "כיוון שקשירת חצוצרות אינה פעולה מצילת חיים ובלתי הפיכה, להשקפת בית החולים מעייני הישועה היא דורשת חשיבה ולכן איננו מבצעים אותה רק לפי בקשת האשה... אם זו אשה חרדית, חייב להיות שותף להחלטה רב בית החולים או רב אחר שהאשה רוצה להתייעץ איתו. לגבי אשה לא יהודייה, אין שום דרישה להתייעץ עם רב, אבל כן נעבור איתה תהליך בליווי פסיכולוג או עובד סוציאלי ונאשר את הפעולה רק אם נמצא סיבות המצדיקות אותה".

מבית החולים לניאדו לא התקבלה תגובה.

מעמותת רופאים לזכויות אדם נמסר: "קשירת חצוצרות הינה טיפול המצוי בסל, וכיוון שהנשים המטופלת הן אוטונומיות, זוהי זכותן המלאה והבלעדית להכריע בכל הקשור לגופן ולדרך שבה הן חפצות למנוע הריון עתידי. העובדה כי הטיפול הותנה באישור רב מהווה הפרה בוטה של האוטונומיה של המטופלת – וזאת גם הפרה של חוק זכויות החול".

לידיעה ב-ynet



איך תוכל לפעול?